Editorial De luni, viaţa elevilor se schimbă. Ministrul Pop, pus la zid

Fără telefoane mobile în timpul orelor, fără sancţiuni pentru lipsa uniformei, iar noţiunea de elev de serviciu dispare. Acestea sunt noutăţile noului regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, a anunţat, zilele trecute, pe Facebook, ministrul Educaţiei, Liviu Pop.
 
Astfel, potrivit noului document, telefoanele mobile vor fi interzise în timpul orelor, iar serviciul pe şcoală şi sancţiunile pentru lipsa uniformei vor dispărea. Efectuarea serviciului pe şcoală de către elevi, folosirea notelor ca mijloc de coerciţie şi sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ vor fi interzise, potrivit noului regulament-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat în data de 8 ianuarie de către Liviu Pop.
 
Dintre modificările aduse de Liviu Pop, amintim: „Pe durata orelor de curs, telefoanele mobile se păstrează în locuri special amenajate din sala de clasă, setate astfel încât să nu deranjeze procesul educativ“, „rezultatul evaluării, exprimat prin calificativ, notă, punctaj etc., nu poate fi folosit ca mijloc de coerciţie, acesta reflectând strict rezultatele învăţării, conform prevederilor legale“. De asemenea, sunt interzise serviciul pe şcoală şi sancţionarea elevilor care nu poartă uniforma unităţii de învăţământ.
 
Mai mult, personalului din învăţământ îi este interzis să desfăşoare sau să încurajeze acţiuni de natură să afecteze imaginea publică a copilului şi viaţa intimă, privată sau familială a acestuia sau a celorlalţi salariaţi din unitate. Pentru integrarea în colectiv a elevilor scutiţi medical în timpul orei de educaţie fizică şi sport, cadrul didactic le poate atribui sarcini organizatorice care vor avea în vedere recomandările medicale, de exemplu: arbitraj, cronometrare, măsurare, înregistrarea unor elemente tehnice, ţinere a scorului.
 
Până aici, toate bune şi frumoase. Reprezentanţii elevilor susţin însă că ministrul Educaţiei a luat decizia schimbării regulamentului fără o consultare publică. Mai mult, elevii nu sunt de acord cu obligativitatea de a depune într-un spaţiu special amenajat telefoanele mobile, în timpul orei de curs, considerând că este vorba despre o limitare a dreptului la proprietate.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Nelu Enache

15 Jan, 2018 07:27

Să sperăm că aceste măsuri vor putea fi aplicate. Bine că nu s-a interzis venirea la școală a elevilor mai mari cu autoturismele lor de „fițe“.

Articole asemanatoare

Codrin Ștefănescu „Din motive de sănătate, am decis să mă retrag o perioadă din viața politică“

18 Jan 2023 2154

Povestea de acum 10 ani redivivus Cotizațiile profesorilor la sindicatul din învățământ riscă să fie anulate din nou

05 Mar 2021 2103

După ce părinții solicită înscris Pentru elevii până la clasa a VIII-a inclusiv, orele remediale vor debuta chiar de 8 martie

26 Feb 2021 2592

În atenția cadrelor didactice! Ce modificări ar putea interveni la titularizare

05 May 2020 4220

Năstruşnica propunere a senatorului Liviu Marian Pop Posturile de inspectori şcolari generali şi adjuncţi, ocupate în urma votului profesorilor titulari (documente)

11 Mar 2020 3376

Mircea Banias și-a pierdut funcția din Comisia Parlamentară. Alți șase membri, sancționați de liderul PRO România

05 Nov 2019 2501

Prof. Gabriela Bucovală se consideră nedreptăţită de Ministerul Educaţiei şi cere anularea unui act administrativ

28 Oct 2019 13444

Romsilva, sprijin pentru familia pădurarului ucis

23 Oct 2019 1652

Schimbări pentru elevi! Proiectul de lege prevede mai puține ore pentru învăţământul primar şi gimnazial

22 Oct 2019 1997

Schimbarea statutului profesorilor naşte reacţii... adverse. Invocata triadă profesor-elev-părinte s-a dus pe apa sâmbetei (document)

10 Oct 2019 5692

Editorial Schimbări în Educaţie. Se elimină calificativele. Elevii din clasele primare vor primi note de la 1 la 10

10 Jun 2019 5371

De vorbă cu profesor Paloma Petrescu, despre „România Educată” „După o consultare de patru ani, lansezi o altă consultare largă... mie mi se pare că nu ajungem nicăieri”

08 Dec 2018 4466

#Dobrogeaetnică Ecouri la evenimentul „Etniile împreună pentru Dobrogea!”. Cotidianul ZIUA de Constanţa, felicitat de academicieni

06 Dec 2018 2734

Ecaterina Andronescu doreşte modificarea programului elevilor

23 Nov 2018 2111

Schimbare în învăţământ, gândită deja de Ecaterina Andronescu

20 Nov 2018 1559