Editorial De ziua ta, ţi-au făcut cinste fiii tăi?



Ziua a început cu parade, defilări, salve de tun, cum nu ai mai văzut de mult în cinstea ta, mamă, cam de acum un an. Şi ce miresme de ziua ta: fasole cu cârnaţi, tradiţionala fasole cu ciolan, împărţită mâinilor fiilor tăi, care au ieşit să îndure frigul doar ca să te cinstească. Toate, o dată pe an, în cinstea ta, patrie a tuturor românilor aflaţi între hotare sau în afara lor. Aproape fiecare român şi-a amintit, azi, că este ziua ta.


Te-au cinstit aşa cum au învăţat, cu o nouă zi liberă, că doar tu nu te-ai format prin sudoarea frunţii şi prin truda străbunilor noştri, tu ai ajuns să fii aşa mare şi frumoasă datorită zilelor libere luate cu nemiluita, mai ales de mai-marii ţării.

„La început i-a făcut Dumnezeu pe politicieni. Apoi, Şi-a îndreptat greşeala şi i-a făcut pe români“, spune o vorbă care ne arată că suntem binecuvântaţi.

Te-am visat mare şi frumoasă, patrie mamă. Am visat că toate proiectele de milioane de euro sunt duse la bun sfârşit, că autostrăzile tale nu rămân cu lucrările suspendate, părăsite în frigul iernii, pentru că banii nu mai ajung: s-a furat prea mult. Am visat că pădurile cu care te mândreai acum ceva vreme nu au dispărut, că nu ne lăudăm acum că vor fi plantaţi opt kilometri de perdea forestieră pe Autostrada Soarelui. Opt? Opt dintr-un total de 202,7 kilometri... Imaginează-ţi cât le va lua fiilor tăi să acopere toată lungimea...

Mai visam şi că proiectanţii care, tot pe milioane de euro, dau proiecte greşite, nu există, că în ţara mea nu e posibil aşa ceva. Şi mai visam că tinerii şcoliţi cu truda părinţilor din ţară şi sudoarea copiilor fugiţi afară nu se vor întoarce cu drag în ţară, doar ca să fie batjocoriţi de sistem, şi că, la rândul lor, îşi vor cinsti
ţara şi familia.

M-am trezit din reverie când am văzut gardurile dărâmate şi sărăcia lucie a caselor din localităţile pe care le străbat în drum spre casă. Copii cu pantaloni rupţi, mânjiţi, cerşind în colţ de stradă... pe ei cine i-a văzut, de ziua ta? Pe ei cine i-a miluit cu un leu, măcar de ziua ta? Ei sunt feţele şterse, fantomele ignorate ale României cu care ne mândrim. Cred că, de 1 Decembrie, an de an, pe lângă mândria de a fi român, fiecare cetăţean al acestei ţări celebrează o Românie la care visează, cu mai puţini hoţi, cu mai mult respect, cu mai multă educaţie, cu mai multe perspective.
De ziua ta, România, ai simţit că ţi-au făcut cinste fiii tăi?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Prima zi de Crăciun marcată într-un mod inedit la Constanța! Un bărbat a făcut baie în mare (GALERIE FOTO+VIDEO)

25 Dec 2023 2141

Ședinţă solemnă dedicată aniversării Zilei Naţionale a României - 1 Decembrie, la Parlament

04 Dec 2023 726

Primăria Cumpăna, județul Constanța Mesajul transmis de Ziua Națională a României

01 Dec 2023 1034

Ministrul Afacerilor Externe, Luminița Odobescu Mesaj cu ocazia Zilei Naționale a României

01 Dec 2023 813

Editorial Unitate, mândrie și aspirații- Sărbătorind Ziua Națională a României

01 Dec 2023 970

IPJ Constanța „La mulți ani de Ziua Națională a României!”. Iată cum au defilat polițiștii în această zi de sărbătoare (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 927

LIVE Text Spectacol la Constanța de Ziua Națională susținut de Fanfara Muzica Militară a Forțelor Navale (Galerie FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1346

LIVE VIDEO ​Ziua Națională a României, sărbătorită în mod inedit la Constanța (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 1111

Comandantul flotei, contraamiral Cornel Eugen Cojocaru, despre nava antimină care va ajunge înainte de Crăciun la Constanța (VIDEO)

01 Dec 2023 1350

Google sărbătorește Ziua Națională a României cu un doodle special

01 Dec 2023 1884

Secretarul General Adjunct al NATO, Mircea Geoană, de Ziua Națională a Romnâniei „Toţi aparţinem unei singure naţiuni faţă de care avem obligaţia să ne strângem rândurile şi să‑i dăm şansa unui nou început“

01 Dec 2023 725

Ziua Națională a României, marcată la Constanța. Prefectul Coșa a transmis un mesaj manifest (VIDEO)

01 Dec 2023 1023

Imaginea zilei Constanța Unitatea și devotamentul într-o singură imagine- polițist însoțit de fiica sa la parada de 1 Decembrie (FOTO)

01 Dec 2023 1826

Sportul din Constanța, mesaje de Ziua Națională a României. „Oriunde, tot timpul, cu tricolorul, mândri!“ (GALERIE FOTO)

01 Dec 2023 1010

Știri Constanța azi LIVE VIDEO-TEXT. Defilare militară la Constanța, de Ziua Națională a României (FOTO+VIDEO)

01 Dec 2023 3608