Editorial! Debutul noului an școlar în plin șantier în unele unități de învățământ

  • Cu o săptămână înainte de debutul anului școlar sunt părinți care nu știu unde vor învăța micuții.
  • Vestea venită cu doar câteva zile înainte de începutul anului școlar nu a fost pe placul părinților

Peste fix o săptămână va suna din nou clopoțelul, iar elevii și preșcolarii vor începe anul școlar 2022-2023. În mare parte unitățile de învățământ sunt pregătite să își primească din nou elevii, dar, din păcate, sunt și unități care întâmpină probleme la început de an școlar.

Potrivit ISJ Constanța, la nivelul județului Constanța, sunt 510 unități de învățământ care își vor aștepta elevii, la 5 septembrie.

„În 504 școli și licee sunt respectate normele igienico-sanitare, iar în 6 nu sunt respectate. În ceea ce privește securitatea la incendiu, din cele 733 de clădiri în care se vor desfășura cursuri, 64 sunt autorizate, 116 nu sunt autorizate, iar restul nu fac obiectul autorizării“ – au precizat reprezentanții ISJ Constanța.

În ceea ce privește paza, 52 dintre unități își asigură serviciul în regie proprie, 112 cu ajutorul firmelor specializate, 206 de unități de învățământ urmează un model mixt (regie proprie + firmă specializată), iar 140 de școli și licee nu dispun, în acest moment, de servicii de pază. Cu toate acestea, Jandarmeria, Poliția Națională și Poliția Locală din fiecare U.A.T. vor asigura ordinea publică și în proximitatea unităților de învățământ. În medie, vor fi  zilnic 336 de jandarmi, polițiști și agenți de poliție locală care au atribuții în acest sens.

Referitor la transportul elevilor, la nivelul județului sunt 137 de mijloace de transport funcționale, toate microbuze.

Pe lângă aceste situații comunicate oficial de ISJ Constanța mai există și problema unităților de învățământ în care au fost demarate lucrări de reabilitare și, cu toate că în unele cazuri termenul dat inițial pentru finalizare a fost depășit, lucrările sunt încă în plină desfășurare.

Grav este că, deși mai este doar o săptămână până la debutul anului școlar sunt părinți care nu știu unde vor învăța micuții. Este și cazul unei grădinițe din Constanța unde se lucrează din primăvara anului 2021 iar până în prezent nu s-au finalizat lucrările. De la demararea lucrărilor unele grupe au fost relocate în altă unitate de învățământ, dar acum, fiind vorba despre un adevărat șantier în unitatea de învățământ, nu s-a găsit încă o soluție.

„La această dată, în prag de debut al noului an școlar, finalizarea proiectului și reluarea cursurilor în locația Grădiniței, tot nu va fi posibilă... Din discuțiile purtate cu reprezentantul firmei constructoare a reieșit faptul că, în conformitate cu contractele încheiate cu Primăria Municipiului Constanța, termenele de execuție a lucrărilor au fost prelungite până la sfârșitul lunii octombrie 2022“ – au transmis reprezentanții grădiniței pe pagina de facebook.

Vestea venită cu doar câteva zile înainte de debutul anului școlar nu a fost pe placul părinților, nemulțumiți că încă nu se știe unde vor începe micuții anul școlar. Trist este că sunt afectați și copii de grupa mică care și așa aveau probleme cu acomodarea la colectivitate.

„Cam târziu informarea asta! Ca părinți, consider că trebuia să fim anunțați în timp util, nu cu o săptămână înainte de începerea anului școlar“ – a transmis un părinte la postarea unității de învățământ.

Cu siguranță acest caz nu este singular, având în vedere că mai multe unități de învățământ sunt în curs de reabilitare. Ciudat este că nu s-a decis până acum ceva în aceste cazuri și părinții să nu aștepte începutul anului școlar pentru a ști încotro să se îndrepte cu micuții în prima zi de școală. Nu mai vorbim despre părinții cu mai mulți copii care încă nu știe ce traseu vor avea în noul an școlar pentru a-și duce micuții la grădiniță, respectiv școală.

Nu mai rămâne decât să așteptăm și să sperăm că decizia luată pentru perioada rămasă până la finalizarea lucrărilor să fie una care să fie pe placul tuturor.

PRECIZĂRI:
 
Legea 190 din 2018, la articolul 7, menţionează că activitatea jurnalistică este exonerată de la unele prevederi ale Regulamentului GDPR, dacă se păstrează un echilibru între libertatea de exprimare şi protecţia datelor cu caracter personal.

 
Informațiile din prezentul articol sunt de interes public și sunt obținute din surse publice deschise.

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Eveniment editorial de excepție - Enciclopedie. Centenarul războiului de întregire și al Marii Uniri

25 Nov 2022 640

Discover Dobrogea „Dobrogea 143 - de la grecii din Milet la generația Millennials”, un volum despre patrimoniul arheologic dobrogean

24 Nov 2022 1022

Mai există fezabilitate pentru noul CET promis constănțenilor?

24 Nov 2022 875

Editorial A început Campionatul Mondial. Amintirile ne chinuiesc, dar haideți să uităm pe moment și să ne bucurăm de fotbal!

21 Nov 2022 675

Editorial Când militarii sunt arestați pentru furt!

19 Nov 2022 840

Suferă oare România de "sindromul salvatorului"?

17 Nov 2022 621

Editorial Black Friday sau cum să arunci cu banii pe care nu îi ai

12 Nov 2022 1267

Editorial Cât de utile sunt activitățile preventive organizate de polițiști în școli. Mai mulți elevi, în pericol la școală

10 Nov 2022 859

„Centrul de reeducare" de pe lângă Primăria Constanța și stâlpii anti-parcare!

07 Nov 2022 1281

Editorial Farul cel Voinic și tinerii de aur

31 Oct 2022 1265

Editorial Să ne vedem, fiecare, de treaba noastră!

29 Oct 2022 785

Editorial Portul Constanța trebuie resuscitat cum trebuie!

27 Oct 2022 980

Editorial! Prima vacanță din anul școlar 2022-2023, pentru prima dată pentru toți elevii

24 Oct 2022 769

Stinge lumina, arată-mi calea!

22 Oct 2022 1597

Editorial După producerea unui incendiu cum a fost cel de la Palatul Arhiepiscopal, autoritățile ar trebui să identifice și să rezolve problemele, nu să se certe între ele

20 Oct 2022 830