Editorial Despre lansările de carte. Restul e... distracţie!

Dragă cititorule, / Dacă te-ai uitat ieri mai mult de două ore la televizor şi nu poţi fără asta, lasă cartea asta jos“, sunt cuvintele lui Lucian Mîndruţă, scrise pe spatele cărţii sale, „Share!“, lansată, săptămâna trecută, în incinta librăriei Cărtureşti, în prezenţa autorului.
 
„Share!“ este prima carte despre „fenomenul Facebook“ înregistrat în noiembrie 2014, când a avut loc o mobilizare electorală exemplară. Scrisă pe fondul experiențelor autorului în contextul campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale de anul trecut, cartea „Share!“ a adunat la Constanţa în jur de 35, maximum 40 de persoane. Acest număr mă duce cu gândul la o altă lansare de carte petrecută la malul mării, respectiv debutul literar al Anei Barton, autoarea cărţii „Prospect de femeie“. La fel, în jur de 35 - 40 de persoane prezente.
 
Un număr mic, un număr mare? Habar n-am. Să caut pe Google, că doar aşa se procedează în ziua de azi. Sar dintr-un link în altul şi dau de paginile web ce conţin informaţii cu privire la numărul persoanelor care au confirmat participarea la diverse evenimente: concerte, spectacole de stand-up comedy, karaoke. 90, 286 - câteva dintre exemple. Se pare că lansările de carte nu sunt atât de interesante...
 
Sigur, suntem ocupaţi cu alte activităţi. Cum ar fi navigarea pe net. Şi statul la pândă după like-uri. Atunci, simţurile noastre sunt în alertă maximă. Mici sau mari, suntem (foarte) preocupaţi, de altfel, de evenimente care urmează să se desfăşoare în viitorul apropiat: Valentine's Day, 1 şi 8 martie, 1 mai... Cum să nu treci impasibil peste un eveniment cultural când agenda e plină cu atâtea activităţi distractive? Nu, nu, avem timp de lansări de carte şi de cărţi în general, căci ele ar putea întrerupe ritmul nebunesc al existenţei noastre...
 
Dar tot nu reuşesc să înţeleg de ce lansările de carte nu sunt cool. De ce? Când ele reprezintă o invitaţie către o altă lume, în care se respiră aer curat! O lume frumoasă, cu o anume linişte care ne permite să ne apropiem de noi altfel.

Cărţile ne ajută să dăm un sens lumii în care trăim. Ele ştiu ceva care nouă ne scapă. Ne hrănesc curiozitatea şi imaginaţia. Ne învaţă despre viaţă, iar drept răsplată, le adăpostim într-un loc special, chiar între prima iubire şi un răsărit de soare.
Cum ar fi să punem ceasul să sune la următorul eveniment cultural?
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Nu exista articole asemanatoare.