Editorial Doar şutând cu mingea de rugby nu poţi dărâma Zidul Chinezesc

Performanţa deosebită a echipei naţionale feminine de tenis de masă a României, care a devenit vicecampioană europeană pentru a patra oară, ascunde şi regretul ratării, din nou, a medaliei de aur. În finală, o echipă a Germaniei cu două sportive naturalizate din China le-a răpit româncelor titlul. Chiar dacă, în tenisul de masă, se luptă cu arme inegale, Europeanul nemaifiind de mult o întrecere continentală, ci căpătând dimensiune mondială, din moment ce această situaţie e permisă de regulament, n-ai ce-i face. 
 
Privind şi cealaltă faţă a monedei, aceste naturalizări pe bandă rulantă, la care multe ţări apelează, nu sunt altceva decât investiţii care fac diferenţa. Ceea ce m-a dus cu gândul la o realitate sportivă amară de la Constanţa, baza de pregătire de rugby din Complexul Sportiv Badea Cârţan. Aflată într-o stare precară (teren, tribune şi vestiare), baza este în continuare folosită de tinerii rugbyşti, ale căror visuri de glorie reuşesc să depăşească neajunsurile din pregătire. Pe când Germania, dar nu numai ea, îşi asigură, în tenisul de masă, de pildă, plusul care o duce în vârful ierarhiei, înconjurându-se cu un zid chinezesc impenetrabil, fără fisură, în România, investiţiile în sport suferă, iar exemplul de la Constanţa este numai unul din multitudinea de baze sportive, echipe şi cluburi lăsate la coada sau, de cele mai multe ori, în afara listei de finanţare.
 
Ca să ai rezultate de top şi să fii primul, trebuie să investeşti pe toate planurile, iar infrastructura este unul dintre cele mai importante capitole. Nu mai este de ajuns simpla valoare sportivă. Totuşi, chiar şi din maidanul din Badea Cârţan antrenorii constănţeni continuă să scoată nestemate.
 
La actuala Cupă Mondială din Anglia, în echipa naţională a României se află trei rugbyşti care au deprins ABC-ul sportului cu balonul oval în Badea Cârţan: Daniel Carpo, Adrian Apostol şi Sabin Strătilă. Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă puştii care se apucă de rugby ori de alt sport ar fi avut alte condiţii de pregătire şi altă susţinere. În ciuda acestor probleme, la Constanţa continuă să vină medalii naţionale, de pe litoral se impun atenţiei tinere talente şi sunt selecţionaţi sportivi la loturile României, însă doar şutând cu mingea de rugby nu poţi dărâma Zidul Chinezesc.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Rugby CSM Constanța Under-20 a urcat pe locul doi, după victoria cu LPS Suceava (GALERIE FOTO)

28 Mar 2024 262

Calendar săptămânal CSM Constanța Baschetbalistele joacă primul meci din semifinalele Ligii Naționale

27 Mar 2024 388

UPDATE. Rugby Mare meci mare la Constanța, Tomitanii - ACS Șoimii Dinamo. Duelul primelor două clasate!

23 Mar 2024 1115

Rugby CSM Constanța Under-20, succes cu punct bonus în deplasare (GALERIE FOTO)

18 Mar 2024 525

Festival de mini-rugby la Constanța, la care a fost comemorat Adrian Tinca, „pe o vreme frumoasă ca inima lui!“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

09 Mar 2024 897

Constanța Invitație la mini-rugby! Peste 250 de copii participă la Memorialul „Adrian Tinca“

08 Mar 2024 535

Rugby Echipa Under-20 a CSM Constanța, învinsă de LPS Suceava (GALERIE FOTO)

02 Mar 2024 925

Calendar săptămânal CSM Constanța Handbaliștii, meci acasă cu Minaur Baia Mare. O veritabilă finală pentru argintul în Liga Națională!

29 Feb 2024 861

Memorialul „Adrian Tinca“, festival de mini-rugby la Constanța

28 Feb 2024 960

Rugby CSM Constanța Under-20, campioana României, succes categoric cu Politehnica Iași (GALERIE FOTO)

26 Feb 2024 779

CSM Constanța Meciuri importante pentru echipele de volei, baschet, handbal și rugby

23 Feb 2024 690

Robert Diaconescu, din Constanța, desemnat cel mai bun arbitru român de rugby și pe 2023

19 Jan 2024 899

​CSM Constanța are trei nominalizați în tradiționala anchetă a Federației Române de Rugby (GALERIE FOTO)

15 Jan 2024 734

Asociaţia Rugby XV Constanţa, radiată de Tribunalul Constanța! Explicațiile judecătorilor

14 Jan 2024 844

Doi rugbyști de la CSM Constanța, convocați la Naționala României

11 Jan 2024 797