Editorial Educația sexuală, un demon care pune în pericol inocența copiilor?

  • Educația sexuală pe teritoriul României, practic, este inexistentă. O știm nu de ieri, de azi. Ni se confirmă cu fiecare caz de viol între minori sau de nașteri la vârste fragede. În momentul de față, există doar educație sanitară în programa școlară care înglobează și noțiuni de educație sexuală, însă efectele dezastruoase ne arată doar lipsa de pregătire și de implicare în sănătatea adolescenților activi sexual.
Ultimele declarații care au stârnit controverse pe acest subiect vin de la ÎPS Teodosie - „nu poți să-i dai copilului cuțitul să se joace, că se va răni!“. Poate că a fost o opinie personală a Arhiepiscopului, dar, lansată în presă, alimentează repulsia publicului față de o materie care îi poate învăța pe elevi cum să-și stăpânească unele porniri sau cum să se protejeze. Este suficient să ne uităm la comentarii pe platformele online - „Da’ de ce să-i învețe despre sex? Foarte bine spune! Doar le bagă-n cap prostii!”.

Din nefericire, puțini se încumetă să discute deschis cu copiii lor pe această temă, pentru că „nu se cade”. Mentalitatea este în continuare învechită și nimeni nu încearcă să găsească o soluție pentru această problemă. Dacă se adaugă educația sexuală în programa școlară, șoc și groază! Poate nu este plăcut, dar cineva trebuie s-o facă. În plus, sexualitatea nu este servită pe tavă minorilor, ci menirea acestei materii este alta – de a-i face pe copii să înțeleagă că sexul și problemele aferente sunt chestiuni ce țin de maturitate.

Încă de la vârste mici, copiii pun întrebări, care-i pun în dificultate pe adulți. Atunci, este clar că au nevoie de niște lămuriri. Bineînțeles că nu este nevoie de explicații amănunțite. Este nevoie doar să abordezi subiectul într-o manieră în care să înțeleagă că nu este nimic neomenesc și că nu este o rușine SĂ ȘTII. Din nefericire, mulți părinți refuză să creadă că „puiul mamii” va fi activ sexual oricum – asta dacă nu este deja.

Lipsa educației sexuale, în combinație cu libertatea totală în online, poate avea consecințe grave. Când un adolescent are acces la site-uri cu conținut explicit, poate avea tendința să facă ceea ce vede în filme, nerealizând că totul se petrece după un scenariu și că actorii sunt special pregătiți. Iar de aici, bulgărele pleacă la vale și se tot mărește – fie poate contacta o boală, fie află pe nepusă masă că va fi părinte, deși nici n-a încheiat studiile liceale. În ambele cazuri, niște destine au fost distruse.

Din păcate, România se situează pe locurile fruntașe în statisticile Eurostat. În 2018, țara noastră se afla pe primul loc la nașteri sub vârsta majoratului, iar anul trecut, România avea aproximativ un sfert dintre mamele sub 18 ani din Uniunea Europeană.

Viața unui om nu este o joacă. Ne place sau nu, sexul este o componentă importantă a noastră, a tuturor. Numai că pentru a clădi o societate sănătoasă, este nevoie de menținerea unor limite. Așadar, avem nevoie de educație sexuală?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Cartea zilei Consimțământul. Noile reguli ale educației sexuale

10 Mar 2022 2305

Educația sexuală în școli. Ce părere au părinții despre introducerea acestei discipline

10 Dec 2021 2009

Consiliul Naţional al Elevilor cere autorităţilor să trateze situaţia educaţiei cu maximă responsabilitate și măsuri concrete în pregătirea valului cinci al pandemiei

04 Dec 2021 1451

Editorial Sexul, votul și contul

10 Jul 2021 3391

ÎPS Teodosie, despre educația sexuală „Nu poți să-i dai copilului cuțitul să se joace, că se va răni!“

30 Jun 2021 1680

Sondaj de opinie Educația sexuală în școli este utilă, conform părerii majorității respondenților noștri

28 Jun 2021 1684

Sondaj de opinie Pro sau contra educației sexuale în școli?

21 Jun 2021 1913

Echipa Constanța – Capitala Tineretului din România 2021-2022 lansează amplul proiect de informare a tinerilor pe diferite teme educative - #ComeToSEAusINFORMED

25 Feb 2021 1632

Sondaj de opinie Respondenții sunt încă reticenți în legătură cu educația sexuală. 60% dintre participanți nu sunt de acord cu lansarea aplicației Myra

22 Feb 2021 1758

Sondaj de opinie Sunteți de acord cu lansarea aplicației de mobil pentru educație sexuală Myra?

15 Feb 2021 2480

Klaus Iohannis a contestat la CCR legea prin care educația sexuală poate fi predată doar cu acordul părinților

24 Jun 2020 1770

Camera Deputaților a votat - Educație sexuală, dacă părintele sau tutorele își dă acordul scris

03 Jun 2020 1745

Educație sexuală și cursuri de prim-ajutor, gratuite la Vama Veche

29 Jul 2016 4718

Un deputat propune ca predarea educaţiei sexuale să fie pedepsită cu închisoarea!

22 May 2016 1888

Până la urmă şi MS este de acord cu introducerea orelor de educație sexuală în școli

14 Oct 2015 1941