Editorial Elevii și preșcolarii vor reîncepe cursurile de luni, 8 noiembrie. Condiția impusă de autorități, mărul discordiei

 
  • Dacă personalul din școală este vaccinat în proporție de peste 60% elevii vor merge fizic la școală, în caz contrar, vor începe cursurile în sistem online.
  • Profesorii nu sunt mulțumiți, mai ales că acum, într-o oarecare măsură se aruncă vina pentru închiderea școlilor în seama lor
  • În județul Constanța la ultima raportare publicată de ISJ Constanța erau pe listă mai multe unități de învățământ unde pragul de 60% nu era atins
  • Sindicaliștii din învățământ au criticat dur decizia de a deschide școlile doar acolo unde 60% din personal este vaccinat
După două săptămâni de vacanță, elevii vor reîncepe cursurile de luni, 8 noiembrie. Unii în format fizic, alții în format online, totul fiind decis de gradul de vaccinare al personalului din școli. Mai exact, dacă personalul din școală este vaccinat în proporție de peste 60% elevii vor merge fizic la școală, în caz contrar, vor începe cursurile în sistem online.
 
Decizia conducerii Ministerului Educației a venit ieri (5 noiembrie) la ora 10.00, când ministrul interimar Sorin Cîmpeanu a susținut o conferință de presă.  Cum era de așteptat hotărârea luată a adunat și aprecieri dar și critici. Dacă unii părinți sunt mulțumiți că se ține cont de imunizarea cadrelor didactice și au încredere că micuții vor fi în siguranță la școală, alții sunt nemulțumiți și nu consideră că această măsură face ca activitatea școalară în sistem fizic va fi sigură pentru elevi.
 
Nici profesorii nu sunt mulțumiți, mai ales că acum, într-o oarecare măsură se aruncă vina pentru închiderea școlilor în seama lor. Mai exact ei ar fi vinovați că școlile rămân închise. Au existat voci care au susținut că nu este corect că se pune totul în seama vaccinării profesorilor și că ar trebui să fie inclusă în discuție și vaccinarea părinților. Mai exact de ce să fie obligați profesorii să se vaccineze iar părinții să nu aibă niciun fel de obligație.
 
În județul Constanța la ultima raportare publicată de ISJ Constanța erau pe listă mai multe unități de învățământ unde pragul de 60% nu era atins. Conform deciziei Ministerului Educației, acești elevi ar urma să înceapă cursurile în sistem online de luni. Printre acestea se află atât unități școlare din municipiul Constanța, cât și din județ. Dacă la unele este posibil să se fi depășit procentul de 60% de la ultima raportare până în prezent, la altele gradul de vaccinare era de aproximativ 20%.  
 
Nici Consiliul Național al Elevilor nu a primit cu brațele deschise decizia Ministerului Educației. Astfel elevii au atras atenția asupra faptului că măsura de stabilire a unui prag vaccinal e necesară, dar nu suficientă, având în vedere faptul că decizia privind deschiderea unei școli cu prezență fizică ar trebui să depindă de mai mulți parametri, precum incidența de la nivel local, infrastructura sanitară, capacitatea de testare și de menținere a distanțării fizice etc.
 
Cum era de așetptat, sindicaliștii din învățământ au criticat dur decizia de a deschide școlile doar acolo unde 60% din personal este vaccinat.
 
Aceștia susțin că apare o discriminare majoră între angajații din învățământ și restul societății.
 

„Unitățile de învățământ sunt singurele care au obligația să prezinte săptămânal numărul de vaccinați, în condițiile în care nicio altă instituție nu are afișată pe site-ul propriu rata de vaccinare. (..) Mai mult ca sigur vor începe presiuni asupra unităților de învățământ unde rata de vaccinare este sub 60%, lucru de neacceptat, cu atât mai mult cu cât, la nivel de societate, rata de vaccinare este sub 35%.“ – mai susțin sindicaliștii.

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 323

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 433

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 446

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 688

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 385

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 527

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 636

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 573

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 583

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 440

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 534

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 749

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 502

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 851

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 501