Editorial Emblema Constanței, de la agonie la extaz

Pe 15 ianuarie 2020, românii l-au sărbătorit pe El, Mihai Eminescu, la 170 de ani de la naștere. Pe 15 ianuarie 2020, românii au sărbătorit Ziua Culturii Naționale. Pe 15 ianuarie 2020, constănțenii au „sărbătorit” vestea cea mare a „parafării” restaurării Cazinoului. 
 
Nimeni nu mai crede, nimeni nu se mai poate încrede după un deceniu de minciuni grosolane, în care toți am fost aduși în pragul disperării, neputincioși să ne salvăm emblema. L-am jelit, l-am pozat și ne-am pozat ca și cum „muribundul” Cazino risca să piară, sub ochii noștri, lăsat pradă distrugerii și rușinii naționale, ba chiar internaționale.
 
Ajunseserăm să ne bucurăm la fiecare eveniment organizat în preajma lui, de fiecare lumină ce-i dădea o falsă grandoare și nu încetam să sperăm că într-o zi va redeveni ceea ce a fost, și nu-i vom mătura... surparea.
Parcă mi-e teamă să scriu că acest calvar în sfârșit s-a terminat și că fabulosul monument de artă în stil Art Nouveau, inaugurat acum 110 ani cu atâta fast, ca fiind cel mai mare edificiu de pe teritoriul României, va căpăta viață, va fi din nou al constănțenilor și nu al pierzaniei.
 
E firesc ca mulți dintre cei care îl iubesc – pentru că da, unii dintre noi suntem legați de el în momente esențiale din viață, când ne mândream cu nunțile noastre fermecătoare petrecute la Cazino – să tresalte la vestea pe care au dat-o ieri constructorii, și anume că va redeveni strălucitor pentru că nu este într-o stare atât de avansată de deteriorare. Păi să le fie țărâna ușoară celor care l-au zidit cu atâta răspundere încât a reușit bietul să reziste unui secol de viață și unui deceniu de minciună. Și să le fie amar și rușine celor care s-au jucat cu „viața” lui și cu sufletele noastre care nu au încetat să spere că nu poate să existe atâta meschinărie peste destinul emblemei Constanței.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța „Ovidio Running” a ajuns la a treia ediție. Iată ce restricții de circulație vor fi

19 Apr 2024 294

Primăria Constanța și CLC vor terenul de la Cazino Sud, vândut Mehmetoglu SRL! Judecătorii spun că pe suprafața respectivă se găsește „nisip“, deci terenul este plajă - bun inalienabil (MOTIVARE)

17 Apr 2024 2271

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 504

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1336

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 671

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 610

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 847

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2151

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 779

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 613

Dosarul Retrocedărilor Beneficiar de top al retrocedărilor din Constanța, proces contra municipalității! S-a fixat primul termen

23 Feb 2024 946

Cazino Constanța, perla albă de la Marea Neagră! Aedificia Carpați – „O fuziune perfectă între tehnologie avansată și estetică rafinată“ (FOTO)

22 Feb 2024 1036

Fotoreportaj Cazinoul din Constanța surprins în imagini de sus, cu drona (FOTO+VIDEO)

15 Feb 2024 1227

Primarul Vergil Chițac „În curând, Cazinoul va redeveni perla Constanței!“ (VIDEO)

11 Feb 2024 982

Primarul Vergil Chițac, în vizită la Cazinoul din Constanța „Îndrăznesc să spun că va fi un rezultat care va depăși toate așteptările”

09 Feb 2024 1145