Editorial Farul Constanța, legenda Meșterului Manole și talentul de constructor de echipe


 
  • La Farul Constanța, managerul tehnic Gheorghe Hagi se confruntă aproape an de an cu aceeași situație, ca în legenda Meșterului Manole: asamblează o echipă, o face să joace, dar, în pauzele competiționale (fie că e vorba de cea de vară, fie de cea de iarnă), lotul suportă de fiecare dată modificări substanțiale (plecări, veniri), „Regele“ fiind nevoit să o ia mereu de la capăt, cu o nouă configurație a grupului.
 
„Revin la problema mea: ce clădesc într-un an se dărâmă într-o zi, într-o vară sau într-o iarnă. Pleacă mulți jucători și o iau iar de la zero. Dar poate că, într-o bună zi, aceste lucruri se vor regla și voi antrena și eu o echipă care are bani mulți, să mă pot duce cu ea în Champions League, să mă verific dacă chiar sunt bun sau nu. Deocamdată, îmi văd de ale mele, la nivelul la care sunt, e bine, sunt mulțumit, știu că am echipă foarte bună, dar, ca să ajungem acolo, la nivelul mare, e nevoie de buget“.
 
Așa a spus, printre altele, Gheorghe Hagi, după meciul câștigat cu 3-0 de „marinari“ contra echipei FC Argeș, în etapa a zecea a Superligii, succes care a readus formația de pe litoral pe primul loc în clasament. „Regele“ se confruntă aproape an de an cu aceeași situație, ca în legenda Meșterului Manole: asamblează o echipă, o face să joace, dar, în pauzele competiționale (fie că e vorba de cea de vară, fie de cea de iarnă), lotul suportă de fiecare dată modificări substanțiale (plecări, veniri), „Regele“ fiind nevoit să o ia mereu de la capăt, cu o nouă configurație a grupului. Lipsa unui buget consistent împiedică Farul să-și păstreze mult timp jucătorii, iar, în același timp, achizițiile sunt fie jucători liberi de contract, pe care „Regele“ își propune să-i readucă la un nivel înalt, fie fotbaliști achiziționați pe bani puțini. 
 
Aici intervine măiestria lui Gică Hagi și a staff-ului său, pentru că, de fiecare dată, reușesc să pună rapid pe picioare o nouă echipă. Iar în acest sezon lucrurile merg chiar foarte bine, Farul fiind lider în ierarhie, grație unui parcurs excelent în primele zece runde, în ciuda faptului că lotul a suferit schimbări importante în vară. Jucătorii transferați în pauza competițională, mulți dintre ei cu nume și palmares, s-au integrat rapid și își pun din ce în ce mai mult amprenta pe jocul echipei.
 
Iar cifrele stau mărturie pentru jocul deosebit al „marinarilor“, care au o medie excelentă de goluri, 1,9 pe meci. În plus, în ultimele patru partide, echipa de pe litoral a marcat fiecare dară de câte trei ori! Alte capitole la care Farul stă foarte bine: cel mai bun atac din Superligă - 19 goluri înscrise; cel mai bun golaveraj din campionat (19-9); locul 1 la goluri marcate din acțiune - 14; locul 1 la presing în jumătatea adversă / reușite - 24/12.
 
Analiza Instat este grăitoare și în ce privește performanțele individuale ale „marinarilor“: cele mai multe pase decisive din campionat - Alexi Pitu (5 pase); jucătorii Under-21 cu cea mai bună participare la gol -  Alexi Pitu (7) și Louis Munteanu (6); cel mai bun jucător Under-21 la pase de gol + gol - Alexi Pitu (6); cel mai bun pasator din campionat - Ionuț Larie (88%); mingi recuperate / în jumătatea adversă - Ionuț Larie (locul 2 în campionat); cel mai bun dribleur din Superligă - David Kiki (65% reușite); dueluri la sol - locul 3 - David Kiki (63% câștigate); atacantul din Superligă cu cel mai bun index Instat - Louis Munteanu; cel mai bun tânăr marcator din campionat - Constantin Grameni (3 goluri). Pentru acesta din urmă, meciul cu FC Argeș (în care a marcat) a fost al 50-lea în primul eșalon, iar Alexi Pitu a susținut cu același prilej partida cu numărul 60 în campionat.
 
Farul arată mai bine ca oricând până acum în acest sezon, atât ca exprimare de joc, cât și ca nume în lot. Sigur, este devreme să dăm verdicte, însă fanii au dreptul să viseze frumos și să spere că performanțele de acum câțiva ani, când pe litoral au venit titlul de campioană, Cupa și Supercupa, se pot repeta. 
 
Citește și:
 

Gică Hagi - „E o mare satisfacție pentru mine când tot stadionul cântă «Farul e pe primul loc!». E wow!“ (GALERIE FOTO)
 
Doi fotbaliști de la Farul Constanța, incluși în echipa etapei a zecea din Superligă

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Superliga 2023/2024 FCSB poate obține titlul de campioană a României încă din acest weekend

19 Apr 2024 296

Anglia Fost fotbalist de la Farul Constanța joacă la Draco FC 2022, prima formație românească din orasul Chelmsford. Duminică, meci mare! (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 1982

Farul Constanța Gheorghe Hagi, la conferința de presă - „M-ai prins în ofsaid!“ (VIDEO)

18 Apr 2024 1113

UPDATE. Superliga 2023/2024. Farul Constanța - CFR Cluj Hagi - „Întâlnim un adversar foarte puternic, dar unicul nostru obiectiv e victoria“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

18 Apr 2024 1639

Box George Edmond Maradin, pe locul cinci la Campionatul European. „Mândru să reprezint România și orașul Constanța!“ (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 911

Doi fotbaliști de la Farul Constanța, în echipa etapei a patra din play-off / play-out. „Este surpriza plăcută“

16 Apr 2024 642

Farul Constanța și-a mărit flota de autocare moderne. Campioana României se alătură cluburilor de fotbal importante (GALERIE FOTO)

16 Apr 2024 1106

Trei echipe de juniori de la Farul Constanța, calificate în semifinalele campionatelor

15 Apr 2024 576

Farul Constanța Fotbalistele, eșec surprinzător acasă cu Csikszereda Miercurea Ciuc. Oaspetele conduceau cu 3-0 în minutul 21! (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 Apr 2024 776

Farul Constanța Hagi - „Victorie mare la Craiova, care ne crește încrederea. Sperăm să învingem și CFR Cluj“ (GALERIE FOTO + VIDEO)

14 Apr 2024 714

Declarațiile primarului Chițac și ale lui Nicolae Ciucă referitor la stadionul Farul din Constanța (VIDEO)

13 Apr 2024 846

Farul Constanța Pe lângă Louis Munteanu, și Mihai Popescu ar fi pe lista de achiziții a FCSB. Ce a declarat Gheorghe Hagi

12 Apr 2024 1046

Farul Constanța Ionuț Cojocaru - două goluri, iar „marinarii“ câștigă la Craiova și urcă în clasament

12 Apr 2024 1348

Superliga 2023/2024. Duminică, 14 aprilie 2024 Liderul FCSB vrea să scape și de CFR Cluj din bătălia pentru titlu

12 Apr 2024 772

Superliga 2023/2024 Cine va da lovitura simbolică de start la meciul Universitatea Craiova - Farul Constanța. Duel pentru Europa

11 Apr 2024 1637