Editorial Femeia poartă păcatul existenței?

  • Încă ne place să trăim cu impresia că noi, femeile, avem un cuvânt de spus în societate în 2021, însă de la Întâistătătorul Arhiepiscopiei Tomisului, IPS Teodosie, primim lovitura de grație – nu suntem demne de a ocupa funcții importante în Biserică, deoarece „avem condiția slăbiciunilor noastre”.
Un subiect care se menține „în topuri” este cel legat de declarațiile lansate de către Înalt Prea Sfințitul Teodosie, potrivit cărora femeia se face vinovată de păcat, căci „dacă nu ar fi păcătuit, nu ar fi născut în dureri” și că nu este vorba despre discriminare, dat fiind faptul că niciodată o femeie nu poate deveni preot - deși multe mănăstiri se află sub conducerea starețelor.

După părerea mea, ar fi avut mai mult sens să își susțină acest punct de vedere nu acum, ci pe 8 martie. Da, atunci când sărbătorim ziua mamei și a femeii. Cu siguranță ar fi întors mai multe priviri, mai ales în rândul celor care, dintr-un motiv sau altul, vor să ne ofere o floare, o ciocolată sau, pur și simplu, să ne ureze o primăvară frumoasă. Mai pe scurt, ar fi primit niște reacții pe măsura declarațiilor sale... uimitoare.

Foarte important este să realizăm că păcatul este al nostru, al fiecăruia, indiferent de gravitate și trebuie asumat. Nu trebuie pus pe seama nimănui altcuiva pentru a ne menține stima de sine.

Dacă ești stresat și ai ales să-ți îneci amarul în primul bar care îți iese-n cale, decizia a fost în totalitate a ta, nu a celui care ți-a cauzat starea, deși ai fi tentat să susții contrariul.

„Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru, care este al aproapelui tău” (Exodul 20:17)  - De ce am ales această poruncă? Pentru că exact asta se întâmplă și în realitate, și în spațiul online. Noi, ca femei, ne lovim frecvent de oameni care ne fac avansuri. Și nu există niciun argument valid care să-i încurajeze pe bărbați să ne abordeze după propriul chef.

Rolul Bisericii nu este să ne împartă pe categorii, ci să ne unească sub același acoperiș – al binelui și al dragostei față de semeni. Iar cei care spun că femeile sunt păcătoase, să-și aducă aminte cum au venit pe această lume.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 322

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 694

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 380

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 719

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 546

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 795

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 429

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 675

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 876

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 607

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 575

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 624

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 646

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 603

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 701