Editorial Fenomenul Greta. De ce sunt oripilaţi oamenii de adevărul spus de o tânără de numai 16 ani

Pe români nu prea îi interesează problemele legate de mediu, mai ales dacă vin din gura unei fetiţe de 16 ani, care are mai multe cunoştinţe generale decât mulţi dintre tinerii români. Şi asta doar din perspectiva procentului de analfabetism din România.
 
Totuşi, a fost o undă de şoc imediat după declaraţiile făcute de Greta Thunberg, care a certat liderii lumii pentru lipsa de acţiune în faţa schimbărilor climatice, în cadrul summitului ONU de la New York. Greta este o tânără de 16 ani din Suedia. „Mi-aţi furat visele şi copilăria cu vorbele voastre goale, iar eu sunt o norocoasă. Sunt oameni care suferă, oameni care mor, întregi ecosisteme distruse. Suntem la începutul unei extincţii în masă şi voi nu ştiţi să vorbiţi decât despre bani şi basme despre creştere economică. Cum îndrăzniţi!?”, a strigat din suflet tânăra suedeză. Mesajul ei a fost aspru criticat pe reţelele sociale de mulţi, catalogând-o ca o copilă care nu are habar de politică.
 
Dar oare au ei dreptate sau tânăra ridică un alt semnal de alarmă pe care îl ignorăm cu toţii de câteva decenii bune? Poluarea excesivă şi terminarea resurselor naturale sunt două fenomene pe care le vom apuca noi, cei din generaţia mea, născuţi la începutul anilor 90, care ne-am mai putut bucura puţin gustul unei roşii coapte pe care o mâncam direct din grădină. Acum, dacă mâncăm o roşie proaspăt recoltată, riscăm să ne intoxicăm de la pesticide şi alte produse chimice cu care sunt tratate. Dar asta e o altă discuţie.
 
Da... maşini peste maşini, noxe, fabrici, poluare, aglomeraţie, copaci puţini, pădurile ard etc. Este poate doar o mică parte a unei liste negre, la care mă gândesc şi mă trec fiori. Eu am plantat copaci până la frumoasa vârstă de 27 de ani, dar oricât m-aş minţi să spun că un copac poate salva viitorul, sunt alţii care distrug spaţii verzi pentru construcţii de hoteluri. Şi binele meu este anulat de răul altuia. Sau cum îmi amintesc dintr-un video de pe Facebook... „răul este doar un bine nerealizat”.
 
În fine, să revenim la ce a mai spus Greta şi a oripilat spaţiul public. „Ideea populistă a înjumătăţirii emisiilor de carbon în 10 ani ne dă doar o şansă de 50% de a menţine creşterea temperaturii sub pragul de 1,5 grade, peste care se declanşează reacţii în lanţ ireversibile, dincolo de orice control. 50% poate fi acceptabil pentru voi, dar aceste cifre se bazează pe faptul că generaţia mea va disipa sute de miliarde de tone din dioxidul vostru de carbon, cu tehnologii care abia există”, a mai spus suedeza. Speranţa, într-adevăr, stă în ceea ce viitoarele generaţii vor face pentru a salva casa noastră - Terra.
 
„Ne dezamăgiţi. Dar tinerii încep să înţeleagă trădarea voastră. Ochii viitoarelor generaţii sunt aţintiţi asupra voastră şi dacă alegeţi să ne dezamăgiţi în continuare, vă spun că nu vă vom ierta niciodată. Nu vă vom lasă să scăpaţi cu asta. Aici, acum, tragem linia. Lumea se trezeşte şi schimbarea vine, fie că vă place sau nu!”, a conchis tânăra.
 
Dezamăgirea este una care ne macină pe toţi, iar răutatea cu care a fost întâmpinată pe reţelele de socializare prin catalogarea ei ca extremistă sau alte aberaţii mi se pare inadmisibilă. Cu toţii greşim, căci stăm acasă cu lumina aprinsă chiar dacă nu este nevoie. Lăsăm apa să curgă la robinet mai mult decât trebuie. În România încă nu există o cultură a sortării deşeurilor. Câţi dintre voi aveţi acasă coşuri de gunoi pentru a colecta gunoiul exact cum trebuie? Sau câţi dintre voi, cei care mâncaţi la mall, respectaţi ce scrie pe coşurile acelea? Sunt două şi ai de ales între produse organice şi produse non-organice. Dar este greu să punem în două locuri şi aruncăm tot de pe tavă unde apucăm. Stăm minute în şir la coadă la semafor, câte unul în maşină, în loc să folosim transportul în comun. Preferăm să mergem cu maşina pentru două staţii în loc să luăm o gură de aer pe jos. Şi lista aceasta poate continua, căci nu dăm nici doi bani pentru a salva natura, când vine vorba de propriul confort.
 
Din păcate, este o mentalitate care are nevoie de generaţii pentru a fi schimbată, căci, uitându-mă pe fereastră, îmi trece un singur gând: într-o zi o să ne trezim că ne uităm pe geam şi nu vom putea să mai respirăm aerul sau nu vom mai vedea razele soarelui.
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Filmul "Barbie" a stabilit miercuri un nou record de nominalizări!

13 Dec 2023 821

Activista pentru mediu, Greta Thunberg, mesaj pentru europarlamentarii români - Votați mâine în favoarea legii pentru refacerea naturii! (GALERIE FOTO)

11 Jul 2023 917

Festivalul Internaţional de Film de la Veneţia va fi deschis cu pelicula White Noise

25 Jul 2022 958

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 05 aprilie 2022

07 Apr 2022 1461

Serviciul de stare civilă Constanţa. Publicaţii de căsătorie 11 septembrie 2019

12 Sep 2019 2098

Modificări în Gamaro Construct SRL, firmă deţinută de fostul consilier local Iustin-Fabian Roman

18 Jul 2017 8355

Pe strada Sarmizegetusa se va construi un bloc de locuinţe! Ce condiţii trebuie să îndeplinească

07 Oct 2016 4881

Concurs la Constanţa Greta Vereş, de la CSA Steaua, a câştigat Cupa României la spadă (galerie foto)

29 Sep 2016 1951

13 medalii au obţinut românii la Campionatele balcanice de scrimă din Bulgaria

12 Sep 2016 1978

A murit asistenta medicală din celebra fotografie a sărutului de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

11 Sep 2016 3407

Femeia sărutată de un marinar în Times Square a murit

10 Sep 2016 2078

Portul Constanța, gazda yachtul lui Onassis, Christina O (galerie foto+video)

06 Jul 2016 4688

Tragedie în cinematografie. S-a mai stins o stea. A jucat alături de Greta Garbo, Fred Astair şi Robert Taylor (video)

17 Oct 2015 2606

Ştiaţi că...? „Prinţesa de vis a eternităţii”, Greta Garbo...

18 Sep 2014 2719

Caravana de popularizare a scrimei aduce nume mari la Constanța

25 Aug 2014 2628