Editorial Festivitățile de sfârșit de an școlar, în pandemie. Părinții, ținuți departe de serbările copiilor

  • Pentru a evita situația în care părinții s-ar fi considerat discriminați, cele mai multe unități de învățământ sau grădinițe au ales ca la serbările organizate la finele anului școlar să participe doar elevii.
După anul 2020 în care au fost interzise orice fel de activități la sfârșitul anului școlar din cauza pandemiei și a măsurilor luate de autorități pentru a diminua răspândirea comunitară a virusului care a afectat întreaga planetă, anul 2021 a fost marcat tot de interdicții. Anul trecut au fost afectați de măsurile luate cel mai mult abdolvenții unui ciclu de învățământ, deoarece nu au putut organiza nelipsitele banchete de la finele clasei a VIII-a sau a XII-a. Prilej de rămas bun la despărțirea de colegii cu care au fost patru ani, banchetele au devenit în ultimii ani adevărate petreceri cu ținute sofisticate, coafuri inedite și distracție fără limite.
Anul trecut absolvenții s-au văzut puși în situația de a-și lua rămas bun de la colegi fără astfel de petreceri. În 2021 s-a dat liber la astfel de activități, dar, tot au existat unii pedepsiți care nu s-au putut bucura de activitățile de sfârșit de an școlar.

În această categorie intră părinții care nu s-au putut bucura alături de copii la festivitățile de an școlar, deoarece anumite restricții au fost păstrate de autorități legat de aceste activități.
 
Astfel, potrivit deciziei Comitetului Național pentru Situații de Urgență, se propune ca „festivitățile organizate în spații deschise, prilejuite de terminarea anului școlar să poată fi desfășurate cu participarea elevilor și personalului didactic, precum și a aparținătorilor, dacă aceștia din urmă sunt persoane vaccinate împotriva virusului SARS-CoV-2 și pentru care au trecut 10 zile de la finalizarea schemei complete de vaccinare, ori prezintă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen rapid nu mai vechi de 24 de ore sau se află în perioada cuprinsă între a 15-a zi și a 90-a zi ulterioară confirmării infectării cu SARS-CoV-2, fapt dovedit prin documente medicale (test RT-PCR pozitiv la data diagnosticului, bilet de externare din spital sau test care să dovedească prezența de anticorpi de tip IgG efectuat cu maxim 14 zile anterior desfășurării activității) în condițiile stabilite prin ordinul comun al ministrului educației și ministrului sănătății“.
 
Pentru a evita situația în care părinții s-ar fi considerat discriminați, cele mai multe unități de învățământ sau grădinițe au ales ca la serbările organizate la finele anului școlar să participe doar elevii. Unele clase au reușit să se organizeze din timp și să găsească locuri la terase cu restaurant dotate cu loc de joacă pentru ca micuții să se distreze în voie, iar părinții să poată participa.
 
Așa se face că pentru majoritatea părinților, festivitatea de sfârșit de an școlar a devenit doar un filmuleț trimis de doamne și un folder de poze realizat la eveniment. Emoția de a-și vedea copilul terminând grădinița a fost înlocuită de lacrimile căzute pe obraz la vizionarea filmulețului care a surprins momentul în care copilul a primit diploma de absolvire și a fost felicitat de doamnele educatoare pentru cei trei ani de grădiniță.
 
Poate unii părinți au fost mai norocoși și au putut să-și strângă în brațe minunile în momentul în care au primit diplomele din partea doamnelor. Pentru majoritatea, pandemia a răpit acest moment așteptat cu nerăbdare încă de la începutul anului școlar.
 
Nu putem decât să sperăm că, încet încet, normalitatea va reveni în viața noastră și, copiii noștri vor putea trăi emoțiile evenimentelor importante alături de cei care i-au adus pe lume și fac tot ce este omenește posibil să le fie bine.
 
„În cei trei ani de grădiniță am putut participa alături de copilul meu doar la o serbare de final de an școlar. Visam de la începutul grădiniței să o pot încuraja atunci când urcă pe scenă și luptă cu emoțiile. Din păcate pandemia ne-a distrus acest vis. Anul trecut nu s-a organizat nimic, iar acum noi, părinții, am fost ținuți departe de acest eveniment, unic în viața copilului meu care termină grădinița și din toamnă va începe un nou ciclu de învățământ. Sper ca alți părinți să fi fost mai norocoși“ – povestea o mămică în fața unei grădinițe.

 
Cu toții ne aducem aminte de festivitățile de sfârșit de an școlar din copilărie, când participam la serbări în săli de spectacole și urcam plini de emoție să luăm diploma și pachetul de cărți – recompensă pentru rezultatele obținute în anul școlar. Sperăm ca și micuții noștri să apuce să trăiască aceste emoții.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 328

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 696

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 383

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 725

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 548

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 796

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 430

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 676

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 879

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 612

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 576

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 625

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 647

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 609

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 708