Editorial

Editorial Fondul clasei, necesitate sau ilegalitate. De ce nu apelează directorii la primării, ci la buzunarul părinţilor?

În fiecare an, părinţii dezbat pe reţelele sociale subiectul fondului clasei. Strângerea de bani de la părinţi pentru fondul clasei şi cel al şcolii este o practică răspândită în şcolile din România şi se iniţiază la fiecare început de an şcolar.
Unii părinţi refuză să contribuie cu bani, deoarece fondul clasei este ilegal, iar profesorii nu îşi pot desfăşura orele dacă nu au la dispoziţie cele necesare lucrului la clasă. Mai mult, profesorii nu pot să se ocupe de strângerea banilor, însă acest lucru poate fi realizat de asociaţiile de părinţi.
 
În legislaţia ce reglementează organizarea şi funcţionarea sistemului naţional de învăţământ, spun reprezentanţii Ministerului Educaţiei Naţionale, nu există sintagma „fondul clasei şi fondul şcolii“. Aceştia au adăugat că părinţii au, totuşi, posibilitatea voluntară de a susţine financiar o clasă. Aceste sume trebuie colectate prin asociaţiile de părinţi şi evidenţiate ca atare, cu un document oficial. „Comitetul de părinţi poate decide să susţină, inclusiv financiar, întreţinerea, dezvoltarea şi modernizarea bazei materiale a clasei. Hotărârea comitetului de părinţi nu este obligatorie“, prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, aprobat prin Ordinul Ministerului Educaţiei Naţionale nr. 5115/2014.
 
Totodată, pot fi atrase şi persoane fizice sau juridice care să susţină (financiar sau material) modernizarea activităţii educative şi a bazei materiale a clasei sau a scolii. Fondul clasei a iscat numeroase discuţii în 2019, fostul ministru al Educaţiei Ecaterina Andronescu susţinând chiar că este ilegal. Strângerea de bani pentru fondul clasei este ilegală, spunea fostul ministru al Educaţiei Naţionale, în opinia căreia această iniţiativă aduce "mai multă imagine negativă" şcolii. Mai mult, fostul ministru susţinea că intenţionează să introducă o lege prin care fondul clasei să fie declarat ilegal. Momentan însă, legea nu interzice strângerea de bani pentru fondul şcolii. Veniturile din fondul clasei, destinate exclusiv susţinerii activităţii instructiv-educative, vizează cu precădere optimizarea bazei material-didactice, iar bunurile obţinute pe această cale devin obiecte de inventar în patrimoniul unităţii şcolare. 
 
Bugetul pentru fondul clasei se duce nu doar pe materiale şcolare, ci şi pe aspecte care ar trebui rezolvate de conducerea şcolii sau de autorităţile locale. Pentru reparaţiile şcolilor, dotări, pază şi alte servicii sunt responsabile primăriile, însă directorii unităţilor de învăţământ nu-i deranjează pe primari cu lista de cereri, preferând să accepte ca aceste cheltuieli să fie făcute din bugetul părinţilor, adică din fondul clasei sau fondul şcolii.
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Fondul clasei şi fondul şcolii. Între legalitate şi abuz?

20 Sep 2018 3306

73 la sută dintre participanţii la sondaj spun că li s-au solicitat bani pentru fondul clasei şi pentru fondul şcolii în noul an şcolar

25 Sep 2017 1329

Şeful învăţământului constănţean, Petrică Miu, despre fondul clasei şi materialele auxiliare! Cu ce probleme a început şcoala în Constanţa

19 Sep 2017 4156

Sondaj de opinie V-au fost solicitaţi bani pentru fondul clasei şi pentru fondul şcolii în noul an şcolar?

18 Sep 2017 5077

Editorial Cât de gratuit mai este învăţământul în România?

28 Sep 2016 1316

Revista presei locale

26 Sep 2016 1433

Campanie ZIUA de Constanţa Profesorii nu colectează fondul clasei, că nu le permite legea. Sarcina a fost preluată de părinţi. Iar unii sunt revoltaţi!

26 Sep 2016 12980

Campanie ZIUA de Constanţa! Cum arată şcoala copilului tău? Se mai plăteşte fondul clasei în unităţile de învăţământ din Constanţa?!

19 Sep 2016 22775

Miruri, biruri şi o educaţie care supravieţuieşte (încă) din fondul clasei

29 Aug 2016 2095

Editorial Şi au început şedinţele cu părinţii…

18 Sep 2015 1816

Sondaj de opinie Mai puţin de jumătate dintre respondenţi afirmă că li s-a condiţionat susţinerea Bacalaureatului de plata fondului clasei sau al şcolii

27 Mar 2015 1705

Sondaj de opinie Vi s-a condiţionat susţinerea Bacalaureatului de plata fondului clasei sau al şcolii?

16 Mar 2015 2217

AEC La Constanţa, fondul clasei nu a murit !

13 Mar 2015 1033

Acuzaţii la Colegiul Naţional „Mircea cel Bătrân“ Un elev susţine că un profesor ar fi cerut bani pentru fondul şcolii

13 Mar 2015 11745

Asociaţia Elevilor din Constanţa, despre educaţie Alexandru Manda - „Avem nevoie de un sistem educaţional echitabil“ (galerie foto)

18 Nov 2014 1706