Editorial Frânturi de gânduri la marea trecere a unui mare OM, Gheorghe Dumitraşcu

Pentru mine, de şapte ani încoace, ianuarie este cea mai tristă lună din an. Este luna în care mă gândesc şi scriu despre cei ce au şlefuit cultura constănţeană. Fiecare în felul său, cu darul cu care a fost hărăzit şi pe care l-a înmulţit fără a se menaja pe sine. Ianuarie este luna în ne-au părăsit actorul Vasile Cojocaru, pianistul Daniel Sărăcescu, pictorul Ionel Mătăsăreanu... Este luna în care regretatul editor Ioan Popişteanu, prietenul atâtor scriitori, îşi aniversa ziua de naştere. Nu am uitat ultima lui aniversare.
 
Ianuarie 2017 este şi luna în care profesorul şi istoricul Gheorghe Dumitraşcu a păşit Dincolo. Un OM! Bun ca pâinea caldă, aşa l-am cunoscut eu. Un excelent orator cu glas de stentor, care spunea lucrurilor pe nume, clar şi răspicat, fără teamă. Un bun prieten al oamenilor din cultură. Mi-l voi aminti întotdeauna ca pe omul care vorbea folosind cuvinte mari pentru a descrie oameni care, pentru unii, erau „mici“, neînsemnaţi, neluaţi în seamă de „elite“. Pentru el, aceştia nu erau neînsemnaţi, dimpotrivă, deoarece Gheorghe Dumitraşcu avea darul de a vedea calităţile semenilor.
 
Nedreptăţile, meschinăriile nu-l ocoleau, însă niciodată, în întrevederile „tête-à-tête“, nu l-am auzit vorbindu-şi de rău mai marii sau mai micii ponegritori. Dimpotrivă, parcă încerca să le scuze devierile de la... bunătate. De lăudat, mi-l amintesc că lăuda cu voce scăzută, e drept, chiar şi în public. Iar vorbele lui frumoase, atât de generoase, înseamnă mult pentru cei care le-au auzit. Atunci, pe loc, dar şi după aceea. Şi acum, cuvintele lui, spuse cândva printre rafturile înţesate de cărţi ale Librăriei Cărtureşti, la o lansare de carte patronată de un alt regretat şi inimos istoric constănţean, Virgil Coman, au pentru mine tăria unui balsam bun de pus la rană în zilele mohorâte. Îmi amintesc de bucuria care i se citea în ochi atunci când vedea pe cineva cunoscut. Pe noi, cei tineri, ne trata în mod deosebit, cu o gentileţe duioasă, ieşită din comun, paternă. Îmi amintesc de inflexiunile din glasul său când mi se adresa mie (şi nu doar mie, ci şi altor colege) în cel mai firesc mod cu apelativul „blonda tatii“, aluzie la arămiul pielii, probabil.
 
Despre dragostea sa pentru istorie, pentru Dobrogea, Constanţa şi concitadinii săi, despre mândria sa de a fi român, despre felul său de a fi şi a simţi de la catedră sau de la pupitrul Senatului nu voi scrie aici. Cuvintele mele ar fi prea neînsemnate.
 
Am vrut să scriu despre OMUL Gheorghe Dumitraşcu. Aşa cum l-am cunoscut eu, aşa cum l-am perceput, aşa cum mi-l amintesc, aşa cum îl voi ţine minte, apelând la memoria cuvintelor de mai sus. Nu este oare scrisul o pavăză împotriva morţii, vorba unui alt regretat poet al spaţiului dobrogean?

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

#DobrogeaDigitală Gheorghe Dumitrașcu, la cinci ani de la „marea trecere”

17 Jan 2022 2524

Sub egida Filialei Constanța a Societății de Științe Istorice din România Acordarea Premiului „Gheorghe Dumitrașcu” lui Ion Moiceanu și Constantin Cheramidoglu

27 Sep 2021 1788

82 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți istorici dobrogeni, Gheorghe Dumitrașcu

25 Sep 2021 3028

Iorghiana 150 – sub auspiciile Filialei Constanţa a Societăţii de Ştiinţe Istorice din România Elevi și profesori tulceni, într-o manifestare de suflet şi simţire românească

01 Jul 2021 2579

Compania care vrea să construiască pe locul fostului Hotel Continental, din Constanța, se pregătește de dezvoltare și promovare imobiliară în oraș

02 Feb 2021 3181

Patru ani fără Gheorghe Dumitrașcu, proful de istorie a generații întregi de elevi şi studenţi (25 septembrie 1939 - 17 ianuarie 2017)

18 Jan 2021 2911

#citesteDobrogea „Dobrogea este misiunea mea”, a fost convingerea fermă a regretatului Gheorghe Dumitrașcu

25 Sep 2020 3631

In memoriam Gheorghe Dumitraşcu - trei ani de la „marea trecere”

17 Jan 2020 3539

Gheorghe Dumitraşcu - istoric, om politic şi profesor

27 Nov 2019 3259

Mormântul lui Gheorghe Dumitrașcu a fost vandalizat. Ieri, profesorul ar fi împlinit 80 de ani! (galerie foto)

26 Sep 2019 1923

O viaţă în slujba istoriei 80 de ani de la naşterea regretatului profesor Gheorghe Dumitraşcu

25 Sep 2019 2506

Istoriograful constănțean Lavinia Dumitrașcu - proaspăt Cavaler de Clio

09 Sep 2019 2615

Gheorghe Dumitrașcu - personalitate marcantă a istoriografiei și culturii române (galerie foto)

10 Apr 2019 2869

Omagiu inedit adus memoriei istoricului Gheorghe Dumitrașcu, la doi ani de la dispariție (galerie foto)

19 Jan 2019 1897

Cărți din biblioteca familiei Dumitrașcu, donate cotidianului ZIUA de Constanța

16 Jan 2019 1690