Editorial

Editorial Guvernul ia de la gura românilor din ţară şi le dă celor stabiliţi în străinătateCând te uiţi peste proiectele de lege izvorâte din puţul gândirii scumpilor noştri guvernanţi, scumpi la propriu, întrucât salariul unui membru al Guvernului costă, în medie, peste 2.000 de euro, bani proveniţi din taxele şi impozitele noastre, zău că te apucă o durere de cap.
 
Deşi România este încă prăfuită, lipsită de culoare, cu o infrastructură rutieră proastă, spitale infecte şi salarii care abia ne ţin la limita supravieţuirii, unii guvernanţi îşi ocupă timpul gândind proiecte menite a-i aduce pe românii din străinătate înapoi în ţară. Ceea ce este foarte bine până aici. Ce te faci însă când Guvernul vrea să îi aducă înapoi în ţară pe români cu 50.000 de euro (bani care vor fi folosiţi din bugetul statului, adică din taxele şi impozitele plătite de noi, pentru ca aceştia să îşi deschidă în România o afacere, conform unui proiect de program guvernamental care va fi lansat în dezbatere publică în următoarele zile)?
 
Mă întreb, stupefiat, cum se poate una ca asta? Să o luăm pe rând. De ce s-ar întoarce înapoi un român care a plecat din ţara asta pentru că ştia că lucrurile nu merg bine şi pentru că România nu îi oferea nimic? Doar pentru aceşti bani? Nici măcar în această privinţă nu poţi fi sigur că statul îţi va oferi banii sau... te va lăsa cu ochii în soare şi cu afacerea pentru care te-ai spetit pe butuci! 
 
În al doilea rând, cum adică să îi aducem înapoi pe românii plecaţi din banii celor care au rămas în ţară? Un antreprenor care şi-a deschis aici o afacere a fost călcat de atâtea ori de controale ale statului, încât abia a reuşit să rămână pe linia de plutire şi să nu cadă pradă falimentului, a plătit taxe şi impozite, n-a părăsit România, iar noi îi premiem tot pe cei care au plecat, care au dat uitării statul român, care s-au angajat în alte ţări şi au plătit acolo taxe şi impozite? Cum este posibil aşa ceva? Mai bine am acorda aceste granturi de ordinul zecilor de mii de euro tocmai agenţilor economici care au reuşit să supravieţuiască pe o piaţă tot mai invadată de produse fabricate în alte ţări, cu tot mai puţini angajaţi şi cu salarii tot mai mari. Căci de câte ori are chef statul român, creşte salariul minim pe economie. Adică statul a ajuns să îţi stabilească şi salariul în firma ta.
 
Mă întreb, în al treilea rând, la fel de contrariat, dacă acest proiect va fi adoptat, ce te faci cu afacerile antreprenorilor români care au rămas în ţară şi care se vor trezi peste noapte cu o concurenţă neloială, sprijinită din fonduri publice? Ce vor face şi cum vor supravieţui aceştia? Să presupunem că ai o fabrică de îmbrăcăminte. Mâine, lângă fabrica ta vine un român din străinătate şi îşi deschide o fabrică şi mai mare decât a ta, cu costuri suportate de stat, de până la 50.000 de euro, conform proiectului de lege. Cum vei mai supravieţui tu şi angajaţii tăi? În acest caz, mai rămân ca variante de evadare din situaţie doar disponibilizarea angajaţilor şi... falimentul.
 
Da, asta este România. După ce am lăsat  milioane de români să plece din această ţară, acum ne chinuim să îi atragem înapoi pe meleagurile natale, din banii fraierilor care au suportat fizic, economic şi psihic, în ultimii ani,  această ţară.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Guvernul va aproba în ședința de mâine ce terenuri fac obiectul proiectului „Conducta Ţărmul Mării NegrePodişor (RO) pentru preluarea gazului din Marea Neagră”

16 Jan 2019 215

Decret de decorare, semnat de președintele Klaus Iohannis. Ce disticție a fost oferită și pentru cine

09 Jan 2019 337

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi. Unul are legătură cu abilitarea Guvernului de a emite ordonanţe

08 Jan 2019 259

Subprefectul Ali Șenol, învestit în funcție. Ce a declarat la preluarea mandatului (galerie foto+video)

08 Jan 2019 606

Oficial de la MAE despre reducerea alocațiilor copiilor nerezidenți ai lucrătorilor din Austria

05 Jan 2019 429

România va prelua de mâine Președinția Consiliului UE Steagurile României și Uniunii Europene, proiectate pe clădirea Palatului Victoria

31 Dec 2018 458

Şedinţă la Guvernul României. Ce proiecte sunt pe ordinea de zi

27 Dec 2018 420

Proiect. Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, centru internaţional multicultural. Finanţarea, asigurată de Guvernul României

25 Dec 2018 587

Guvernul a adoptat Autoritățile publice locale vor putea obține mai ușor fonduri pentru investiții în turism

21 Dec 2018 323

Ședință la Guvernul României, programată vineri. Iată ordinea de zi!

20 Dec 2018 858

Șenol Ali, al doilea subprefect al județului Constanța (document)

20 Dec 2018 2969

Moțiunea de cenzură împotriva Guvernului a fost respinsă

20 Dec 2018 295

UPDATE Moțiune de cenzură dezbătută în plenul reunit al Camerei Deputaţilor şi Senatului

20 Dec 2018 281

Ședință a Guvernului României. Ce proiecte ar putea fi incluse pe ordinea de zi. Unele au legătură cu județul Constanța

19 Dec 2018 823

CCR a stabilit că există conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi preşedintele Klaus Iohannis

19 Dec 2018 307