Editorial

Editorial Hocus-pocus, coronavirus „digitized scholarum”! Vezi Legea educației, art. 70 (2011)


Dintr-o nefastă zi de miercuri, 18 martie 2020, școala românească s-a trezit din căruță în OZN, ca să citez, parțial, un vestit blogger.
Nu instant, pentru că i-a trebuit ceva Ministerului Educației să se dea cu capul de pereți să descopere... apa caldă. Prima dată a apărut Teleșcoala – noroc cu „bătrânul” TVR -, ca măsură urgentă pentru a-i ține în „vrie” pe absolvenții claselor a VIII-a și a XII-a, care, by the way, zilele astea trăiesc clipe de groază, neștiind când și ce vor susține.

Google Classroom, Zoom, Digitaliada, Youtube, Digital.educred.ro, Livresq, Teams, Office 365, Google Hangouts Meet, edX, Coursera, Hypersay, Notion, Anchor, Brainpop, ClassDojo, Discovery Education, Edmodo, Flipgrid, Google Meet, iată pomelnicul de resurse și referințe pentru predare și învățare la distanță accesat din momentul în care autoritățile au decis închiderea școlilor, ca supremă prevenție împotriva noului coronavirus. Cel mai puțin accesat, conform statisticilor manuale.edu.ro, deși este recomandat de Ministerul Educației.

Vasăzică, bieții profesori s-au trezit răscolind nesfârșitul virtual în căutare de aplicații, platforme online, soluții software, teleșcoală, webinarii, tutoriale, programe de consiliere care să se plieze pe puterile de accesare ale elevilor. Pentru că, deși ISJ Constanța raportează că „în județul Constanța, peste 85% dintre elevi dispun de un smartphone/ o tabletă/ un computer care să le permită accesul la alternativele de învățare în mediul online”, am convingerea că procentul este simțitor mai mic, din simplul motiv că internet acasă în mediul rural este considerat un lux. Stați așa, să ne înțelegem, una-i cartela din telefon pe care se uită tot melteanul pe Facebook, și alta-i netul pentru un device prin intermediul căruia să faci cursuri online.

Și apropo de FB, la mijlocul săptămânii trecute, fostul ministru Daniel Funeriu, cu aroganța-i nedisimulată, posta: încă din 2011 am prevăzut ceva ce azi ne-ar fi de mare folos: Biblioteca Școlară Virtuală, gândită încă din vremea comisiei Miclea din 2008. Dar ce să vă fac dacă de 9 ani cei care mi-au urmat au făcut «fixpix»? Eu rămân ce-am fost mereu, adică ăla naşpa care face chestii mișto, iar voi rămâneți cu... praful de pe tobă...

Art. 70 din Legea educației:
Art. 70 alin. (2)

Se înființează Biblioteca Școlară Virtuală şi Platforma școlară de e-learning, care includ programe școlare, exemple de lecții pentru toate temele din programele școlare, ghiduri metodologice, exemple de probe de evaluare. Aceste resurse digitale vor fi protejate de Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, cu modificările şi completările ulterioare, Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului obținând dreptul de publicare din partea autorilor, astfel încât aceste resurse să fie accesibile permanent şi gratuit oricărui elev sau profesor.

(3) Unitățile de învățământ utilizează platforma școlară de învățare pentru a acorda asistență elevilor în timpul sau în afara programului școlar ori pentru cei care, din motive de sănătate, temporar nu pot frecventa școala.

(4) Înființarea, gestiunea şi îmbogățirea permanentă a Bibliotecii școlare Virtuale şi a Platformei școlare de e-learning intră în responsabilitatea Ministerului Educației, Cercetării, Tineretului şi Sportului”.


Chiar fix în pix... Sincer, nu știu cine se mai agață de această lege care a fost mai mult înjurată decât aplicată!


Citește și:

Editorial Disciplinele obligatorii din gimnaziu, puse pe făraş. Profesorii şi părinţii propun, cine dispune?


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

ISJ Constanța a dat startul „Săptămânii Meseriilor” – ediție online

02 Jun 2020 1040

Conform evaluărilor ISJ Constanța Din cei peste 13.000 de absolvenți constănțeni ai anilor terminali, 70% revin la activitățile de pregătire a examenelor

28 May 2020 1955

#ConstanțaEsteBine „Home Art” - Campanie de susținere și promovare a artei locale în contextul pandemiei

26 May 2020 2348

Interviu cu prof. Gabriela Carmen Neagu, inspector școlar pentru învățământ profesional și tehnic „Numărul de clase a IX-a este mai mare, întrucât avem mai mulți absolvenți de-a VIII-a”

23 May 2020 3657

Noutăți pe final de an școlar de la ISJ Constanța Târgul ofertelor educaționale, ediție on-line. Liceele tehnologice intră în vacanță pe 12 iunie

21 May 2020 1486

În premieră pentru învățământul constănțean 235 de directori și inspectori școlari s-au aflat în direct, on line, cu ministrul Monica Anisie

14 May 2020 2933

Profesorii constănțeni din mediul rural oferă lecții de seriozitate, în ce privește abordarea cursurilor on-line

12 May 2020 920

Inspectorul general Sorin Mihai, despre situația din județul Constanța „Stăm mult mai bine decât alte județe în ceea ce privește accesul la cursurile online”

06 May 2020 2668

0800816241 - TelVerde ISJ Constanța, pentru orice întrebare legată de anul școlar 2019-2020

01 May 2020 1343

Pentru că directorii se „contrazic” în raportări ISJ Constanța nu a aflat situația „la zi” a învățământului online

29 Apr 2020 4759

Număr de telefon special pus la dispoziție de ISJ Constanța, pentru perioada stării de urgență. Urmează TelVerde

29 Apr 2020 1736

Precizări importante ale inspectorului general Sorin Mihai „Profesorii vor fi plătiți în baza dovezii de activitate online”

28 Apr 2020 17828

#ConstanțaEsteBine - Apel la solidaritate adresat de ISJ și CJE Ajutați elevii constănțeni cu echipamente pentru #școaladeacasă!

10 Apr 2020 2517

#ConstanțaEsteBine ISJ Constanța, în parteneriat cu Universitatea Ovidius, organizează lecții online de pregătire pentru examenul de bacalaureat

06 Apr 2020 2605

#ConstantaEsteBine - Un nou parteneriat ISJ Constanța-Centrul „Jean Constantin” Filmări ale poveștilor copilăriei, accesibile tuturor elevilor constănțeni

03 Apr 2020 2487