Editorial Ieși din robia trecutului și privește eșecul ca pe-un câștig!


 
Mulți dintre noi încercăm, pentru a ne fi mai bine, să identificăm ce anume din trecutul nostru ne-a marcat parcursul biografic și cum am putea vindeca traume, răni, suferințe...

E un proces care, odată început, pare a nu se mai termina și există riscul să cazi în capcana de a nu mai avea timp pentru nimic altceva, în dorința obsedantă de a-ți înțelege și transmuta rănile trecutului.

Dar, ce este, în esență, trecutul? Nu cumva e doar o poveste, care ne ține captivi în lanțurile ei și ne împiedică că creștem, să înflorim, să trăim plenar?
OK, de acord, suntem produsul inerent a ceea ce am trăit, al emoțiilor noastre trecute, a ceea ce am văzut, auzit și înregistrat în familia de origine, de (prea) multe ori disfuncțională, care n-a știut să ne valorizeze, prețuiască și respecte așa cum am fi meritat.
 
Dar, la naiba, ce-ar fi dacă am decide, astăzi, că ne putem folosi de uriașa putere interioară care zace în noi, pentru a ne reinventa și a înceta să mai dăm vina pe trecut?
 
E doar o poveste, alege să nu ţi-o mai repeți şi să nu o mai povestești nici altora. Îngroap-o și las-o acolo! Fii doar prezent și atent la ceea ce gândești, iar când observi că mintea o ia razna, dă-i alt subiect de „râșnit”. Nu o lăsa să alerge bezmetică, educ-o să fie mai disciplinată, să se concentreze pe lucruri deștepte, interesante, pe planuri de viitor frumoase, pozitive. Meditează din când în când și mai fă câte o rugăciune – îi poți preda lui Dumnezeu angoasele, trecutul, povestea ta despre cine ai fost. Îi poți cere să cureţe din mintea, corpul şi sufletul tău poverile trecutului şi să le vindece în tine şi în toţi cei implicaţi.
 
Iar când nu ai la ce să te gândeşti, seara, de pildă, înainte de a adormi, dimineața la trezire, la volan, în momentele „moarte”, în care aștepți la vreo coadă, în timp ce faci curățenie, gătești sau mănânci, creează-ți obiceiul de a enumera în gând lucrurile pentru care eşti recunoscător – pentru viață, pentru sănătate, pentru confort, pentru prieteni, pentru familie și pentru orice alte lucruri ce îți vin în minte și la care, de obicei, te gândești că ți se cuvin, fără a realiza că, de fapt, le poți pierde în orice clipă.
 
Și mai e ceva – esențial: Iartă-te! Pentru tot ce ai fost, ai gândit și ai făcut! A fost o experiență, o ocazie de a te vedea pe tine însuți într-o anumită situație, când nu ai obținut neapărat ceea ce ți-ai dorit ori ai făcut pe cineva să sufere. Dar atât te-ai priceput atunci! Important e să fi avut ocazia să-ți dai seama cu ce anume ai rămas după ce ai „dat-o-n bară” și să ai la ce să te întorci în sufletul tău după ce ai eşuat. Atunci eşti, de fapt, un câştigător. „Arhivezi” frumos experienţa, nu durerea eşecului, şi mergi înainte. Descoperi că, de fapt, dacă te ai pe tine, chiar şi dacă pierzi, poţi câştiga oricând.
 
Eşecul trebuie simţit, integrat, experimentat, nu catalogat drept identitatea ta de azi înainte. Lucrurile se întâmplă în afara ta, dar tu ești cel în jurul căruia gravitează experiențele tale, ești puntea de legătură.

Treci prin experiență, simți emoţia, mergi mai departe. Iei experiența cu tine și nu asupra ta. Primești tot ce vine, dar nu rămâi cu ce nu îți este necesar.
 
Prin urmare, rezumând, lasă în urmă trecutul, fii recunoscător și dă-ți voie să greșești!

Vei fi uimit de valoarea şi rezultatele pe care aceste practici le pot aduce vieţii tale, de impactul lor pozitiv asupra ta și a celor din jur.
 

Citește și: 

Editorial Toți oamenii sunt, de fapt, despre tine

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 311

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 683

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 380

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 716

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 546

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 794

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 428

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 675

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 876

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 607

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 574

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 624

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 645

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 602

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 700