Editorial Imaginea care a făcut uitată înfrângerea. Valorile care ar trebui să guverneze mereu în sport


 
  • În etapa a zecea din SuperLiga de rugby, care a încheiat sezonul regulat, echipa Tomitanii Constanţa, ultima clasată, a cedat cu 12-55 pe terenul campioanei României.
  • O imagine postată pe reţelele de socializare, după meci, le-a adus aprecieri rugbyştilor de pe litoral.
  • Pe lângă activitatea specifică, sportul trebuie să însemne şi educaţie, şi comportament ireproşabil, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă de fiecare dată.
 
Echipa de rugby Tomitanii Constanţa, reprezentanta judeţului în prima divizie din România, SuperLiga, a pierdut ultimul meci jucat în sezonul regulat, în deplasare cu CSM Ştiinţa Baia Mare, campioana naţională en-titre, însă, în urma acestei partide, pentru formaţia de pe litoral nu a rămas scorul negativ înregistrat pe tabelă, ci o imagine pozitivă, care a cules multe aprecieri pe reţelele de socializare.
 
În vara acestui an, pe 14 iunie, scriam editorialul intitulat „Tomitanii Constanţa. Atunci când pasiunea trece peste toate obstacolele“, centrat pe ideea dragostei de sport în general şi de rugby în particular care sălăşluieşte în sufletele unor oameni, mulţi dintre ei foşti rugbyşti, care încheiaseră activitatea competiţională şi care i-a determinat să ajute benevol, jucând pe baza unor contracte de voluntariat, formaţia Tomitanii Constanţa, aflată în suferinţă în urma gravelor probleme financiare. La aproape patru luni de atunci, am simţit nevoia să revin în această rubrică pe subiectul „Tomitanii“, în urma meciului de la Baia Mare.
 
În etapa a zecea din SuperLigă, care a încheiat sezonul regulat, formaţia constănţeană a cedat cu 12-55 (5-38) în disputa cu echipa gazdă. A fost al zecelea eşec al Tomitanilor din prima fază a campionatului, echipa gazdă fiind oricum favorita întâlnirii, chiar dacă, din etapa a noua, formaţia de pe litoral beneficiază de un alt lot (cu 14 jucători străini aduşi) şi de un staff tehnic neo-zeelandez. Însă nu despre ce s-a întâmplat pe teren vreau să vorbesc, ci despre o imagine postată după meci pe reţelele de socializare, dinspre Baia Mare, cu vestiarul oaspeţilor de la stadionul din Maramureş, anume cum a fost lăsat de Tomitani după meci. Curat lună!
 
În ciuda amărăciunii unei noi înfrângeri şi a ultimului loc ocupat în clasament, cei de la Tomitanii nu au uitat să-şi facă datoria de oaspeţi şi să dea dovadă de bună creştere, amintind de valorile care guvernează acest sport nobil, rugby-ul, atât pe gazon, cât şi în afara lui, şi care ar trebui să se regăsească în toate disciplinele sportive. Pe lângă activitatea specifică, sportul trebuie să însemne şi educaţie, şi comportament ireproşabil, ceea ce, din păcate, nu se întâmplă de fiecare dată. Pornind de la acest exemplu rugbystic de la Baia Mare, s-a făcut referire, printre cei care au dat share la imagine ori au comentat laudativ, şi la o echipă de fotbal din Liga 1, care, tot după un meci în deplasare, pe care, culmea, l-a câştigat, a lăsat vestiarul murdar.
 
Cristian Cojocaru, preşedintele clubului Tomitanii, a menţionat că rugbyştii de pe litoral aşa s-au comportat în toate deplasările, au lăsat mereu curat în vestiar. „Rugby-ul emană civilizaţie. Poate că ne-am făcut de râs cu rezultatele pe care le-am înregistrat, dar omenia din noi a rămas, ceea ce e cel mai important“, au fost cuvintele lui Cristian Cojocaru. Ar trebui însă ca, în sport (şi nu numai), de asemenea situaţii să nu amintim la capitolul „aşa da“ şi să le scoatem în evidenţă, ci ar trebui să fie chestii absolut normale, care să treacă neobservate. Însă la noi normalul pare de multe ori anormal.                    
 
Citeşte şi:
 
Rugby
Tomitanii Constanţa şi CS Năvodari au cedat în meciurile jucate astăzi

 
Tomitanii Constanța, într-o nouă formulă. Multe achiziții și staff tehnic neo-zeelandez. Sâmbătă, meci contra campioanei României

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

UPDATE. Rugby Mare meci mare la Constanța, Tomitanii - ACS Șoimii Dinamo. Duelul primelor două clasate!

23 Mar 2024 1148

Asociaţia Rugby XV Constanţa, radiată de Tribunalul Constanța! Explicațiile judecătorilor

14 Jan 2024 846

Rugby Cristian Cojocaru, de la Tomitanii Constanța, desemnat antrenor regional FRR pentru zona Dobrogea

09 Jan 2024 1159

Rugby Tomitanii Constanța, cu ambele echipe pe podium. „A devenit o caracteristică a lunii noiembrie“ (GALERIE FOTO)

15 Nov 2023 1758

Rugby Victorie la scor pentru Tomitanii Constanța Under-16 în ultima evoluție din acest an (GALERIE FOTO)

13 Nov 2023 1292

Rugby Tomitanii Constanța, trei noi victorii în competițiile în care sunt angrenați (GALERIE FOTO)

06 Nov 2023 1310

Rugby Echipa Under-16 Tomitanii Constanța a învins în deplasare CSA CSS Steaua 1 București

27 Oct 2023 1618

Constanța „Trei, doi, unu și! Tomitanii!“. Rugbyștii, alături de antrenorul lor, Cristian Cojocaru, și în ziua sa cea mare (GALERIE FOTO)

26 Oct 2023 1746

Constanța „Irina, vrei să fii soția mea?“. Antrenorul Cristian Cojocaru se căsătorește. Vor rosti „Da!“ la Starea Civilă într-o zi specială (GALERIE FOTO)

19 Oct 2023 3369

Rugbyștii de la Tomitanii Constanța, succese la categoriile Under-14 și Under-16. „Produsul muncii AJR în teritoriu“ (GALERIE FOTO)

18 Oct 2023 1691

Bani de la Consiliul Județean Constanța pentru asociațiile sportive! Ce evenimente vor organiza?

29 May 2023 1271

Rugby Echipa Under-15 de la Tomitanii Constanța și-a aflat adversara din semifinală

10 May 2023 1634

Editorial Ștafeta a fost predată. Tomitanii Constanța, o poveste fără de sfârșit

04 May 2023 2288

Rugby În careul de ași! Echipa Under-15 de la Tomitanii Constanța s-a calificat la turneul final (GALERIE FOTO + VIDEO)

01 May 2023 2057

Zi plină de rugby pe stadionul „Mihai Naca“ din Constanța. Cupa 1 Mai, urmată de importantul meci al Tomitanilor (GALERIE FOTO)

27 Apr 2023 2312