Editorial

Editorial Imagini din filmele post-apocaliptice sau o primăvară plină de zâmbete. De noi depinde cum va arăta lumea după pandemie


Din păcate, nu este pentru prima dată când umanitatea se confruntă cu o pandemie. Însă cu panica provocată de pandemie, criza economică globală și retragerea întregii planete în realitatea virtuală ne întâlnim pentru prima dată. Unele sectoare ale economiei, cum ar fi turismul, industria hotelieră, industria divertismentului, transportul aerian de pasageri și industria de catering sunt pe butuci. Ritmul obișnuit al vieții s-a schimbat. Au dispărut locuri de muncă, cursurile de schimb valutar au luat-o razna. Noi, oamenii, ne-am separat. Ne fuge pământul de sub picioare. Multe țări observă neputința autorităților înaintea infecției cu noul coronavirus Covid-19. Singurul loc pentru comunicare, studiu, muncă și timp liber a rămas internetul. Rețeaua de internet este și ea sub o presiune mare și putem doar spera că va face față și nu va ceda și ea.

Meciurile sportive au fost anulate, la fel și Eurovisionul. Au fost anulate spectacole și concerte, proiecții de filme și săptămâni de modă, festivaluri și concursuri. În toată lumea. S-au anulat evenimente care înainte ne uneau, ne dădeau emoții vii și experiențe de neuitat. S-au anulat evenimente pe care le așteptam chiar și un an și pentru care ne pregăteam cu  nerăbdare.
Deoarece acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istorie, este dificil să spunem cu exactitate la ce să ne așteptăm. Putem doar presupune. Pandemia se va termina într-o zi, însă grijile dureroase legate de pericolul de a se îmbolnăvi vor însoți în continuare locuitorii planetei.
Izolarea ne face triști, ne influențează starea de spirit, ne bagă în depresie, ne trezește sentimente de singurătate și inutilitate. De aceea, acum trebuie să fim puternici, să menținem legăturile de prietenie, fie și la distanță. Merită să ne preocupăm, mai ales, de persoanele în vârstă, deoarece acestea sunt deja predispuse la astfel de gânduri.

Pe fondul măsurilor restrictive, întreaga lume s-a retras rapid în realitatea virtuală: muncă la distanță, învățare la distanță, vizite virtuale la muzee, în parcuri. Toate acestea ne pot afecta sănătatea mintală. Fiind în realitatea virtuală, o persoană experimentează iluzia anonimatului și acesta poate încălca interdicțiile care se aplică în viața reală. Iar acest lucru poate cauza un sentiment de permisivitate, care, la rândul său, poate intensifica manifestările agresive. În plus, și situația economică contribuie la intensificarea gradului de tensiune socială, care, din păcate, nu ajută nici la stabilizarea fondului emoțional, nici la îmbunătățirea psihicului nostru.
Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate aborda în mod conștient carantina, realizând că, prin respectarea unor măsuri restrictive, salvăm vieți: viața prietenilor, a rudelor, a vecinilor, a colegilor de muncă. Aceasta este misiunea noastră, a fiecăruia dintre noi: să salvăm lumea. Cum va arăta această lume după pandemie, carantină și criză depinde nu doar de autorități, de prețul petrolului, de cursul de schimb valutar, de alte persoane, dar și de noi înșine. Dacă respectăm reguli foarte simple, lumea nouă nu va semăna cu imaginile din filmele post-apocaliptice. Dacă vom rămâne ființe umane, vom reuși și ne vom întâlni primăvara următoare în parcuri și stadioane, în teatre și expoziții, bucurându-ne de soare și libertate.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu cu președintele PNL Constanța Bogdan Huțucă, „Sprijinirea angajaților și angajatorilor sunt baza relansării economiei“

04 Jun 2020 1555

Ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, spune când se revine aproape, în totalitate, la viața de dinaintea pandemiei

03 Jun 2020 2041

Rugbyștii de la LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, joacă virtuală pe timp de pandemie. Valorile după care se ghidează (video)

28 May 2020 2681

#ConstanțaEsteBine ZOOMzăiala din pandemie s-a materializat într-un joc în premieră - „Jeanbardemic”

22 May 2020 1213

DNA anunță bilanțul stării de urgență 33 de dosare penale legate de pandemie

21 May 2020 441

Primarul Decebal Făgădău, mesaj cu prilejul Zilei orașului Constanța (video)

21 May 2020 751

Istoric, retrospectivă și prezent Ziua orașului Constanța, la majorat, pe timp de pandemie. Cum s-a sărbătorit în trecut. Cine a fost inițiator (galerie foto)

21 May 2020 1679

Uitucii făcători de legislație ai lui Orban și vechea meteahnă „lasă că mai adaugăm”

18 May 2020 2247

Interviu Prof.univ.dr. Aureliana Caraiane, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi din Constanţa, despre cum se va desfășura vizita la dentist în timpul pandemiei Covid-19

16 May 2020 5698

Mesaj de solidaritate cu toate statele membre ale uniunii afectate de pandemie Șeful Statului Major al Apărării, la reuniunea Comitetului Militar al Uniunii Europene

14 May 2020 524

Editorial Viața noastră, în vremuri de coronavirus. Ce s-a schimbat?

14 May 2020 2386

#ConstanțaEsteBine – vernisaj virtual în pandemie Din dor de profesori și colegi, eleva Maria Gabriela Sandu și-a pictat trăirile

13 May 2020 1901

Senatorul PSD Ștefan Mihu l-a interpelat pe ministrul Afacerilor Externe în legătură cu poziționarea țării noastre în plan internațional post-pandemie

12 May 2020 1713

Acțiune de plantare de Ziua Europei, la Cumpăna Mariana Gâju – „Grija noastră este să aducem stabilitate şi un mediu curat pentru copii“ (galerie foto+video)

12 May 2020 1857

Pandemia de coronavirus, un test important pentru bunătate şi omenie

09 May 2020 3013