Editorial Imagini din filmele post-apocaliptice sau o primăvară plină de zâmbete. De noi depinde cum va arăta lumea după pandemie


Din păcate, nu este pentru prima dată când umanitatea se confruntă cu o pandemie. Însă cu panica provocată de pandemie, criza economică globală și retragerea întregii planete în realitatea virtuală ne întâlnim pentru prima dată. Unele sectoare ale economiei, cum ar fi turismul, industria hotelieră, industria divertismentului, transportul aerian de pasageri și industria de catering sunt pe butuci. Ritmul obișnuit al vieții s-a schimbat. Au dispărut locuri de muncă, cursurile de schimb valutar au luat-o razna. Noi, oamenii, ne-am separat. Ne fuge pământul de sub picioare. Multe țări observă neputința autorităților înaintea infecției cu noul coronavirus Covid-19. Singurul loc pentru comunicare, studiu, muncă și timp liber a rămas internetul. Rețeaua de internet este și ea sub o presiune mare și putem doar spera că va face față și nu va ceda și ea.

Meciurile sportive au fost anulate, la fel și Eurovisionul. Au fost anulate spectacole și concerte, proiecții de filme și săptămâni de modă, festivaluri și concursuri. În toată lumea. S-au anulat evenimente care înainte ne uneau, ne dădeau emoții vii și experiențe de neuitat. S-au anulat evenimente pe care le așteptam chiar și un an și pentru care ne pregăteam cu  nerăbdare.
Deoarece acest lucru se întâmplă pentru prima dată în istorie, este dificil să spunem cu exactitate la ce să ne așteptăm. Putem doar presupune. Pandemia se va termina într-o zi, însă grijile dureroase legate de pericolul de a se îmbolnăvi vor însoți în continuare locuitorii planetei.
Izolarea ne face triști, ne influențează starea de spirit, ne bagă în depresie, ne trezește sentimente de singurătate și inutilitate. De aceea, acum trebuie să fim puternici, să menținem legăturile de prietenie, fie și la distanță. Merită să ne preocupăm, mai ales, de persoanele în vârstă, deoarece acestea sunt deja predispuse la astfel de gânduri.

Pe fondul măsurilor restrictive, întreaga lume s-a retras rapid în realitatea virtuală: muncă la distanță, învățare la distanță, vizite virtuale la muzee, în parcuri. Toate acestea ne pot afecta sănătatea mintală. Fiind în realitatea virtuală, o persoană experimentează iluzia anonimatului și acesta poate încălca interdicțiile care se aplică în viața reală. Iar acest lucru poate cauza un sentiment de permisivitate, care, la rândul său, poate intensifica manifestările agresive. În plus, și situația economică contribuie la intensificarea gradului de tensiune socială, care, din păcate, nu ajută nici la stabilizarea fondului emoțional, nici la îmbunătățirea psihicului nostru.
Cu toate acestea, fiecare dintre noi poate aborda în mod conștient carantina, realizând că, prin respectarea unor măsuri restrictive, salvăm vieți: viața prietenilor, a rudelor, a vecinilor, a colegilor de muncă. Aceasta este misiunea noastră, a fiecăruia dintre noi: să salvăm lumea. Cum va arăta această lume după pandemie, carantină și criză depinde nu doar de autorități, de prețul petrolului, de cursul de schimb valutar, de alte persoane, dar și de noi înșine. Dacă respectăm reguli foarte simple, lumea nouă nu va semăna cu imaginile din filmele post-apocaliptice. Dacă vom rămâne ființe umane, vom reuși și ne vom întâlni primăvara următoare în parcuri și stadioane, în teatre și expoziții, bucurându-ne de soare și libertate.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Seaview Media SRL, deținută de Ionuț Barbu, victorioasă la Curtea de Apel, în procesul contra Consiliului Local Constanța! (MINUTA)

01 Mar 2024 786

Fiul lui Radu Mazăre s-a lansat în afaceri! Iată ce domeniu a ales Răducu Mazăre

02 Jan 2024 6938

Andrei Baciu, fostul secretar de stat cu atribuții delegate de ministru al Sănătății, urmărit penal de DNA în dosarul privind achiziţia de vaccinuri în pandemie

11 Dec 2023 790

Premierul Marcel Ciolacu „Guvernul nu intenţionează să supraimpoziteze Pilonul II de pensii“ (VIDEO)

29 Nov 2023 660

Deciziile din pandemie încep să fie contestate. Cadavrul unei femei din Arad, diagnosticată cu COVID, deshumat

24 Nov 2023 1522

Știri Constanța Avocatul Cuculis- „Incendiul de la Spitalul de boli infectioase din Constanța a fost elucidat de către Insemex, iar vinovatul principal este spitalul“

07 Nov 2023 1260

Trei ani de mandat Prefectul județului Constanța a depus jurământul pe 15 octombrie 2020

15 Oct 2023 997

Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase. Doi ani de la tragedia care a îndoliat Constanța

01 Oct 2023 1276

Amendă în pandemie ÎPS Teodosie a pierdut, în instanță, procesul cu IPJ Constanța! (MINUTA)

20 Sep 2023 8387

Congresul regional al Martorilor lui Iehova revine la Constanța

30 Aug 2023 2886

Festivalul „Poezie la nisip“ a ajuns la a IV-a ediție! Deschiderea evenimentului are loc pe 1 iunie la Corbu, județul Constanța

30 May 2023 1140

Editorial Cărți, caiete, stilouri și... arme

15 May 2023 1268

Rareș Bogdan, audiat la DNA!

06 Apr 2023 1257

Vrei să citești o carte? ​Biblioteca Județeană Constanța face recomandări interesante

05 Apr 2023 1053

Laptopurile, calculatoare portabile pentru nevoile tale

16 Mar 2023 1343