Editorial Înainte de Paşti şi 1 Mai, autorităţile promit amenzi usturătoare. Sau de ce nu renunţă comercianţii la practicile incorecte

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat controale în toată ţara în rândul operatorilor din sectorul alimentar. Potrivit legii, firmele riscă amenzi usturătoare, interzicerea comercializării, confiscarea mărfurilor şi chiar suspendarea activităţii. La rândul lor, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au prezentat planul de măsuri privind prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale 2019 şi a zilei de 1 mai 2019.
 
În scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare, DSVSA Constanţa promite că va monitoriza, supraveghea şi controla activităţile de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, a ouălor şi a produselor din ouă, a laptelui şi a produselor lactate, a peştelui şi a produselor din pescuit pe teritoriul judeţului Constanţa. Medicii veterinari efectuează controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală.
 
În toate pieţele agroalimentare, administraţia pieţelor este obligată să asigure condiţii optime pentru depozitarea şi valorificarea cărnii de miel/ied, a produselor lactate şi a ouălor provenite de la producătorii particulari. Şi Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa va desfăşura acţiuni de control la carmangerii, laboratoare de cofetărie şi patiserie etc., la unităţi de desfacere, unităţi de alimentaţie publica, hoteluri.
 
Cu toate acestea, comercianţii, fie de la magazinele de cartier, fie de la supermarketuri sau de la tarabele din pieţe, nu renunţă la practicile incorecte. Vând produse alterate, expirate sau încearcă să-i păcălească pe cumpărători cu preţuri mici la raft şi mari în casa de marcat. Ulterior, în timpul controalelor, agenţii economici caută tot felul de explicaţii pentru carnea sau lactatele care ar fi putut pune viaţa clienţilor în pericol. Dar, şi aşa, cu toate sancţiunile şi măsurile dispuse, practicile incorecte din comerţ nu vor dispărea, iar cei care au de suferit cel mai mult sunt cumpărătorii.
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Anunț al Primăriei Cumpăna cu privire la situația din Europa a Gripei Aviare

14 Jan 2022 544

Carrefour România retrage de la comercializare peste 12 tone de portocale cu reziduuri de pesticide peste limita admisă

06 Jan 2022 875

ANSVSA Numărul focarelor de pestă porcină din România a scăzut la jumătate în doar o săptămână

30 Dec 2021 536

ANSVSA Două tone de produse din carne contaminată, retrase de pe rafturi. Consumatorii vor primi banii înapoi

13 Dec 2021 871

DSVSA Constanța, despre condițiile de siguranță alimentară privind sacrificarea porcilor, de Crăciun. Unde poate fi efectuat examenul trichineloscopic

09 Dec 2021 600

Magazinele Profi şi Penny retrag din zeci de magazine produse contaminate cu Salmonella

04 Dec 2021 2033

Declarație de avere Alexandru Nicolae Bociu, președintele ANSVSA, deține două terenuri, două apartamente și o casă de locuit (DOCUMENTE)

22 Nov 2021 2473

Alexandru Nicolae Bociu - noul președinte al ANSVSA

22 Nov 2021 1280

Pulpe de pui infestate cu Salmonella, retrase dintr-un mare lanț de magazine

22 Nov 2021 1168

ANSVSA „Vom demara controale șoc premergătoare sărbătorilor de Crăciun“

21 Nov 2021 972

Mihai Ponea-„Peste 20.000 de samsari vând porci vii şi carne de porc fără documente şi aşa s-a răspândit pesta porcină africană pe teritoriul României“

21 Nov 2021 876

20 de tone de intestine de porc reţinute în Constanţa Director ANSVSA. „Puteau ajunge pe masa a milioane de români”

19 Nov 2021 2358

Cîțu l-a eliberat din funcție pe președintele ANSVSA, Robert-Viorel Chioveanu

17 Nov 2021 725

Carrefour anunță retragerea de la comercializare a unui produs depistat cu Salmonella

17 Nov 2021 794

Vicepreședinte nou la ANSVSA. Cine a fost numit în funcție

15 Nov 2021 962