Editorial Înainte de Paşti şi 1 Mai, autorităţile promit amenzi usturătoare. Sau de ce nu renunţă comercianţii la practicile incorecte

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a demarat controale în toată ţara în rândul operatorilor din sectorul alimentar. Potrivit legii, firmele riscă amenzi usturătoare, interzicerea comercializării, confiscarea mărfurilor şi chiar suspendarea activităţii. La rândul lor, Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Constanţa au prezentat planul de măsuri privind prevenirea toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor pascale 2019 şi a zilei de 1 mai 2019.
 
În scopul prevenirii apariţiei unor episoade de toxiinfecţii alimentare, DSVSA Constanţa promite că va monitoriza, supraveghea şi controla activităţile de producere, depozitare, transport şi valorificare a cărnii de miel, a ouălor şi a produselor din ouă, a laptelui şi a produselor lactate, a peştelui şi a produselor din pescuit pe teritoriul judeţului Constanţa. Medicii veterinari efectuează controale şi verificări ale modului în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare în pieţele agroalimentare, unităţi de tranşare, unităţi de depozitare şi în toate unităţile unde se comercializează alimente de origine animală.
 
În toate pieţele agroalimentare, administraţia pieţelor este obligată să asigure condiţii optime pentru depozitarea şi valorificarea cărnii de miel/ied, a produselor lactate şi a ouălor provenite de la producătorii particulari. Şi Direcţia de Sănătate Publică a Judeţului Constanţa va desfăşura acţiuni de control la carmangerii, laboratoare de cofetărie şi patiserie etc., la unităţi de desfacere, unităţi de alimentaţie publica, hoteluri.
 
Cu toate acestea, comercianţii, fie de la magazinele de cartier, fie de la supermarketuri sau de la tarabele din pieţe, nu renunţă la practicile incorecte. Vând produse alterate, expirate sau încearcă să-i păcălească pe cumpărători cu preţuri mici la raft şi mari în casa de marcat. Ulterior, în timpul controalelor, agenţii economici caută tot felul de explicaţii pentru carnea sau lactatele care ar fi putut pune viaţa clienţilor în pericol. Dar, şi aşa, cu toate sancţiunile şi măsurile dispuse, practicile incorecte din comerţ nu vor dispărea, iar cei care au de suferit cel mai mult sunt cumpărătorii.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Alertă ANSVSA Smoothie contaminat cu patulină, retras de pe rafturile LIDL

12 Mar 2024 597

Alertă alimentară Biscuiți retrași din magazinele LIDL. Pot să conțină corpuri străine metalice

22 Feb 2024 2398

ANSVSA MEGA IMAGE retrage un sos de la raft. Conține un produs care nu se regăsește pe etichetă

16 Feb 2024 579

Curtea de Apel Constanța, amânare de pronunțare în dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța! (DOCUMENT)

11 Feb 2024 623

Unul dintre cele mai cumpărate sosuri de usturoi, retras de pe rafturile din magazinele LIDL! Iată motivul

09 Feb 2024 1247

ANSVSA Produs de la LIDL, retras de la raft! Risc de intoxicație cu histamină

07 Feb 2024 1263

ANSVSA Retragere produs de la comercializare. Goji, contaminat cu salmonela

02 Jan 2024 754

Un nou focar de gripă aviară, într-o exploataţie comercială de găini din Piscani, judeţul Olt

24 Dec 2023 649

DSVSA Constanţa recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare numai din unităţi autorizate

08 Dec 2023 726

Anunț important al ANSVSA! Cum pot fi protejate animalele în perioadele cu temperaturi foarte scăzute

04 Dec 2023 661

Mega Image retrage un produs important de la raft! Este vorba de o cunoscută ciocolată

07 Nov 2023 2191

Focar secundar de gripă aviară diagnosticat la o gospodărie din județul Teleorman

31 Oct 2023 818

Primul termen, în februarie 2024 Dosarul lui Geronimo Brănescu, fostul șef al ANSVSA și DSV Constanța, a ajuns la Curtea de Apel Constanța (DOCUMENT)

29 Oct 2023 1155

Președintele ANSVSA, Alexandru Nicolae Bociu, în vizită de lucru în Regatul Maroc - noi oportunități pentru export

25 Oct 2023 833

ANSVSA aplică amenzi de zeci de mii de lei pentru utilizarea ileagală de substanțe în produse alimentare

17 Oct 2023 740