Editorial Incendiu la ATI Covid Constanța. Suntem datori să nu uităm. Dar, vai, tocmai am făcut-o!




În ziua de 1 octombrie 2021, aproape de orele 10 dimineața, un incendiu devastator a izbucnit în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Boli Infecțioase Constanța, unitate medicală declarată spital suport covid încă de la începutul pandemiei.
 
Șapte oameni și-au pierdut viața în mod direct, spun legiștii, în urma incendiului, iar alte decese ale pacienților internați la ATI și transportați apoi la alte spitale au fost înregistrate ulterior.
 
Autoritățile cutremurate de așa o tragedie au transmis prin intermediul mass-media condoleanțe familiilor îndoliate.
 
Societatea civilă s-a arătat indignată, reacțiile au explodat în spațiul virtual... și cam atât!
 
Au trecut nici zece zile de la acest incendiu și tragedia pe care am jurat să nu o uităm „zace“ nebăgată în seamă într-un cotlon al minții.
 
Opinia publică, revoltată de producerea celei de-a treia tragedii din ultimele luni de acest gen, și-a strigat disperarea pe platformele de socializare virtuală, în ziua incendiului.
 
De atunci, opinia publică a tăcut. Și tace în continuare!

 
Incendiul de la maternitatea Giulești din august 2010, în care au murit cinci bebeluși.
 

Cel de la Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț, din noiembrie 2020, în care au murit zece oameni din cauza flăcărilor ce au cuprins (tot) secția de Terapie Intensivă.
 
Cel de la Institutul Matei Balș, din București, din ianuarie 2021, în care au murit patru pacienți.
 
Cel de la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, de acum câteva zile, în care au murit șapte femei, mame, surori, mătuși, iubite și așteptate acasă.
 
Și tragediile continuă: Colectiv – se apropie comemorarea a șase ani, restaurantul Beirut din Constanța – trei fete au murit în aprilie 2014.
 
De fiecare dată, opinia publică, actorii spațiului public (virtual ori real) au fost indignați în primele momente. Iar apoi s-a instalat, dulce și tăcută, uitarea. Nu, nu acea uitare de care familiile celor implicați în aceste tragedii au nevoie, nu, nu uitarea de care au nevoie supraviețuitorii unor astfel de orori. Simpla uitare și apatie ce par să fi învăluit în ultimii 30 de ani spațiul public românesc!
 
Și, sincer, așa mi-e ciudă pe uitarea, apatia și nepăsarea acestea, așa mi-e ciudă că suntem indiferenți și indolenți și nu ne implicăm pentru ce nu ne afectează!
 
Citește și:
UPDATE. LIVE
Incendiu la secția ATI de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Planul Roșu, activat. Șapte morți (galerie foto și video)

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Demisă după tragedia de la Infectioase Zi decisivă pentru dr. Stela Halichidis în procesul cu Primarul Constanței. A câștigat în primă instanță

01 Oct 2023 1869

Dr. Halichidis, la judecată cu Primarul Municipiului Constanța! S-a stabilit data pronunțării

19 Sep 2023 1189

Noutăți din ancheta incendiului de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța! Urmează eventuale puneri sub acuzare

03 Aug 2023 2099

Curtea de Apel Constanța, anunț important! Este vizat cazul medicului Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța!

20 Jun 2023 2172

Demisă în urma incendiului din octombrie 2021 Dr.Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Infecțioase, l-a învins în instanță pe PRIMARUL MUNICIPIULUI CONSTANTA! Nemulțumiri

08 May 2023 2464

Demisă după incendiu! Radiografia procesului în care dr. Stela Halichidis, fostul manager al Spitalului de Infecțioase din Constanța, a câștigat în instanță!

18 Feb 2023 3807

EXCLUSIV - „Eu vreau doar să se facă dreptate!“ Stela Halichidis, managerul demis după incendiul de la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, victorie uriașă în instanță! (MINUTA)

16 Feb 2023 5983

Coincidență stranie! O nouă alarmă la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Constanța, chiar în ziua în care se aștepta verdictul în proces (VIDEO)

10 Feb 2023 1523

Judecătorii mai au nevoie de timp să se pronunțe în dosarul Stelei Halichidis

26 Jan 2023 1418

Înlăturată după incendiul care a distrus Terapia Intensivă S-a stabilit data la care Stela Halichidis s-ar putea întoarce în fruntea Spitalului de Boli Infecțioase

21 Jan 2023 1795

A fost aflată cauza incendiului! Procurorii din Constanța știu de ce a luat foc Spitalul Clinic de Boli Infecțioase

19 Jan 2023 3139

Lovitură pentru Spitalul de Boli Infecțioase. Ministerul Investițiile și Proiectelor Europene nu vrea să accepte forța majoră în cazul echipamentelor distruse în incendiul de la ATI (DOCUMENTE)

30 Dec 2022 2401

Procesul dr. Halichidis a fost amânat!

10 Nov 2022 1536

Proces pentru Spitalul de Boli Infecțioase Constanța, în care au murit șapte oameni în incendiu! Martorul lui Halichidis

31 Oct 2022 1583

A trecut un an Tragedie, cu victime! Incendiu la Spitalul de Boli Infecțioase Constanța. Secția ATI, mistuită de flăcări

01 Oct 2022 1914