Editorial Incendiul din capitală, dovada că n-am învăţat nimic din cazul Colectiv

Staţia de metrou Piaţa Romană a fost evacuată ieri, timp de peste o oră, după ce un incendiu a izbucnit la un panou electric, degajând fum puternic. Echipajele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) prezente la faţa locului au închis staţia de metrou, pentru a soluţiona problemele, iar două persoane intoxicate cu fum au fost transportate de urgenţă la spital, în timp ce echipajele SMURD prezente la faţa locului au acordat asistenţă medicală altor persoane scoase din staţia de metrou. Aceasta a fost redeschisă călătorilor două ore mai târziu.
 
Cu toate acestea, înainte ca echipajele ISU să intervină, călătorilor li s-a cerut să părăsească zona. Aici au apărut problemele. Unii oameni nu doreau să părăsească staţia de metrou, deşi viaţa le era pusă în pericol. Acest lucru arată că oamenii nu ştiu nici măcar acum să reacţioneze rapid, eficient şi să colaboreze cu autorităţile într-o situaţie de criză. Ieri, România a văzut încă o dată că oamenii simpli nu au învăţat absolut nimic din tragedia Colectiv. I-aş fi spus „lecţia Colectiv”, însă, după cum menţionam, nu a învăţat nimeni nimic din ea. Poate doar autorităţile, care au arătat că „suflă şi-n iaurt”, după cazul Colectiv, deoarece au intervenit cu 20 de autospeciale. Un număr destul de mare, cu care pompierii nu au intervenit în prima oră de incendiu în cazul Colectiv.
 
Din fericire, echipele de intervenţie ISU şi-au făcut de această dată treaba foarte bine. Acum, poate că este momentul ca oamenii să înveţe să colaboreze cu autorităţile în caz de urgenţă, să fie deschişi către comunicare şi, cel mai important, să ţină cont de sfaturile şi avertizările echipelor de salvatori. Neascultându-i pe ei, nu vă puneţi doar viaţa dumneavoastră în pericol, ci şi pe a celorlalţi. Mai mult, activitatea salvatorilor este îngreunată. Înainte de a refuza avertismentul unui pompier, gândiţi-vă că el ar fi putut salva o viaţă în acele momente şi că dumneavoastră aţi irosit timpul preţios în care cineva putea fi salvat. În situaţiile de criză, şi o secundă este importantă! Secunda aceea reprezintă linia firavă dintre viaţă şi moarte! O secundă poate face diferenţa.
 
Este evident acum că în sistemul educaţional românesc trebuie să se predea un management al crizelor, un curs despre cum să reacţionezi într-o situaţie de risc şi de criză sau ce trebuie să faci în cazul unui cutremur sau atentat. Din nou, probleme de actualitate în lumea civilizată. 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Oportunități de carieră la ISU Tulcea! Iată ce trebuie să știi

25 Apr 2024 271

ISU Argeș - Incendii

25 Apr 2024 184

ISU Bihor300 de locuri scoase la concurs la Şcoala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

25 Apr 2024 224

ISU Giurgiu Informare meteo de precipitații

25 Apr 2024 194

ISU Constanța Iepurașul Pompier vine în Piața Ovidiu! Toți copiii sunt așteptați

25 Apr 2024 319

Accident rutier la ieșirea din Gălbiori, județul Constanța. Un tir încărcat cu piatră s-a răsturnat!(Galerie FOTO)

25 Apr 2024 631

Incendiu în Portul Constanța. Pompierii au intervenit

25 Apr 2024 519

ISU HarghitaCoșul de fum deteriorat sau necurățat de funingine vă poate distruge locuința!

24 Apr 2024 296

ISU IașiAdmiterea la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă "Pavel Zăgănescu" Boldești – anul 2024

24 Apr 2024 313

ISU Giurgiu Admitere la Școala de Subofițeri de Pompieri și Protecție Civilă

24 Apr 2024 305

ISU BihorIncendiu la o societate comercială din Săcueni

24 Apr 2024 219

ISU Constanța – Incendiile pot pune în pericol viețile omenești!

24 Apr 2024 367

ISU GiurgiuMăsuri de siguranță în biserici, în apropierea Sărbătorilor Pascale

24 Apr 2024 247

ISU Argeș - Pompierii au intervenit în comuna Valea Mare Pravăț în cazul unui eveniment rutier

24 Apr 2024 176

Brigada 9 Mecanizată „Mărășești” a început antrenamentele cu ISU Medgidia (FOTO)

24 Apr 2024 295