Editorial Inconștiența „gospodarilor“ care igienizează terenuri provoacă adevărate dezastre naturale. Sute de hectare afectate într-o singură zi la Constanța

De câteva zile, cel puțin calendaristic putem spune că a venit primăvara, anotimpul care face ca natura să renască și să ne bucure cu armonia de culori specifică.
 
Ca în fiecare an în această perioadă, gospodarii pregătesc terenurile pentru lucrările agricole de toamnă și fac tot posibilul ca acestea să nu mai aibă nicio urmă din culturile de toamna trecută.
 
Din păcate, în cele mai multe cazuri, metoda folosită pentru a curăța terenurile nu este una foarte corectă și le dă multe bătăi de cap pompierilor care trebuie să intervină. Este vorba despre incendierea miriștilor, incendiere care se face necontrolat și ajunge să afecteze zeci sau chiar sute de hectare de teren.
 
Numai în prima zi a lunii martie, pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Dobrogea al Județului Constanța au fost solicitați să intervină la șapte astfel de incendii de vegetație uscată. Cu toate că militarii au intervenit la toate aceste solicitări, peste 300 de hectare de vegetație, arbuști și viță-de-vie au fost mistuite de flăcări.
 
Mai exact, pe lângă curățarea terenurilor, „gospodarii“ fac și victime colaterale și distrug suprafețe importante de viță-de-vie sau livezi.
 
O situație mai gravă este în Delta Dunării, acolo unde flăcările distrug zilnic hectare întregi de stuf și vegetație uscată. Aici, misiunea pompierilor este dificilă, dacă nu chiar imposibilă, și nu se poate face nimic pentru salvarea vegetației.
 
Inconștiența celor care apelează la astfel de variante de igienizare a terenurilor pune pompierii la treabă și în cele mai multe cazuri aceștia nu pot interveni decât cu lopeți deoarece accesul autospecialelor de stingere cu apă și spumă este imposibilă.
 
Legislația în domeniu prevede amenzi serioase pentru agricultorii care apelează la genul acesta de metode de igienizare a terenurilor, dar cu toate acestea nu găsesc alte variante și aleg să incendieze culturile pentru a putea începe lucrările agricole de primăvară.
 

Pompierii avertizează că arderea miriştilor provoacă multe efecte negative asupra solului. În primul rând, odată cu arderea resturilor vegetale, se distruge şi microfauna folositoare de la suprafaţa solului. Din păcate, aceasta este cea mai întâlnită practică în activităţile de igienizare a terenurilor.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 323

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 694

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 380

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 719

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 546

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 795

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 429

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 675

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 876

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 607

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 575

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 624

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 646

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 603

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 701