Editorial Isteria prețurilor care cresc de la zi la zi. Au fost sau nu justificate cozile din benzinării

  • Șoferii au stat la cozi zeci de minute pentru a reuși să alimenteze autoturismele cu carburant puțin mai ieftin.
  • Autoritățile au ieșit cu declarații publice să îi asigure pe șoferi că prețurile nu vor exploda și să îi asigure că sunt stocuri suficiente de carburant în România.
  • Au fost demarate controale în benzinării și, cum era de așteptat amenzile nu au întârziat.
  • După aglomerația din stațiile peco a venit rândul hipermarketurilor, de unde oamenii disperați că vor fi noi scumpiri de prețuri și-au făcut stocuri uriașe de ulei.

Săptămâna trecută benzinăriile din toată țara au fost luate cu asalt de mii de conducători auto speriați că prețul carburanților ar putea exploda până la peste 10 lei pe un litru de carburant. Șoferii au stat la cozi zeci de minute pentru a reuși să alimenteze autoturismele cu carburant puțin mai ieftin decât se anunța în mediul online.

Isteria a pornit de la o stație peco din vestul țării unde a fost afișat prețul de 12 lei pentru un litru de carburant. În scurt timp imaginile s-au viralizat pe rețele de socializare și lumea a intrat în panică lka gândul că vor fi nevoiți să alimenteze cu un preț enorm.
Inventivitatea unor șoferi a depășit orice limită astfel că unii au ajuns să își facă stocuri de carburant în pungi de plastic, tomberoane de gunoi sau diverse recipiente neomologate din plastic.

Autoritățile au ieșit cu declarații publice să îi asigure pe șoferi că prețurile nu vor exploda și să îi asigure că sunt stocuri suficiente de carburant în România.

Au fost demarate controale în benzinării și, cum era de așteptat amenzile nu au întârziat. În doar câteva zile au fost aplicate sute de amenzi.

Disperarea oamenilor a fost pe alocuri justificată, având în vedere că în mai puțin de o săptămână prețul carburanților a crescut la pompă cu aproape un leu, ajungând la finele săptămânii trecute să fie comercializat cu peste 8 lei pe litru.

De exemplu luni la o benzinărie din Constanța prețul unui litru de benzină era 7,17 lei. A doua zi a crescut cu 20 de bani la 7,37 lei, iar miercuri când apăruseră zvonuri despre prețuri ireal de mari un litru de benzină era comercializat la aceeași stație peco cu 7,57 lei, adică alți 20 de bani în plus. Astfel, de luni până miercuri carburantul s-a scumpit cu 40 de bani. Surpriza a apărut după isteria și cozile uriașe când la pompe a fost afișat prețul de 8,05 lei pentru același sortiment de benzină. Asta după ce, autoritățile ne explicau pe toate canalele de știri că oamenii nu au motive să stea la coadă, că există stocuri de carburant, că prețul barilului a scăzut. 

Mai exact dacă luni, un plin de 50 de litri de benzină putea fi achitat cu 358,5 lei, la finele săptămânii, pentru 50 de litri din același sortiment un șofer a fost nevoit să achite 402,5 lei. Asta înseamnă 44 de lei în plus, în doar câteva zile.

După aglomerația din stațiile peco a venit rândul hipermarketurilor, de unde oamenii disperați că vor fi noi scumpiri de prețuri și-au făcut stocuri uriașe de ulei.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii a ținut să liniștească românii și să îi asigure că nu este cazul să intre în panică.

 „România produce în fiecare an o cantitate de floarea soarelui suficientă pentru a acoperi de zece ori nevoia de consum de ulei a României. Aş vrea să mai precizez că potrivit situaţiei la zi pe care o menţinem la minister, toate categoriile de produse alimentare se situează în paraetrii necesari pentru consumul populaţiei. Asigurăm cetăţenii că producţia agricolă a României are capacitatea de a ne oferi toate resursele alimentare de care avem nevoie.” – a declarat ministrul Agriculturii.

Rafturile cu produse esențiale din marile magazine se golesc zilnic, mulți dintre cumpărători alegând să facă provizii serioase și să scutească măcar câțiva bănuți. Oamenii nu mai cred promisiunile guvernanților și nu mai speră ca situația să revină curând la normal.


În unele magazine au apărut iar afișele din timpul pandemiei prin care oamenilor li se interzice achiziționarea de produse în cantități foarte mari.

Zi de zi se observă creșteri semnificative la alimentele de bază, prețuri care nu par să mai scadă curând. 

Citește și: 

Aglomerație la benzinăriile din Constanța. Zeci de șoferi alimentează de frica noilor scumpiri (GALERIE FOTO și VIDEO)


 Panică în magazine. Se golesc rafturile de ulei. Reacția lui Horia Constantinescu. „Nu are nicio logică”
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 155

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 291

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 406

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 592

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 547

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 563

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 420

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 512

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 727

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 472

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 814

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 466

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 826

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 663

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 928