Editorial Je suis Charlie! Şi jurnaliştii mor, nu-i aşa?

Manifestul tăcerii a strâns zeci de mii de oameni la Paris, New York, Bucureşti, Madrid şi în toată lumea. În câteva ore, oamenii, indiferent de Dumnezeul în care credeau, s-au alăturat durerii şi pierderii, nu doar a familiilor victimelor atacului din redacţia publicaţiei franceze Charlie Hebdo, nu doar a Parisului sau Franţei, ci pierderii pe care a suferit-o o lume întreagă.
 
Suntem 7 miliarde de suflete, fiecare cu credinţa sa, cu Dumenzeul sau zeii săi. Ne credem liberi şi uităm că totuşi, trăim într-o lume în care fiecare poate să îşi facă dreptate în felul său. Uităm că sunt monştri printre noi care se cred zei şi care cred că au dreptul să ia o viaţă pentru că s-au simţit deranjaţi de o remarcă sau un rând scris pe o foaie, pe un blog. La fiecare câteva zeci de jurnalişti sunt câteva zeci de mii de citititori. Dintre aceştia, câteva mii sunt deranjaţi la un moment dat de un om de televiziune, un caricaturist, un editorialist, un ziarist sau un redactor online. Pentru asta, s-ar apăsa oare pe trăgaci?
 
Suntem 7 miliarde de suflete, cu sute de mii de bloguri, de publicaţii, de articole, ştiri, editoriale, păreri împărţite. Cum ar fi ca fiecare dintre cei deranjaţi de unele dintre aceste cuvinte, poze, caricaturi aruncate în mediul virtual să ia o armă şi să execute pe cei care au “îndrăznit” să le lase să vadă lumina zilei? Dacă ar fi aşa, noi, jurnaliştii nici nu am mai exista. Şi alături de noi ar mai muri alte câteva milioane de suflete de utilizatori care se exprimă, liber, cred ei şi credem noi. Nu, nu am muri, am fi EXECUTAŢI.
 
Pentru că asta s-a întâmplat în redacţia Charlie Hebdo. Cele 12 persoane care au murit au fost pur şi simplu executate. Şi totul, aşa cum au vrut călăii să exprime, în numele lui Allah. Dar se pare că este doar Allah al lor. Pentru că adepţii religiei islamice au declarat clar că aşa ceva nu ţine de credinţa lor. Crimele cu sânge rece nu sunt promovate de Dumenzeul lor.
 
Şi pentru ca totul să fie cât mai clar, spre seară, zecii de mii de oameni, indiferent de alegerile credinţei lor, au ieşit pe străzi şi au spus cu toţii o singură propoziţie, care a arătat de fapt unitatea, care a arătat că de fapt suntem egali şi nimic nu ar trebui să dea voie ca ceea ce s-a întâmplat la Paris să se mai repete vreodată. Şi nici nu ar fi trebuit să se întâmple. Je suis Charlie! A fost şi este scris pe pancarte, pe buze şi în inimile noastre.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Toţi pentru justiţie! Cercetaţi, căutaţi, documentaţi-vă! Un om informat este un om puternic

23 Dec 2017 2451

Franța în „război împotriva terorismului”Primul număr al lui Charlie Hebdo după atentate

14 Jan 2015 1698

Ziare din lumea întreagă reproduc coperta noului număr din Charlie Hebdo

13 Jan 2015 1655

Editorial Despre tăcerile care nu trebuie să mai tacă. Şi eu sunt Charlie!

12 Jan 2015 2471

Parisul, capitala lumii care a spus NU terorismului 1,5 milioane de oameni și 50 de lideri străini au adus un omagiu victimelor atentatelor din Franţa (galerie foto)

12 Jan 2015 2093

Secretarul american al Justiţiei, Eric Holder„Nu există informaţii credibile că Al-Qaida sau SI se află la originea atacurilor din Paris”

11 Jan 2015 1906

Mihai Răzvan Ungureanu, alături de Klaus Iohannis la Paris

11 Jan 2015 2218

Poliția a localizat ascunzătoarea lui Amedy Coulibaly

11 Jan 2015 1821

Jucătorii formaţiei Lazio Roma evoluează în meciul cu AS Roma cu tricouri pe care scrie „Je suis Charlie"

11 Jan 2015 1757

A început „marșul republican” în Paris

11 Jan 2015 1881

UPDATE. Autocarele cu președinți au ajuns la marșul din Paris „Iohannis, Rajoi, Merkel, Tusk... în autocarul principal, alături de Hollande și Sarkozy”

11 Jan 2015 2125

UPDATE. Marșul solidarității.Peste 1,5 milioane de participanți, la Paris Liderii mondiali și-au încheiat marșul. Evenimentul s-a încheiat fără incidente

11 Jan 2015 2331

Je suis Charlie. Mesaj emoționant pentru cititorii săi "Charlie Hebdo, ziarul supraviețuitorilor"

10 Jan 2015 1873

Cartonaşe cu „Je suis Charlie” la conferinţa de presă a lui Nicolae Moga

09 Jan 2015 1961

Mobilizare masivă în Franţa Zeci de mii de poliţişti, pe urmele celor doi atacatori ai redacţiei Charlie Hebdo (galerie foto)

09 Jan 2015 1965