Editorial Justiţia, executată din toate poziţiile!Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a anunţat, ieri, că afirmaţiile lui Victor Viorel Ponta, prim-ministrul României, făcute cu privire la activitatea lui Jean Uncheşelu, procuror DNA, sunt de natură să „aducă atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său“. Magistratul menţionat este cel care a dispus trimiterea în judecată a lui Ponta pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracțiuni), complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată, şi spălare a banilor.
 
Concret, Ponta a postat pe un site de socializare următorul mesaj: „… Singura problemă a ţării este obsesia unui procuror total neprofesionist în a se afirma în carieră inventând şi imaginând fapte şi situaţii neadevărate din urmă cu 10 ani.“
 
După o amplă analiză, CSM a decis că „postarea prim-ministrului acreditează ideea că procurorii DNA instrumentează cauze penale într-o manieră abuzivă, fără respectarea dispoziţiilor legale în materie penală, din dorinţa de ascensiune profesională, transmiţând opiniei publice un mesaj compromiţător legat de profesionalismul procurorilor în exercitarea atribuţiilor de serviciu. Afirmaţiile sunt cu atât mai grave cu cât aparţin unui politician de rang înalt, care încearcă să se disculpe în faţa opiniei publice lansând acuzaţii fără suport, înainte ca instanţa de judecată, singura abilitată, să pronunţe o hotărâre cu privire la legalitatea şi temeinicia rechizitoriului“.
 
Mai mult decât atât, Plenul CSM a apreciat că afirmaţiile lui Ponta „depăşesc limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare, aduc atingere principiului separaţiei puterilor în stat şi independenţei sistemului judiciar în ansamblul său“.
 
În contextul celor mai sus precizate, dacă premierul României „aduce atingere independenţei sistemului judiciar în ansamblul său“ prin „afirmaţii care depăşesc limitele admisibile ale discursului public politic şi ale libertăţii de exprimare“, după cum a constatat CSM, şi el nu-şi prezintă demisia, ce le mai poţi cere oamenilor din teritoriu? Cum poţi să mai comentezi ieşirea unui preşedinte de consiliu judeţean judecat în mai multe dosare penale, care ţine o conferinţă de presă pe holul unei prefecturi pentru a acuza grav atât un procuror, cât şi un judecător că ar fi comis „abuzuri“? 
 
 
Pe cine mai interesează că judecătorii şi procurorii au nevoie de încrederea opiniei publice, iar această încredere ar putea fi afectată de afirmaţiile care pun la îndoială în mod nejustificat capacitatea profesională, integritatea şi imparţialitatea lor?
 
O parte din vină o avem şi noi, spectatorii. Trebuie să recunoaştem că ne place circul. Poate că trebuie să ne alegem mai cu grijă conducătorii.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

A murit actorul Bogdan Stanoevici. Fusese confirmat cu COVID-19

12 Jan 2021 2275

Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius” din Constanța Controversatul nou (vechi) ministru al Educației, Sorin Cîmpeanu #25

25 Dec 2020 2403

Anunțul nopții în politica românească. Retragere șoc după eșecul de la parlamentare

07 Dec 2020 1974

Editorial Hai cu transparența averilor! Consilierii onorifici trebuie să-și dovedească onestitatea!

05 Dec 2020 3126

#alegeriparlamentare2020 PRO România și ALDE au fuzionat. Victor Ponta, desemnat de Congres pentru funcția de premier

08 Nov 2020 988

Victor Ponta a prezentat primele două măsuri vitale și urgente din planul de țară pentru ieșirea din criză

02 Nov 2020 774

#alegerilocale2020 Europarlamentarul Corina Crețu, mesaj de susținere pentru Mihai Oancea, candidat Pro România la Primăria Agigea (VIDEO)

24 Sep 2020 1352

#alegerilocale2020 Victor Ponta și Corina Crețu, prezenți la Medgidia. Pro România Constanța, susținută 101% de la centru

23 Sep 2020 1773

#alegerilocale2020 - Lansarea candidaților. Victor Ponta (PRO România) „Pentru prima dată, susțin cu tot sufletul, pe cine trebuie la Constanța!”

20 Aug 2020 1088

#alegerilocale2020 Victor Ponta participă la lansarea candidaților Pro România la Primăria și Consiliul Județean Constanța (LIVE TEXT + VIDEO)

19 Aug 2020 1162

Cei mai cunoscuți judecători, procurori și politicieni din România, dați în judecată la Tribunalul Constanța

06 Jul 2020 1368

LIVE TEXT Victor Ponta, președintele Pro România, prezent la Constanța (galerie foto + video)

05 Mar 2020 1951

LIVE TEXT PRO România vrea să câștige alegerile la Constanța cu Mircea Dobre și Răzvan Filipescu (galerie foto)

22 Jan 2020 2801

Editorial Votul constănţenilor s-a schimbat! PSD nu mai trece de 20% în municipiul condus de Făgădău

16 Nov 2019 3708

Scandal, în direct, la România TV. Cuvinte grele între Dăncilă şi Ponta. Ce şi-au spus unul altuia

11 Nov 2019 2863