Editorial Lucrul bine făcut stă în mâinile noastre



Ora 1.00 dimineaţa. După câteva refuzuri primite prin asistentă şi după ce se uită la soţul ei, care aştepta de ore bune să fie consultat, bate de două ori la uşă. Intră, la început, timid.


El discuta cu o duduie, era de gardă în noaptea aia. Ea se prezintă, îi vorbeşte despre inima soţului, care bătea mult prea tare decât normal, despre vechile probleme cardiologice şi, tot timid, îndrăzneşte să întrebe: „Veniţi să-l vedeţi?“. Un „nu“ vine sec. „Pentru că nu vreau“, i se răspunde la „de ce-ul“ care a urmat. Nepăsarea lui şi enervarea ei înving timiditatea şi apare întrebarea: „Cât mă costă ca să veniţi să-l vedeţi?“ El, de parcă ar avea rolul principal într-un film pe Broadway, răspunde: „V-am spus că nu vreau să-l vad.“ El, el, care era de gardă. 

Asta este o poveste reală, care a avut loc în Constanţa, dar atât de repetată în toate colţurile României. Zilele trecute, am avut parte de momente rare şi autentice, momente de puternică emoţie colectivă. Ne-am ales preşedintele. Şi-am promis că o să fim cu ochii pe el şi că o să taxăm tot ce nu ne convine. E timpul ca el să cureţe, să schimbe, să rearanjeze piesele, să scoată. Să fie demn şi să respecte legile şi oamenii. Şi dacă nu o să fie aşa, atunci o ieşim în stradă. Toate pretenţiile pe care le avem sunt mai mult decât îndreptăţite, iar Klaus Iohannis are, acum, posibilitatea să demonstreze că poate fi schimbarea pe care vrem s-o vedem în ţara noastră.

Dar nu vi se pare că lipseşte ceva? Ţara noastră? A! Noi! Noi lipsim! Vrem multe de la preşedinte, vrem multe de la cei care ne reprezintă, dar noi? Noi avem un rol în „România lucrului bine făcut“. Noi suntem autorii lucrului de mântuială, ai lui „lasă-mă să te las“, ai lui „merge şi aşa“. Avem, înainte de toate, o problemă morală. Şi avem nevoie de un lider care, pus în situaţia de a alege între drumul corect şi drumul câştigător, să opteze pentru cel corect. Avem nevoie de noi - mai simpli, mai buni, mai simţiţi, mai corecţi, mai pozitivi, mai oameni.

Cum ar fi ca, astăzi, să transmitem un „bună dimineaţa!“ vecinului, să ne punem centura în maşină şi să nu apăsăm pedala mai tare când ştim că se apropie culoarea roşie? Cum ar fi să parcăm doar în locuri permise? Cum ar fi să ridicăm hârtia aia de pe jos? Cum ar fi să aşteptăm la coadă cuminţi şi să nu apelăm la pile şi cunoştinţe? Cum ar fi ca, în piaţă, cântarul să funcţioneze corect? Cum ar fi să nu oferim bani doctorilor pentru o tratare mai bună? Cum ar fi ca ei să respecte Jurământul lui Hippocrate? Cum ar fi să ne facem meseria cum trebuie şi să ne respectăm între noi? Dacă nu putem face ceva atât de simplu, atunci pretenţiile pe care le avem de la cei care ne conduc nu mai sunt îndreptăţite.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

C. neagoe

20 Nov, 2014 09:21

Felicitari pentru articol ! Asa este tara nu a lipsit nicicand . Au lipsit oamenii , romanii care au trait pe aceste meleguri inainte de comunism . Poate cel mai grav rau facut romanilor , nu a fost jefuirea cu salbaticie a resurselor si a tot ce a rezultat din munca istovitoare a romanilor , de catre bolsevici cu sprijinul tacit al fostilor aliati , ci "crearea " omului de tip nou ; ca sa supravietuiasca taranul caruia i se luat tot a trebuit sa fure , sa fure din munca lui . Dar a furat . Arestarile , confiscarile a intregii agoniseli , doar pentru vina de a fi fost gospodar , nebetiv si muncitor , suferintele , chinurile de tip asiatic la care am fost supusi , ne-a depersonalizat . Am devenit dependenti de cei care ne-au condus . Am avut modele , cei care muriiind nu au cedat , nu s-au inchinat , dar nu le-am cunoscut . Din pacate nici acum nu vrem sane stim eroii , modelele , Dupa 89 , sa nu lungim vorba , am avut pe Coposu , Ratiu , Diaconescu si alte multe mii de adevarati oameni supravietuitori ai iadului concentrational comunist , nu i-am ascultat , i-am urat (de ce oare ?) si l-am ascultat si urmat pe iliescu . Adevarate modele nu am avut .poate unul palid Constantinescu , care a "lasat o dara in istorie " , lamentabila sustinand in alegeri un plagiator , impostor , mitoman si megaloman . Acum avem intradevar un MODEL . Il vom urma si sustie ? Daca da , va reusii si voma reusii ; daca nu , nu va reusii si mai grav , noi nu vom reusii . Miza este enorma , lupta este pe viata si pe moarte , intre noi simarea FAMIGLIE a securisto-mafiotilor , sprijinit consistent de oameni "cititi " , cu pretentii , formatori de opinii , sclajii sinecurilor si mai ales al "dosarelor " . V-ati gandit vreodata ce ar insemna desecretizarea dosarelor pentru cler si SIPA ? Face-ti acest efort .

Articole asemanatoare

O lună de mandat Klaus Iohannis – „Am parcurs primii pași instituționali către proiectul «România lucrului bine făcut»”

21 Jan 2015 1716

Vezi programul electoral al lui Klaus Iohannis (document)

29 Sep 2014 3519

Iohannis „Ponta vrea să fie un președinte util. Util cui? Baronilor? Pușcăriabililor?”

29 Sep 2014 1886