Editorial „Mama lor la toţi“ - ce a vrut să spună autorul

Victor Socaciu, actual consul al României la Montreal, scria, acum câţiva ani, un cântec ce avea să devină şlagăr, intitulat „Mama lor la toţi“. Cântecul şi versurile sunt acide şi îndreptate împotriva clasei politice a României. Ei bine, de atunci şi până în prezent, autorul cântecului a trecut în tabăra pe care o critica, devenind membru de partid şi ocupând chiar funcţia de deputat. Recent, Victor Socaciu a fost numit în funcţia de consul al României la Montreal.
 
Într-unul dintre interviurile acordate de-a lungul anilor, Victor Socaciu a declarat că iniţial versurile au purtat titlul de „cântec-înjurătură“. Aflându-se acum de cealaltă parte a baricadei, fostul trubadur nu se mai ocupă de cântări. Totuşi, versurile sale sunt încă de actualitate. Chiar în prima strofă, autorul spune „bună ţară, rea croială / mama ei de rânduială / ăia hoţi, ăştia hoţi / mama lor la toţi“.
 
Cu alegerile prezidenţiale la uşă, omul de rând, românul aflat încă între graniţele ţării sau în afara lor, fredonează din ce în ce mai des aceste triluri demult compuse, dar de o actualitate dezarmantă.
 
De altfel, în plină campanie, ce altceva se pretează mai bine să fie citat decât „ ne promit marea cu sarea / şi conduc aiurea ţara / opozanţi şi potentaţi / v-aţi bătut iar joc de fraţi“?...
 
O altă problemă a celor care fac parte din clasa politică este aceea că nu par să reuşească să alinieze cumva nivelul de trai, că cei care au valoare şi ar trebui răsplătiţi sunt de fapt ignoraţi şi batjocoriţi, cum bine spun versurile „pensionarii, pedagogii / au ajuns precum milogii“.
 
Românul care stă la coadă la pâine are tot mai des impresia că totul este de vânzare, „cu uzini, creşe, hotare / şpăgile au zornăit / algoritmu-i mulţumit“. Şi cât de clară ne este treaba cu şpaga, când vara aceasta a fost zguduită de dosare cu nume mari, ale oamenilor care s-au „pus“ pe funcţie şi şi-au umplut buzunarele!
 
Dacă ar fi să facem bilanţul unui sezon estival frumos, singura noutate ar fi că suntem în an electoral, iar politicienii fac mai multe declaraţii şi promit „marea cu sarea“. Altfel, la început de toamnă, pentru cetăţenii e acelaşi ritm: „Vin ai noştri, pleacă ai noştri / noi rămânem tot ca proştii / ăia hoţi, ăştia hoţi / mama lor la toţi!“

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Sicriul cu trupul neînsufleţit al artistului Victor Socaciu, depus la Camera Deputaţilor

29 Dec 2021 1221

Vasile Şeicaru, despre Victor Socaciu Ne amuzam şi ne tachinam pe scenă. Am primit ca un pumn violent în piept vestea morţii prietenului meu

28 Dec 2021 1157

Mesajul transmis de Ministerul Culturii după moartea lui Victor Socaciu. "O pierdere mare şi mult prea timpurie"

27 Dec 2021 1911

Tragedie în ziua de Crăciun. Cunoscutul cântăreț de muzică folk, Victor Socaciu, s-a stins din viață (VIDEO)

27 Dec 2021 5455

Adrian Păunescu-Lanţul Unirii E Hora Unirii pe-un scrâșnet de frână/Mișcarea la stânga și dreapta e grea (video)

24 Jan 2020 5180

Folkişti de „colecţie”, pe scena Casei de Cultură

13 Jan 2020 3347

Știați că.... Este ziua cantautorului Victor Socaciu

14 Jan 2019 1874

Fostul deputat Victor Socaciu audiat de procurorii DIICOT în dosarul medicului Mihai Lucan

15 Jan 2018 2115

Cântărețul Victor Socaciu își deschide firmă la Eforie Nord. Ce domeniu de activitate are aceasta

13 Sep 2017 2664

Consulul general al României la Montreal, rechemat la cerere, de la post

09 Feb 2017 1626

Un deputat PNL cerere retragerea din funcţia de consul a lui Victor Socaciu

14 Mar 2015 1848