Editorial Mediul online, tărâmul măștilor zâmbitoare



Când nu te poți face remarcat  în viața reală, doar banii te mai pot ajuta să devii faimos în online. Dar îți poți cumpăra fericirea afișată-n poze?

Cred că măcar o dată pe zi dai peste o postare pe o rețea de socializare – n-are rost să le enumăr, că-s multe, la fel ca și preferințele internauților – în care ți se prezintă viața „perfectă” a unei influencerițe (și influenceri) în vacanță, sub palmieri cu un cocktail în brațe. Sună bine, nu? Desigur, dar oare-n viața reală cum stau lucrurile? Cu totul altfel față de perfecțiunea montajelor video.

Lăsând la o parte faptul că, probabil, nici pentru ei viața nu-i roz în permanență, haideți să ne uităm un pic în jur, să vedem cum arată lumea pe care o întâlnim zi de zi pe stradă, la mall, la magazin și la farmacie, nu cea de pe net.

Mă-ntreb cum arată chiar și cei care își etalează viețile minunate pe net. Oare zâmbetul plin de recunoștință pe care-l vedem nu ascunde o atitudine exagerată de superioritate? Dar acolo se oprește tot.
Este de ajuns să mergi la mall în weekend să vezi „buna” educație care ne înconjoară. Pe drum, zărești domni și doamne care aruncă nonșalant mucurile de țigară pe geam, la semafor. Dacă folosesc scrumiera, există riscul să cadă scrum pe pielea din mașina de lux.

Ajungi la mall, te îndrepți spre zona de food court. La mese, persoane bine îmbrăcate, mirosind a parfumuri scumpe pe care le vezi plescăind sau vorbind cu gura plină. Un contrast dubios între parfumul de nișă și bucățile de pui prăjit apucate cu mâna. Și puțin sos cu usturoi sub buza inferioară. Încântător.  

Marea surpriză este atunci când zărești înfulecând un hamburger chiar persoanele acelea de pe net care se jură că nu mănâncă mai mult de-o frunză de salată, că „promovează un stil de viață sănătos” prin dietele restrictive pe care tocmai au dovedit la mall că nu le urmează, dar pe tine te îndeamnă să nu mai stai pe gânduri, ci „să faci schimbarea de care ai nevoie!”. Știm, e omenește să scapi la mâncare...

Acum e momentul în care m-aș întreba, încă o dată – de unde vine nevoia să prezentăm o altă viață pe rețelele de socializare, decât cea pe care o trăim în realitate? Deși este limpede că nu o putem trăi, în ciuda tuturor tratamentelor cosmetice cu produse premium și a hainelor și mașinilor cu care ne etalăm în societate. În schimb, setăm standarde pentru privitori, pe principiul „dacă nu faci asta, ești vai de steaua ta”.

Să pomenesc de portretele perfecte de familie, regizate până la cel mai mic detaliu sau fotografiile din vacanțe exotice? De obicei, zâmbetele se opresc o dată cu aparatul fotografului.

Poate n-ar strica puțin mai multă educație, mai mult citit și mai puțin timp pierdut la urmărirea clipurilor cu și despre viața altuia, oricare ar fi el. Poate așa ne găsim timp și pentru noi, zâmbim sincer și nu mai simțim nevoia să facem fotografii „demonstrative” pentru Insta. Scăpăm de povara jobului de mimare a fericirii.
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 369

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 583

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 534

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 557

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 416

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 504

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 723

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 468

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 809

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 462

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 822

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 653

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 918

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 497

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 779