Editorial Micii, în rândul produselor cauzatoare de cancer



La începutul acestei săptămâni, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a transmis faptul că s-a inclus carnea procesată pe lista produselor cu cel mai mare risc cancerigen.
Dar ce ne facem cu micii, care sunt preferaţii românilor? Oare se sperie consumatorii înrăiţi ai micilor de această veste?
 
Din momentul în care începe căldura și până când vine frigul, văd oameni în parcuri, păduri sau chiar în faţa locuinţelor cum dau foc grătarelor, iar mirosul îmbietor al micilor face pe oricine să poftească.
 
Cum ar mai fi grătarul fără mici?
 
Potrivit cercetătorilor, carnea procesată este plasată alături de azbest, arsenic şi tutun, ceea ce pare destul de grav, dacă ne gândim la cât de nocive sunt aceste substanţe.
 
Studiul realizat trage un semnal de alarmă asupra mai multor produse pe care românii le consumă în mod obişnuit, cum ar fi salamul, cârnaţii, costiţa, şunca, baconul. De asemenea, afumarea, uscarea sau sărarea cărnii pentru a o conserva determină formarea de compuşi cancerigeni. Cu alte cuvinte, cam toate mezelurile de pe piaţă ar avea un grad ridicat de risc.
 
Însă în urma anunţului făcut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, Vladimir Mănăstireanu, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii, a declarat că nu pot fi responsabile de apariţia unor forme de cancer carnea roşie şi preparatele din carne decât dacă acestea sunt consumate în exces și sunt tratate cu diverse substanţe chimice. „Nu poţi să incriminezi carnea roșie și preparatele din carne ca fiind responsabile de cancer“, a spus Mănăstireanu.
 
Acest lucru mă face să respir ușurată. Dacă stăm bine să ne gândim, orice produs consumat în exces poate avea efecte negative asupra organismului. Așa că micii nu ar trebui să fie excluși de pe mesele românilor, atâta timp cât sunt consumaţi în cantităţi mici.

 
Însă problema micilor a mai fost subiect de discuţie şi în anul 2013, când, potrivit unei reglementări a Uniunii Europene ce ar fi urmat să intre în vigoare în luna iunie a aceluiaşi an, vânzarea acestora ar fi putut fi interzisă. Asta din cauza faptului că au în compoziţie carbonaţi de sodiu, un conservant și un antioxidant, substanţe interzise în produsele alimentare, dar care sunt esenţiale în prepararea micilor. Să fie micii mai nocivi ca hamburgerul sau kebabul?

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Licitații Constanța Confort Urban SRL, licitație de 3 milioane de euro pentru achiziția de pavele (DOCUMENT)

26 Mar 2024 484

Copii de la Grădinița Căsuța din Pădure, din Constanța, la Biblioteca Județeană cu ocazia Zilei Internaționale a Poeziei (GALERIE FOTO)

21 Mar 2024 502

A plouat cu grindină la Constanța! (VIDEO)

21 Mar 2024 1036

Polițiștii s-a întâlnit cu mai mulți elevi din Constanța. Iată despre ce au discutat (FOTO)

21 Mar 2024 301

OMD Mamaia Constanța Viitorul industriei HoReCa se desfășoară la Constanța. Salonul de Dotări Hoteliere marchează 20 de Ani

21 Mar 2024 352

Nu intrați în panică! Mai multe aeronave vor executa zboruri de antrenament la înălţimi mici pe teritoriul României

20 Mar 2024 538

Cumpărări directe Constanța Anarecad SRL din Galați va transpune PUG-ul comunei Grădina în Sistem informatic Geografic (DOCUMENTE)

14 Mar 2024 440

Armonia Hospital Constanța Cursul Lamaze, esențial pentru viitoarele mămici

11 Mar 2024 480

Activități ale polițiștilor în școlile din județul Constanța. Ce au învățat cei mici

07 Mar 2024 422

MF lansează varianta simplificată a aplicației e-Factura. Ministrul Marcel Boloș „Este în primul rând utilă celor aproximativ 670.000 contribuabili mici care au nevoie de un format gratuit și ușor de folosit”

05 Mar 2024 474

Constanța Iată ce a apărut pe pistele pentru biciclete de pe bulevardul Alexandru Lăpușneanu (FOTO+VIDEO)

04 Mar 2024 14014

Istoria Dobrogei - Bibliografie Artemidor (sec. II) - „Tălmăcitor de vise”

24 Feb 2024 4077

Acțiuni ale polițiștilor în școli din județul Constanța

23 Feb 2024 665

Spectacolul „Cei trei purceluşi“ va fi pus în scenă la Teatrul „Căluţul De Mare” din Constanța

23 Feb 2024 715

Vești bune pentru românii cu venituri mici! A crescut numărul beneficiarilor de carduri sociale pentru alimente

22 Feb 2024 688