Editorial O întrebare bine gândită. Viața după Evaluarea Națională. Și acum, încotro?




Fiecare examen are rolul lui. Ne poate învăța să fim mai responsabili, mai perseverenți, să avem mai multă încredere în forțele proprii sau chiar să reușim să ne ridicăm după o înfrângere. Evaluarea Națională de anul acesta a fost o lecție de viață pentru elevii de clasa a VIII-a.

O întrebare bine gândită și un text cu substrat


La prima probă a Evaluării Naționale 2021, cea de limba și literatura română, elevii au avut de rezolvat mai multe subiecte. La punctul 8 au avut următoarea cerință: „Crezi că ar trebui să îți urmezi visul în orice condiții? Motivează răspunsul în 50-90 de cuvinte, valorificând textul 1“.

Primul text este un fragment din „Pantera neagră”  scrisă de Sorin Titel. Gicoane este personajul principal, portar al unei echipe de fotbal.

Bun, și ce au avut elevii de învățat?


Iată o parte relevantă a textului de la examen.

„Știi, mă Romică, eu cât am stat în pat m-am gândit mult. Stăteam cu piciorul ridicat pe perete, mă uitam la el și mă gândeam. Înainte de asta n-aveam încredere în mine. Îmi spuneam: „Ești prea mic pentru un portar. 1 metru și 64 de centimetri, asta nu-i înălțime de portar.” Dar cât am stat în pat m-am tot gândit, și am înțeles că asta nu contează. M-am gândit la francezul acela care-i cu un centimetru mai mic ca mine și-i un portar excelent… Sunt pornit pe fapte mari, așa să știi. Sunt tânăr, am timp să ajung departe.”

Povestea lui Gicoane este una formidabilă, o lecție de viață și un start pentru cei mici. O poveste motivațională spusă pe înțelesul lor. Un personaj principal cu care ei se pot identifica. Și nu numai ei, ci orice persoană care se află la început de drum. Fiecare elev s-a gândit probabil la visul lui. La momentele în care nu a avut încredere în sine. La obstacolele pe care le-a întâlnit și pe care le va întâlni în continuare. Dar mai ales, a conștientizat că nimic nu este imposibil. A realizat că are timpul de partea lui. Asta în cel mai bun caz.

Gicoane este un semn de întrebare și pentru părinți. Analizat de cei mici și cei mari, Gicoane poate stârni discuții folositoare și provocatoare între părinți și copii. Discuții care stau la baza unei relații sănătoase cu familia.

Un pas spre un viitor de excepție!


Visurile noastre ne dau un sens și un scop în viață. Ne conturează viitorul. Aduc în viața noastră oameni cu aceleași valori. Un om fericit și împăcat cu el însuși va avea un impact pozitiv în societatea din care face parte. Se spune că dacă ești entuziasmat în legătură cu planurile tale, te afli pe drumul cel bun.

După ce emoțiile examenului au trecut, elevii care au susținut Evaluarea Națională pot spune: „Sunt pornit pe fapte mari, așa să știi. Sunt tânăr, am timp să ajung departe” .


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 194

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 517

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 337

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 427

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 598

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 550

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 566

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 422

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 516

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 729

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 476

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 816

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 472

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 829

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 673