Editorial O ţară-ntreagă vuieşte de întâmplarea cu salvamarii. Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti


Uite valul/Uite farul/Uite vine salvamarul! Şi nu e de glumă dacă vine salvamarul. Nu este, pentru că salvamarul nu vine să se plimbe. El vine pentru a supraveghea sau a-i avertiza pe cei de pe plajă cu privire la pericolele care vin odată cu valurile.
 
Cu toate avertismentele lui, cu toate avertizările altora, mulţi nu au înţeles în ce pericol de moarte sunt. Ba unii chiar că îşi caută moartea la mare. Îmi amintesc de o tragedie care a avut loc acum câţiva ani, când un tânăr a murit, în valuri, la Pasarela de la Mamaia. Dar nu a murit singur, ci şi-a târât, spre moarte, şi fetiţa de câţiva anişori. Cu care, de altfel, s-a şi înecat acolo.
 
Acolo, la Mamaia, unde salvamarul încercase, în zadar, să îl facă să priceapă la ce mare pericol mare se expune. Atât el, cât şi fetiţa.
La numai câteva zile, îmi povestea salvamarul:
Am încercat, l-am rugat, l-am implorat să nu mai intre nici singur, nici cu copilul. Avea un singur răspuns: Lasă că ştiu eu ce fac. Am mai fost eu în valuri din astea. Şi nu mi s-a întâmplat nimic.
 
Aşa este: nu i s-a întâmplat nimic. Până i s-a înfundat.
Iar acum aflu o altă năzbâtie.
Unul i-a dat în judecată pe salvatori pentru că nu l-au lăsat să mai stea în valurile periculoase ale mării.
Mai pe înţelesul tuturor, că nu l-au lăsat să moară, într-o zi în care marea era foarte agitată, cu valuri foarte mari, şi mai fuseseră câţiva localnici şi turişti într-o situaţie critică, fiind cu greu salvaţi de la moarte.
Dar asta este şi în cazul acesta: pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti.
Ce-o fi de acum în sufletul celor care încearcă să-i scoată din apă pe cei ce se aruncă în valurile mari? Nu se gândesc dacă să mai intre după ei? Nu se gândesc că oricând se pot alege cu un dosar pentru cine ştie ce motiv inventat de cel scos din valuri? Pentru că în toate trebuie un început. Restul vine de la sine!
 

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Raris SRL furnizează și anul acesta foișoarele de salvamar pentru plaja din Constanța și stațiunea Mamaia (DOCUMENT)

18 Apr 2024 349

Primăria comunei Tuzla, județul Constanța, achiziționează servicii de salvare acvatică

13 Apr 2024 468

Cumpărări directe Armis Aqua SRL va încasa de la Primăria Eforie peste 350.000 de lei pentru reabilitarea foișoarelor și posturilor salvamarilor (DOCUMENTE)

12 Apr 2024 500

Primăria Năvodari caută salvamari pentru sezonul estival 2024. Contractul de peste 3,7 milioane de lei, scos la licitație (Document)

09 Apr 2024 602

Primăria Eforie caută salvamari. Contractul în valoare de peste 3,6 milioane de lei, scos la licitație (DOCUMENTE)

03 Apr 2024 462

Cumpărări directe Constanța Primăria Eforie a atribuit, în două zile, 15 contracte în valoare de peste 800.000 lei (DOCUMENTE)

21 Mar 2024 796

Salvamari și sportivii juniori de SUP, printre cei mai „fresh” constănțeni după Revelion. Imagini de pe plaja „Faleza nord” (FOTO+VIDEO)

01 Jan 2024 885

Interconectarea stațiilor radio pentru posturile de salvamar și prim ajutor Axel Telecom & Technologies SRL câștigă un nou contract de la Primăria Constanța (DOCUMENTE)

04 Oct 2023 912

Editorial Venim la mare să murim în valuri!

25 Aug 2023 1127

UPDATE. Știri Constanța azi O persoană în pericol de înec în Mamaia Nord. Pompierii intervin la fața locului

24 Aug 2023 1028

Sondaj de Opinie Sunteți de acord cu sancționarea turiștilor care se ceartă cu salvamarii pe plajă pentru că nu li se permite accesul în marea agitată?

20 Aug 2023 1854

Marcel Ciolacu - „Trebuie toleranţă zero faţă de toţi aşa-zişii bombardieri care fac scandal şi confundă plajele cu maidanul în România“

18 Aug 2023 893

Stiri Constanța Apel la responsabilitate - „Marea Neagră poate fi periculoasă, respectați avertismentele salvamarilor!"

16 Aug 2023 2012

Oficial de la IPJ Constanța! Ce spun polițiștii despre atacul asupra salvamarilor din Eforie

16 Aug 2023 1131

Incident violent la Eforie Salvamarii atacați de turiști revoltați (FOTO+VIDEO)

16 Aug 2023 3044