Editorial

Editorial O ţară-ntreagă vuieşte de întâmplarea cu salvamarii. Pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti


Uite valul/Uite farul/Uite vine salvamarul! Şi nu e de glumă dacă vine salvamarul. Nu este, pentru că salvamarul nu vine să se plimbe. El vine pentru a supraveghea sau a-i avertiza pe cei de pe plajă cu privire la pericolele care vin odată cu valurile.
 
Cu toate avertismentele lui, cu toate avertizările altora, mulţi nu au înţeles în ce pericol de moarte sunt. Ba unii chiar că îşi caută moartea la mare. Îmi amintesc de o tragedie care a avut loc acum câţiva ani, când un tânăr a murit, în valuri, la Pasarela de la Mamaia. Dar nu a murit singur, ci şi-a târât, spre moarte, şi fetiţa de câţiva anişori. Cu care, de altfel, s-a şi înecat acolo.
 
Acolo, la Mamaia, unde salvamarul încercase, în zadar, să îl facă să priceapă la ce mare pericol mare se expune. Atât el, cât şi fetiţa.
La numai câteva zile, îmi povestea salvamarul:
Am încercat, l-am rugat, l-am implorat să nu mai intre nici singur, nici cu copilul. Avea un singur răspuns: Lasă că ştiu eu ce fac. Am mai fost eu în valuri din astea. Şi nu mi s-a întâmplat nimic.
 
Aşa este: nu i s-a întâmplat nimic. Până i s-a înfundat.
Iar acum aflu o altă năzbâtie.
Unul i-a dat în judecată pe salvatori pentru că nu l-au lăsat să mai stea în valurile periculoase ale mării.
Mai pe înţelesul tuturor, că nu l-au lăsat să moară, într-o zi în care marea era foarte agitată, cu valuri foarte mari, şi mai fuseseră câţiva localnici şi turişti într-o situaţie critică, fiind cu greu salvaţi de la moarte.
Dar asta este şi în cazul acesta: pe cine nu laşi să moară nu te lasă să trăieşti.
Ce-o fi de acum în sufletul celor care încearcă să-i scoată din apă pe cei ce se aruncă în valurile mari? Nu se gândesc dacă să mai intre după ei? Nu se gândesc că oricând se pot alege cu un dosar pentru cine ştie ce motiv inventat de cel scos din valuri? Pentru că în toate trebuie un început. Restul vine de la sine!
 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Vacanță la mare în siguranță. Zeci de salvamari vor veghea de mâine plajele din Mamaia şi Constanţa

31 May 2019 353

Callatis Club Nautic şi-a adjudecat de la Primăria Mangalia contractul privind prestarea serviciilor de salvamar în sudul litoralului (document)

30 May 2019 826

Cine este cel care a salvat femeia găsită în apă pe plaja Modern din Constanța (video)

07 Jan 2019 14307

Foișoare noi pentru salvamarii care își desfășoară activitatea pe plajele din Constanța

14 Dec 2018 395

Salvamarii, la bilanţ! Peste 3.000 de persoane au avut nevoie de ajutorul salvamarilor în acest sezon (video)

23 Sep 2018 651

UPDATE Persoană scoasă la mal de salvamari în Eforie Nord

07 Sep 2018 790

UPDATE. Intervenție de urgență la Costinești. O persoană în pericol de înec a fost adusă la mal. Victima este resuscitată. Un alt caz, pe plaja Saturn (video)

03 Sep 2018 3368

UPDATE Alertă pe plaja din Mangalia. Elicopterul SMURD chemat în ajutorul unei persoane scoase din apă de salvamari. Bărbatul a murit (video)

28 Aug 2018 1831

Persoană în pericol de înec la Eforie Nord. Victima scoasă din mare de salvamari

28 Aug 2018 847

UPDATE. Intervenție de urgență pe Plaja 3 Papuci din Constanța. Copil de 12 ani scos inconștient din mare (video)

24 Aug 2018 9178

Vinerea neagră pe litoralul Mării Negre. 11 persoane scoase la limită de salvamari. Un tânăr în comă, unul decedat şi altul dat dispărut

11 Aug 2018 1343

Salvamarii trag un semnal de alarmă! Ce mesaj le transmit turiştilor teribilişti

10 Aug 2018 826

Alertă la malul mării. Pe plaja de la Vama Veche-2 Mai a fost arborat steagul roșu. Turiștii se ceartă cu salvamarii (galerie foto)

08 Aug 2018 1083

Sondaj de opinie Credeți că ar trebui să existe o autoritate care să le aplice amenzi celor ce nu respectă steagurile arborate de salvamari?

06 Aug 2018 4211

Intervenție de urgență în stațiunea Mamaia. Bărbat în stare gravă, resuscitat de salvamari. Ambulanța chemată în ajutor (video)

04 Aug 2018 3474