Editorial Palme și principii. Astăzi, cu și despre Poliția Locală!


În mediul online a fost recent lansată o petiție prin care se cere abrogarea Legii 155/2010, care conferă primarilor posibilitatea să înființeze propria poliție la nivel local. Inițiatorii petiției reclamă faptul că polițiștii locali nu ar avea studii de specialitate, mulți dintre ei provenind din rândul gardienilor publici. Și nu asta ar fi marea problemă, ci mai degrabă abuzurile împotriva unor cetățeni pe care ar trebui să îi apere, până la urmă aceștia fiind plătiți din banii publici.
 
Pe fond, inițiatorii au dreptatea lor, dat fiind faptul că de-a lungul anilor au fost semnalate situații în care polițiștii locali au servit intereselor primarilor aflați la putere, politicieni în subordinea cărora funcționează. Cetățenii nemulțumiți și probabil, contravenienți nu sunt singurii care au avansat ideea desființării Poliției Locale. Prin țară, câteva consilii locale au decis să renunțe la polițiștii locali.
 
Iar un senator din Constanța, care nici el nu prea știe ce vrea, că de făcut, nu a reușit nimic în acest mandat de parlamentar, a rostogolit tot în mediul online aceeași temă, avansând ideea că poliția locală trebuie să fie desființată deoarece o parte a polițiștilor nu se bucură de respectul cuvenit din partea cetățenilor, din cauza unor manifestări ale acestora din timpul serviciului, precum și din timpul liber, care aduc atingere prestigiului autorității publice în care își desfășoară activitatea. Adevărul este, ca de obicei, la mijloc.
 
La Constanța, Poliția Locală a fost înființată de Mazăre în anul 2011. Nu excludem posibilitatea ca la acel moment să fi fost folosită și pe post de mijloc de intimidare mai ales în ceea ce însemna disciplina în construcții, și mai puțin ordinea publică din oraș.
 
Ulterior, serviciul a devenit direcție de sine stătătoare, una dintre cele mai numeroase, raportat la numărul de angajați. Dar, ce să vezi, până la urmă, polițiștii locali sunt și ei angajații Primăriei și, la fel ca și alți angajați, unii lucrează prost.
 
Fără doar și poate, Poliția Locală nu se ridică nici în zilele noastre la nivelul așteptărilor. Acest lucru se întâmplă însă și din cauza legislației deficitare care o guvernează și pe care primarii ar face bine să o amendeze cu ajutorul Parlamentului, dacă tot își doresc o direcție a Poliției Locală eficientă.  Altfel, ca peste tot, există și aici oameni care nu ar avea ce căuta în acest sistem și la ale căror servicii onor Primăria ar face bine să renunțe.
 
În ultimii ani, Poliția Locală de la Constanța a fost condusă de directori cu carieră polițienească în spate. Doi comisari-șefi au fost detașați de la Inspectoratul Județean pentru a da o formă și un sens acestei entități, care, să recunoaștem, este încă departe de ceea ce ne-am dori cu toții. Cu toate acestea, știm că cel mai simplu este să distrugi ceva. Mai greu este să redefinești, să cizelezi, să îmbunătățești.
 
Desființarea Poliției Locale nu poate fi o soluție decât pentru cei care s-au învățat să parcheze pe unde își beau cafelele, să-și arunce gunoiul la colțul străzii și în general să facă tot ce le trece prin cap, că doar sunt cetățeni ai orașului și plătesc taxe și impozite.

 
Înainte de a desființa Poliția Locală, haideți să recunoaștem că mulți dintre constănțeni sunt departe de a fi niște oameni civilizați. Până când vom învăța această lecție, încă mai avem nevoie de Poliție Locală! Din păcate, cu toate că trăim în mileniul al III-lea, doar contravențiile îi mai fac pe unii să se gândească de două ori înainte de încălca regulile bunului-simț.
 

Cu acest prilej, aș vrea să mai demontez o gogoriță electorală. Salariile polițiștilor locali sunt echivalente cu cele ale angajaţilor din Primărie, astfel că mutarea lor în alte servicii prin desființare nu ar aduce economii la bugetul local. Și dacă tot există nemulţumiri reale legate de activitatea Poliţiei Locale, poate trebuie schimbat modul de acțiune.
 
Poliția Locală are, fără doar și poate, nevoie de un refresh intern, iar primarul Constanței este direct responsabil. Nu numărul lor contează, ci eficiența!
 
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Primăria Constanța A doua ediție a Conferinței Naționale despre Rolul Poliției Locale în Sistemul de Ordine Publică, găzduită de Universitatea „Ovidius”! (GALERIE FOTO)

22 Apr 2024 379

Exercițiu de evacuare în caz de incendiu la sediul Direcției Generale a Poliției Locale Constanța.

17 Apr 2024 425

Administrația Chițac bagă peste 1,4 milioane de euro în noul sediu al Poliției Locale Constanța

13 Apr 2024 800

Sancțiuni drastice pentru încălcările legate de gestionarea deșeurilor în Constanța (FOTO)

12 Apr 2024 458

Persoană depistată de polițiștii locali în timp ce comercializa substanțe interzise în municipiul Constanța

11 Apr 2024 415

Cumpărări directe! Medgidia. Se extinde sistemul de supraveghere stradală! GMB Computers SRL se va ocupa de lucrări

08 Apr 2024 566

Primăria Mangalia cumpără de la Universal Grup SRL uniforme pentru poliția locală!

05 Apr 2024 519

Atenție sporită când mergeți cu taxiul! Avertizările polițiștilor locali din Constanța

03 Apr 2024 650

Atenție, șoferi! Mașinile parcate neregulamentar se ridică în intersecția de la Dacia, în Constanța

03 Apr 2024 713

Primăria Constanța, apel în dosarul împotriva Primavera Campus SRL. Pe fond, amenda de 40.000 lei, înlocuită cu avertisment

01 Apr 2024 660

Mamaia 2000 SRL, răspuns negativ de la Primăria Constanța pentru elaborarea unui PUZ

22 Mar 2024 741

Primăria Constanța Sancțiuni aplicate pentru lipsa autorizației de folosire a tramei stradale și a avizului de traseu, precum și pentru transportul deșeurilor (FOTO)

22 Mar 2024 478

Știri Constanța Controale pe autobuzele CT BUS! (FOTO)

21 Mar 2024 600

Acte de vandalism în Constanța! Făptașii, doi tineri, identificați de polițiști (VIDEO)

13 Mar 2024 903

Camerele de supraveghere, „dușmanul” vitezomanilor din Constanța (VIDEO)

13 Mar 2024 1132