Editorial „Peripeţii“ din alegerile locale



Campania electorală premergătoare scrutinului din 5 iunie lipseşte cu desăvârşire, dezbaterile electorale televizate nu există, candidaţii preferând, spun ei, să dialogheze faţă în faţă cu potenţialii alegători. În paralel, instituţii ale statului acţionează la greu şi pe diverse paliere, ceea ce ar putea să ne aducă în situaţia - normală, de altfel - de a asista la alegeri locale fără vot multiplu, fără morţi care-şi exprimă opţiunile şi cu un număr redus de competitori certaţi cu legea.
 
Lansările fastuoase de candidaţi, chermezele cu mici, bere şi spectacole fără număr au dispărut, ca urmare a regulilor drastice impuse de noua legislaţie electorală. Cheltuielile limitate impuse de normativ, dispariţia sponsorilor „la negru“, precum şi lehamitea românilor faţă de politicieni le fac mai grea căţărarea acestora în fotoliile mult râvnite… sau cel puţin aşa sper să se întâmple. Atenţia sporită a celor cu drept de vot la tot ceea ce spun sau promit candidaţii, o reîmprospătare a memoriei, care să îi ajute să compare faptele cu vorbele şi, implicit, să decidă corect în cabina de vot, precum şi ajutorul instituţiilor responsabile de buna desfăşurare a scrutinului ne-ar putea aduce o schimbare reală în următorii patru ani în administraţia locală şi judeţeană.
 
Desigur, unele evenimente organizate special în această perioadă de către autorităţile locale, în frunte cu edilii aflaţi în funcţie, mulţi dintre ei implicaţi în competiţia electorală, ar putea înclina balanţa voturilor… Dar asta-i situaţia şi, comparativ cu demersurile din ultima perioadă făcute de instituţii ale statului, s-ar putea să nu mai aibă efectele scontate.
 
Şi pentru că tot vorbeam de acţiuni ale instituţiilor statului, iată că ultima, ce pare să dea peste cap calculele unor partide obişnuite să apeleze la susţinerea defuncţilor, vine de la Ministerul de Interne (MAI). Acesta şi-a „permis“ să arunce o privire pe listele electorale. Motivul: eliminarea celor „plecaţi la loc cu verdeaţă“ şi verificarea adreselor de domiciliu, ştiut fiind faptul că, în diverse situaţii, s-a constatat că un imobil cât de mic poate „adăposti“ chiar şi câteva sute de suflete. 
 
Pe site-ul MAI a apărut, ieri, o informare ce confirmă verificarea Registrului naţional de evidenţă a populaţiei privind datele de stare civilă şi domiciliul persoanelor, „acest demers fiind parte a măsurilor luate pentru buna desfăşurare a procesului electoral“. Iar rezultatele n-au întârziat să apară: deocamdată, 1.563 de persoane decedate vor „lipsi“ de pe listele electorale. Şi cum pe unii îi apucă cheful să îşi schimbe domiciliul în prag de alegeri, în unele cazuri nederanjându-i „înghesuiala“, angajaţii MAI analizează „situaţiile privind stabilirea reşedinţei înregistrate în anii electorali precedenţi“.
 
În paralel, după îndelungi perioade în care românii uitaseră că există, Avocatul Poporului a devenit activ şi, mai ales, atent la sesizările unor formaţiuni politice. Aşa se explică decizia sa de a contesta la Curtea Constituţională ordonanţa de urgenţă ce permite organizarea de referendumuri locale în ziua scrutinului din 5 iunie.

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

DSVSA Constanța va dispune măsuri specifice pentru producerea, depozitarea, transportului şi valorificării cărnii și lactatelor pentru Sărbătorile Pascale

29 Mar 2024 153

LIVE VIDEO+TEXT Ana Hotels Europa Eforie își redeschide porțile, după un proces de modernizare! (GALERIE FOTO+VIDEO)

29 Mar 2024 295

#ConstanțaEsteBine Valul 4 de energie - partea întâi - ziua 4. 29 martie 2024. Zilele de primăvară au energia intensă a adolescenților

29 Mar 2024 154

Tenis de masă LPS „Nicolae Rotaru“ Constanța, vicecampioană națională la categoria Under-15 (DOCUMENT)

29 Mar 2024 287

Alertă meteo! ANM a transmis o informare de intensificări ale vântului. Vizată, toată țara

29 Mar 2024 279

Femeie agresată sexual într-o ambulanţă SMURD! Fost paramedic condamnat

29 Mar 2024 344

Durata contractului este de 12 luni Primăria Constanța cumpără 130 de camere video

29 Mar 2024 291

CSM Constanța baschet Echipa Under-16, succes categoric cu Fly OC Constanța (GALERIE FOTO)

29 Mar 2024 275

Investigația Parchetului European pentru remorchere! Cristian Antohi, directorul Tehnorex International, care a livrat vasele – „Toate probele au fost superioare Caietului de sarcini“ (DOCUMENTE)

29 Mar 2024 384

În weekend România trece la ora de vară! Când se dă ceasul cu o oră înainte

29 Mar 2024 404

RAJA Constanța Atenție, consumatori! Se oprește apa în mai multe zone din Constanța

29 Mar 2024 487

Mai multe zone din municipiul Constanța și localitatea Lazu, fără energie electrică astăzi! Vezi dacă ești afectat

29 Mar 2024 391

e-Factura Perioada fără sancţiuni pentru contribuabilii care nu utilizează sistemul, extinsă până la 31 mai

28 Mar 2024 467

Praful saharian este vizibil deasupra mării, la Constanța (FOTO+VIDEO)

28 Mar 2024 854

Un restaurant din Vama Veche a pierdut la Tribunalul Constanța procesul cu primarul și consiliul local din Limanu

28 Mar 2024 483