Editorial Perlele de la examenele naţionale, impresionante, an de an. Cine este de vină pentru acestea

Suntem în plin „sezon“ al examenelor naţionale. Elevii de gimnaziu trăiesc acum emoţiile Evaluării Naţionale şi majoritatea speră să obţină rezultate cât mai bune pentru a urma cursurile unui liceu care să le asigure un viitor mai bun.
 
Fac tot posibilul să nu cadă pradă emoţiilor şi să se concentreze la subiectele de pe foaia de examen. Chiar şi cei care nu prea s-au împăcat cu cartea în cei opt ani de şcoală încearcă din răsputeri să nu lase foaia de examen goală şi se străduiesc, pe cât posibil, să rezolve subiectele.
Aşa iau naştere nelipsitele perle care fac deliciul tuturor la finele examenelor. Nu se ştie câte dintre acestea chiar aparţin elevilor sau câte sunt înflorite de un jurnalist dornic să mai prindă câteva vizualizări în plus. Interesant este că nici nu se poate verifica veridicitatea acestor perle, aşa că nu rămâne decât să ne amuzăm şi să sperăm că tinerii care vin din urmă nu sunt chiar atât de nepregătiţi încât să facă astfel de erori.
 
An de an, în special după proba la Limba română, fie de la Evaluarea Naţională, fie de la Bacalaureat, ştirile care fac senzaţie sunt cele legate de celebrele perle ale elevilor. Ne amuzăm de ingeniozitatea unora care ne smulg un zâmbet prin formulările aşezate pe foaia de examen.
 
Pe de altă parte, oare profesorii corectori care au de verificat zeci sau chiar sute de lucrări chiar au timpul necesar să selecteze astfel de fraze pentru ca apoi să le facă publice pentru a-i face de râs pe absolvenţi?
 
„Din cîte aproximez io ultimul vers nu are mai mult de cinci centimetri“, ar fi scris un elev la proba de Limba română a Evaluării Naţionale de anul acesta.
 
Oare chiar atât de nepregătiţi să fie elevii? Dacă acesta este adevărul, atunci este trist. Trist că există elevi atât de nepregătiţi şi trist că profesorii nu şi-au dat interesul ca materia predată să fie pe înţelesul elevilor.
Toată lumea ştie că sistemul de învăţământ suferă din ce în ce mai mult. Absolvenţii bine pregătiţi aleg să lucreze în mediul privat, în speranţa unui loc de muncă mai bine plătit, iar catedrele ajung să fie ocupate de suplinitori care, din lipsă de alte variante, se mulţumesc cu un loc călduţ în învăţământ.
 
Probleme sunt mai ales la ţară, deoarece absolvenţii pregătiţi nu vor să facă naveta pentru a-şi face meseria şi preferă un loc de muncă mai apropiat de casă. În aceste condiţii, mai are rost să ne amuzăm de perlele scrise de absolvenţi sau ar fi cazul să ne gândim că aceştia nu au nicio vină că au fost pregătiţi de cadre didactice care s-au consolat cu acel loc de muncă, în lipsă de altceva mai bun? Poate chiar nu este vina lor că nu au putut studia mai mult, cu toate că şi-au dorit, dar nu au avut de la cine.
 

 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

ciprian

30 Jun, 2017 16:18

Nu este nimic nou sub soare ??? Se constata ca demersurile facute pentru cresterea si imbunatatirea nivelului de pregatire al elevilor din partea profesorilor este SCAZUT , cu toate ca s-au marit SALARIILE, se fac meditatii , s.a.m.d.!!Dar si implicarea acestora si a parintilor in actul educational este aproape nul !!Si atunci emitem pretentii ??? Mare pacat ca nu se vrea cresterea CALITATII ACTULUI EDUCATIONAL !!

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 328

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 696

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 383

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 725

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 548

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 796

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 430

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 676

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 879

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 612

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 576

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 625

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 647

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 609

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 708