Editorial Pomeni electorale, oferta de toamnă



Lipsa de imaginaţie, slujirea interesului personal şi amăgirea potenţialului electoral nu au limită când vine vorba despre deputaţii şi senatorii autohtoni. Dovezile nu lipsesc nici în anul electoral 2016. După ce au avut grijă să-şi asigure bătrâneţile cu pensii speciale în funcţie de „vechimea în Legislativ“, nu de prestaţie, parlamentarii români tot nu se satură. Ei mai vor să „slujească“ poporul, dacă s-ar putea, cu siguranţă nu ar refuza să iasă la pensie din Parlamentul României. Nu de alta, însă activitatea redusă, fără stres şi fără şefi care să-i urmărească, să le reproşeze ceva sau să le taie din indemnizaţie din cauza absenţelor nemotivate, le dă siguranţa că vor îmbătrâni frumos, vor apuca ani buni de pensie şi, de ce nu, vor fi în putere pentru a se bucura de o bătrâneţe fără griji.
 
Dar cum totul se pregăteşte atent şi din timp, deputaţii şi senatorii au identificat metode de atragere a electoratului. Pentru sesiunea de toamnă, pe agenda de lucru a acestora regăsim o mulţime de iniţiative legislative din categoria „pomeni electorale“. Și asta în contextul în care adoptarea acestora ar putea afecta serios bugetul de stat de anul viitor. Însă, mergând pe principiul „mie să îmi fie bine, restul nu mai contează“, parcă văd că proiectele vor trece de Parlament, iar cei ce vor prelua guvernarea vor trebui să găsească soluţii pentru a le pune în aplicare.
 
Aşadar, la întoarcerea din vacanţa parlamentară şi până la începerea campaniei electorale premergătoare alegerilor parlamentare, deputaţii şi senatorii vor trebui să lucreze la foc continuu, cu precădere la momelile electorale. Pe lista „priorităţilor“ se regăsesc proiecte legislative precum: introducerea pensiilor speciale pentru profesori (votul final urmând să se dea în Senat, în prima săptămână a sesiunii de toamnă), deşi 6% din PIB nu se alocă nici acum învăţământului, dar şi introducerea pensiilor de urmaş, proiect aflat tot pe ordinea de zi a Senatului.
 
Urmează proiectul prin care se cere compensarea în bani a 50% din contravaloarea tichetelor de călătorie pentru pensionari şi persoanele cu handicap, adoptat de Senat şi aflat la comisii în Camera Deputaţilor.
Iniţiativele menţionate poarta marca parlamentarilor PSD, dar nici ceilalţi nu se lasă mai prejos. Parlamentarii PSD şi UNPR vor introducerea celei de-a 13-a pensii pentru persoanele cu pensie sub nivelul salariului mediu pe economie, liberalii pledează pentru acordarea de ajutoare pentru consumul de utilităţi persoanelor vulnerabile şi celor aflate în dificultate. Între timp, un senator PSD are un proiect, adoptat de Senat şi aflat la Camera Deputaţilor, privind protecţia persoanelor singure care provin din sistemul de protecţie socială, precum şi o iniţiativă prin care să se aloce sporuri pentru diverse funcţii bugetare. Tot social-democraţii propun pensii de serviciu pentru personalul de specialitate din cadrul AEP.
 
Creşterea valorii punctului de pensie şi reducerea vârstei de pensionare sau indemnizaţii pentru creşterea copilului, care ar urma să fie plătite părinţilor ce revin în câmpul muncii sunt alte „pomeni electorale“ aflate pe agenda parlamentarilor. Poate vor trece, poate nu, dar… oare mai cred românii în parlamentarii care au avut asemenea iniţiative legislative şi le vor prelungi mandatele?!

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Anul 2016, sub semnul scăderii preţurilor şi al scrutinelor electorale

20 Jan 2016 2742

Christian Gigi Chiru „Carnavalul electoral sufocă oraşele”

02 Apr 2015 1990

Senatorul Christian Gigi Chiru a susţinut în Parlament declaraţia politică „Carnavalul electoral sufocă oraşele”

02 Apr 2015 1330

Colind DNA „Cine-i săltat în ianuarie hai, sus! Hai, sus! Hai, sus!“

26 Dec 2014 2764

Pomenile electorale ale Guvernului PSD ar putea arunca România într-o nouă criză economică

18 Nov 2014 2002

Călin Popescu Tăriceanu, către oamenii de afaceri din Constanţa "Nu s-au făcut pomeni electorale"

13 Nov 2014 2278

Romaniacurata.ro Pomeni electorale marca PSD

12 Nov 2014 1696

Litoral TV Noi cu cine votăm? - dezbatere la Radiografia Zilei

31 Oct 2014 2250

Klaus Iohannis La Ministerul Finanțelor se pregătesc noi impozite pentru 2015

26 Oct 2014 1914

Numărul subvenţionaţilor creşte în campanie ACIA - „Mazăre își maschează incompetența prin pomeni electorale“

17 Oct 2014 2163

Comunicat A.C.I.A. - Mazăre își maschează incompetența prin pomeni electorale 16 octombrie 2014

16 Oct 2014 1411

ACIA îl acuză pe Radu Mazăre că îşi acoperă incompetența prin pomeni electorale

16 Oct 2014 2096

Editorial Pe când o ordonanţă privind depolitizarea administraţiei locale?

09 Sep 2014 2128