Editorial

Editorial Prăbuşirea acoperişului Cazinoului este doar o chestiune de timp!

Situaţia Cazinoului din Constanţa rămâne şi anul acesta în aer. Cele trei licitaţii organizate până acum pentru reabilitarea monumentului nu au dus la niciun rezultat. Compania Naţională de Investiţii a anulat definitiv procedura de atribuire a lucrărilor de conservare a imobilului de patrimoniu clasa A. Astfel, întreg parcursul trebuie reluat de la studiul de fezabilitate.
 
Nici nu vreau să mă gândesc câte zeci de luni vor mai trece până s-ar putea ajunge din nou la faza licitaţiei! 20, 24 sau poate chiar 30! În tot acest timp, nimeni nu ştie cărei instituţii îi revine responsabilitatea conservării clădirii inaugurate în urmă cu peste un veac. Iar concluziile ultimei dezbateri legate de soarta Cazinoului nu au fost deloc optimiste.
 
Compania Naţională de Investiţii, în administrarea căreia se află Cazinoul, din octombrie 2014, arată cu degetul către Primărie când vine vorba despre conservare şi caută acul în carul cu fân... în protocolul de predare-primire. Primăria a rămas mută pe acest subiect, convinsă că atribuţiile ei s-au încheiat imediat după ce clădirea a ajuns în administrarea statului.
 
Institutul Naţional al Patrimoniului vrea măsuri de intervenţie urgentă de protejare a Cazinoului Constanţa, pentru ca degradarea să nu se accentueze. Au trecut mai bine de zece ani de când Cazinoul a rămas doar în bătaia valurilor şi vreo şapte ani de când furnizorul de energie electrică şi-a luat contorul cu totul şi a lăsat clădirea în beznă, la propriu.
Arhitecţii sunt de părere că este nevoie de realizarea unui proiect de conservare, ca parte a celui de restaurare, pentru că nu se poate încumeta nimeni să bată nici măcar un cui aiurea!
 
O asociaţie din Bucureşti a introdus Cazinoul pe lista celor mai periclitate situri din Europa, urmând ca specialiştii să aleagă lista finală din care vor face parte şapte asemenea monumente. În cazul celor şapte situri finaliste, experţi europeni urmează să realizeze un audit şi să prezinte soluţii care să ducă la salvarea monumentelor. Asociaţia a stabilit că principala ameninţare pentru Cazinoul din Constanţa o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special a celor descoperite, expuse intemperiilor. Elementele din lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială, la valoroase elemente decorative.
 
Vânturile şi furtunile au distrus majoritatea ferestrelor faţadei dinspre mare, permiţând ploii, zăpezii, păsărilor şi animalelor să pătrundă înăuntru. Tot acest proces de degradare duce spre prăbuşirea acoperişului. În clădire nu se mai poate intra decât cu echipament de protecţie şi cu avize de specialitate.
 
Pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa fusese alocată suma de aproximativ 37 de milioane de lei, însă costurile s-ar putea tripla într-un viitor apropiat dacă nu se va face nimic pentru conservare. Lipsa fondurilor - probabil acesta va fi motivul pentru care clădirea-simbol a Constanţei va fi lăsată să se contopească, în câţiva ani, cu marea!
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Imagini impresionante. Cum arată zona peninsulară a municipiului Constanța văzută de sus (fotoreportaj)

17 Mar 2019 799

Săptămâna viitoare, Comitetul Tehnico-Economic va da avizul favorabil pentru DALI Cazino Constanţa

05 Mar 2019 778

Sondaj de opinie Respondenţii sunt pesimişti. Majoritatea dintre ei nu văd proiectul de restaurare a Cazinoului dus la bun sfârşit

04 Mar 2019 473

Şedinţă importantă la sediul Companiei Naţionale de Investiţii. Pregătirea celei de-a patra licitaţii pentru reabilitarea Cazinoului!

04 Mar 2019 706

O nouă ședință pentru Cazinoul din Constanța pe 4 martie la sediul Companiei Naţionale de Investiţii

28 Feb 2019 504

Sondaj de opinie Credeţi că licitaţia din acest an pentru reabilitarea Cazinoului va ajunge la bun sfârşit?

25 Feb 2019 916

Sondaj de opinie Majoritatea respondenţilor sunt mulţumiţi că zona peninsulară a Constanţei va deveni pietonală

18 Feb 2019 374

Mihu (PSD) - „Prin bugetul de stat, CNI primește bani pentru reabilitarea Cazinoului“

13 Feb 2019 601

Vreme frumoasă la Constanța. Faleza Cazinoului, preferată de constănțenii care au ieșit la plimbare (galerie foto)

10 Feb 2019 1307

Cazinoul - o nedorită metaforă. Expresia ideală, dar rușinoasă a stadiului culturii Constanței (galerie foto)

17 Jan 2019 766

Angajata unui cazino, agresată și amenințată de un tânăr care a tâlhărit-o. Suspectul a ajuns după gratii

08 Jan 2019 384

Boboteaza pe faleza Cazinoului din Constanţa. Mii de oameni, surprize pe traseu, cruce scoasă din mare de un musulman (galerie foto)

07 Jan 2019 913

Sute de săli de jocuri de noroc pe raza judeţului Constanţa. Doar patru au fost închise pentru permiterea accesului minorilor

04 Jan 2019 1033

Vreme frumoasă în prima zi a anului 2019 la Constanța. Faleza Cazinoului, preferată de constănțeni (galerie foto+video)

01 Jan 2019 574

Sala Polivalentă din Constanța va fi construită de firma care a blocat licitațiile pentru Cazino și Parcul Arheologic (galerie foto)

17 Dec 2018 1229