Editorial Prăbuşirea acoperişului Cazinoului este doar o chestiune de timp!

Situaţia Cazinoului din Constanţa rămâne şi anul acesta în aer. Cele trei licitaţii organizate până acum pentru reabilitarea monumentului nu au dus la niciun rezultat. Compania Naţională de Investiţii a anulat definitiv procedura de atribuire a lucrărilor de conservare a imobilului de patrimoniu clasa A. Astfel, întreg parcursul trebuie reluat de la studiul de fezabilitate.
 
Nici nu vreau să mă gândesc câte zeci de luni vor mai trece până s-ar putea ajunge din nou la faza licitaţiei! 20, 24 sau poate chiar 30! În tot acest timp, nimeni nu ştie cărei instituţii îi revine responsabilitatea conservării clădirii inaugurate în urmă cu peste un veac. Iar concluziile ultimei dezbateri legate de soarta Cazinoului nu au fost deloc optimiste.
 
Compania Naţională de Investiţii, în administrarea căreia se află Cazinoul, din octombrie 2014, arată cu degetul către Primărie când vine vorba despre conservare şi caută acul în carul cu fân... în protocolul de predare-primire. Primăria a rămas mută pe acest subiect, convinsă că atribuţiile ei s-au încheiat imediat după ce clădirea a ajuns în administrarea statului.
 
Institutul Naţional al Patrimoniului vrea măsuri de intervenţie urgentă de protejare a Cazinoului Constanţa, pentru ca degradarea să nu se accentueze. Au trecut mai bine de zece ani de când Cazinoul a rămas doar în bătaia valurilor şi vreo şapte ani de când furnizorul de energie electrică şi-a luat contorul cu totul şi a lăsat clădirea în beznă, la propriu.
Arhitecţii sunt de părere că este nevoie de realizarea unui proiect de conservare, ca parte a celui de restaurare, pentru că nu se poate încumeta nimeni să bată nici măcar un cui aiurea!
 
O asociaţie din Bucureşti a introdus Cazinoul pe lista celor mai periclitate situri din Europa, urmând ca specialiştii să aleagă lista finală din care vor face parte şapte asemenea monumente. În cazul celor şapte situri finaliste, experţi europeni urmează să realizeze un audit şi să prezinte soluţii care să ducă la salvarea monumentelor. Asociaţia a stabilit că principala ameninţare pentru Cazinoul din Constanţa o reprezintă coroziunea şi ruginirea elementelor metalice structurale, în special a celor descoperite, expuse intemperiilor. Elementele din lemn sunt, de asemenea, puternic afectate de umiditatea salină. În plus, mucegaiul, umezeala şi procesul de îngheţ-dezgheţ accelerează degradarea tuturor elementelor, de la tencuială, la valoroase elemente decorative.
 
Vânturile şi furtunile au distrus majoritatea ferestrelor faţadei dinspre mare, permiţând ploii, zăpezii, păsărilor şi animalelor să pătrundă înăuntru. Tot acest proces de degradare duce spre prăbuşirea acoperişului. În clădire nu se mai poate intra decât cu echipament de protecţie şi cu avize de specialitate.
 
Pentru reabilitarea Cazinoului Constanţa fusese alocată suma de aproximativ 37 de milioane de lei, însă costurile s-ar putea tripla într-un viitor apropiat dacă nu se va face nimic pentru conservare. Lipsa fondurilor - probabil acesta va fi motivul pentru care clădirea-simbol a Constanţei va fi lăsată să se contopească, în câţiva ani, cu marea!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Fotoreportaj Primăvara își face simțită prezența în Constanța. Oamenii se bucură de soare (FOTO+VIDEO)

13 Apr 2024 492

Evenimente anunțate în minivacanța de 1 Mai și Paște în Constanța

07 Apr 2024 1208

Fotoreportaj Constanța Faleza Cazino, plină de oameni într-o zi înnorată de duminică (GALERIE FOTO+VIDEO)

07 Apr 2024 643

Sfaturi și tactici pentru începători la cazino

03 Apr 2024 335

Licitații Constanța O firmă din Sibiu va asigura consultanța în procedura de selecție a companiei care va realiza conceptul artistic și alte amenajări în interiorul Cazinoului (DOCUMENT)

02 Apr 2024 597

Ce sunt turneele de sloturi online?

01 Apr 2024 271

Soarele a scos din case constănțenii pe faleza de la Cazino (VIDEO)

31 Mar 2024 539

Dosarul Retrocedărilor Giurgiucanu pierde în fața municipalității un teren din Mamaia, zona Cazino! Nu a dat în judecată instituția potrivită, conform instanței (MINUTA+DOCUMENTE)

13 Mar 2024 839

Cazinoul din Constanța, perla care renaște din mare! Video inedit cu evoluția spectaculoaselor lucrări din al treilea an de șantier (FOTO+VIDEO)

13 Mar 2024 2121

Primăria Constanța pierde la Curtea de Apel terenul de la Cazino Sud, din Mamaia, ce fusese vândut către Mehmetoglu SRL! Apele Române, victorioase (MINUTA)

12 Mar 2024 751

Curtea de Apel Constanța, așteptată să se pronunțe în procesul pentru terenul de la Cazino Sud

11 Mar 2024 635

FOTOREPORTAJ Imagini dezolante cu toboganul din Stațiunea Mamaia! Cum arată în prezent (GALERIE FOTO+VIDEO)

11 Mar 2024 1550

Primăria Constanța cumpără servicii de realizare a conceptului artistic și execuția proiectului de amenajare a centrului expozițional din cadrul Cazinoului!

07 Mar 2024 603

Ce oferă experiența la cazinouri online?

28 Feb 2024 424

Fotoreportaj Constanța Atmosferă de weekend pe Faleza Cazinoului din Constanța (FOTO+VIDEO)

24 Feb 2024 889