Editorial Prăpastia dintre elevi și profesori, adâncită de școala online?

  • Nu doresc să intru în această polemică, școala online și timpul liber al părților implicate (să nu uităm de părinți, căci sunt și ei prinși în această ecuație) reprezentând un subiect mult prea vast și mult prea sensibil.

Nu este un secret pentru nimeni că, atât elevii, cât și profesorii sunt nemulțumiți reciproc de activitatea depusă. O așa-numită „prăpastie“ între cele două tabere exista încă înainte de școala online.

Elevii se plângeau de faptul că profesorii nu îi înțeleg și nu sunt atenți la venoile lor, iar profesorii se plângeau de faptul că elevii nu îi respectă și că nu pierd nicio ocazie pentru a arăta lucrul acesta.

Totuși, de când cu școala online, mie îmi pare că această neînțelegere dintre elevi și profesori pare să se fi adâncit.
 

Teme pe platforma de lucru

Nu mai departe de zilele trecute, un elev din țară se plângea pe rețelele de socializare de faptul că profesorii încarcă teme pe platforma de lucru când și cum vor: în week-end, cu doar câteva ore înainte de predare, în zilele presupus libere.

De asemenea, din mesajul său se desprindea ideea generală că, dat fiind modul acesta total impredictibil de a da teme al anumitor profesori, elevii acestora nu pot fi siguri niciodată că au terminat într-adevăr temele ori mai „răsare“ câte o sarcină de rezolvat peste noapte.

Din toată avalanșa de mesaje virulente venite din partea profesorilor de pe grupul respectiv de socializare, un mesaj mi-a atras atenția, prin tonul empatic, dar și grație persoanei care îl postase.


Timpul liber al fiecăruia trebuie respectat

Era vorba despre o profesoară care empatiza cu acest elev, în sensul în care îi împărtășea punctul de vedere și opina că timpul liber al fiecăruia, fie că este elev, fie că este profesor, trebuie respectat.

Nu doresc să intru în această polemică, școala online și timpul liber al părților implicate (să nu uităm de părinți, căci sunt și ei prinși în această ecuație) reprezentând un subiect mult prea vast și mult prea sensibil.

Ce vreau să subliniez însă este faptul că, dincolo de a ne ajuta să ne înțelegem unii pe alții, profesori, elevi și părinți, această modalitate de a face școală pe internet pare să fi adâncit diferențele și nemulțumirile preexistente între părțile implicate.


Dincolo de a ne face pe toți mai sensibili la problemele pe care le înfruntă celălalt, această școală online nu face decât să ne îndepărteze și mai mult.


Părintele profesor

Copleșit de propriile probleme și de sentimentul că rămâne în urmă, elevul nu poate vedea mai departe de acestea și nu vede cum și profesorul, la rândul său, este copleșit de o programă făcută adesea de oameni care nu se lovesc efectiv de ea, este depășit de numărul de ore pe care trebuie să le petreacă în fața calculatorului pregătind lecțiile online și este total descurajat de lipsa de interes vădită a elevilor de la orele pentru care el s-a chinuit atât de mult să le facă interesante.


Elevul nu poate vedea cum profesorul se simte adesea „amputat“ de sistemul online.

Elevul nu poate vedea cum profesorul este, poate, și el părinte, împărțit între propriile ore pe care trebuie să le țină online și între cele ale copilului său, la care trebuie să asiste.

Și nici profesorul nu poate vedea cum elevul se chinuie să țină pasul cu toate materiile, să facă referate, să facă teme, să înțeleagă lucruri care, deși explicate pe online, sunt marcate de explicațiile din cadrul interacțiunii nemijlocite.

În școala online, uităm și unii, și alții că suntem toți oameni, fie că suntem elevi, fie că suntem profesori, fie că suntem părinți. Și că ar trebui să tragem toți la aceeași căruță, să ne ajutăm unii pe alții, să ne întindem o mână de ajutor și să fim mai înțelegători unii cu alții.

În acest context, nu pot decât să îmi doresc ca școala online să se termine mai repede și să se întoarcă școala fizică, aducând cu sine toate beneficiile sale, pornind de la interacțiunea nemijlocită dintre elevi și profesori.


Citește și:

Inspectoratul Școlar Județean Constanța va verifica activităţile didactice desfăşurate online


 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Închideți mall-urile, nu școlile, data viitoare!

15 Feb 2021 2975

Scriitorul Florin Bican față-n față, online, cu elevii Școlii gimnaziale nr. 18 „Jean Bart”

12 Feb 2021 742

Școala de Iarnă GPeC Online 24-28 feb. 2021 Cursuri intensive de E-Commerce și Digital Marketing

11 Feb 2021 681

Prof. Sorin Mihai - „Mediile pe semestrul I se vor putea încheia și cu două note”

13 Jan 2021 1734

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu Elevii ar putea fi chemați la școală și sâmbăta

10 Jan 2021 1573

Hotărârea numărul 2 CNSU a decis prelungirea cursurilor online până pe 7 februarie

09 Jan 2021 1439

Consultări cu profesori-elevi-părinți privitoare la redeschiderea școlilor și compensarea pierderilor suferite de sistem

06 Jan 2021 1630

Școala online se prelungește până pe 8 februarie

05 Jan 2021 737

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu, despre criteriile pentru redeschiderea școlilor

04 Jan 2021 1629

Școlile nu se redeschid după vacanță

02 Jan 2021 2304

Sondaj de opinie Credeți că vor merge elevii la școală după sărbători?

21 Dec 2020 1001

Ce spun reprezentanții Ministerului Educației despre redeschiderea școlilor

16 Dec 2020 1114

Deja sătui de cursurile online care le-au confiscat socializarea „Școala Altfel” în pandemie a scos la iveală tendința elevilor de a lua în derizoriu activități făcute formal

15 Dec 2020 2148

Guvernul a prelungit școala online. Ce spune Hotărârea nr. 57 a CNSU (document)

08 Dec 2020 1668

Avocatul Poporului cere redeschiderea școlilor

25 Nov 2020 891