Editorial Prăpastia dintre elevi și profesori, adâncită de școala online?

  • Nu doresc să intru în această polemică, școala online și timpul liber al părților implicate (să nu uităm de părinți, căci sunt și ei prinși în această ecuație) reprezentând un subiect mult prea vast și mult prea sensibil.

Nu este un secret pentru nimeni că, atât elevii, cât și profesorii sunt nemulțumiți reciproc de activitatea depusă. O așa-numită „prăpastie“ între cele două tabere exista încă înainte de școala online.

Elevii se plângeau de faptul că profesorii nu îi înțeleg și nu sunt atenți la venoile lor, iar profesorii se plângeau de faptul că elevii nu îi respectă și că nu pierd nicio ocazie pentru a arăta lucrul acesta.

Totuși, de când cu școala online, mie îmi pare că această neînțelegere dintre elevi și profesori pare să se fi adâncit.
 

Teme pe platforma de lucru

Nu mai departe de zilele trecute, un elev din țară se plângea pe rețelele de socializare de faptul că profesorii încarcă teme pe platforma de lucru când și cum vor: în week-end, cu doar câteva ore înainte de predare, în zilele presupus libere.

De asemenea, din mesajul său se desprindea ideea generală că, dat fiind modul acesta total impredictibil de a da teme al anumitor profesori, elevii acestora nu pot fi siguri niciodată că au terminat într-adevăr temele ori mai „răsare“ câte o sarcină de rezolvat peste noapte.

Din toată avalanșa de mesaje virulente venite din partea profesorilor de pe grupul respectiv de socializare, un mesaj mi-a atras atenția, prin tonul empatic, dar și grație persoanei care îl postase.


Timpul liber al fiecăruia trebuie respectat

Era vorba despre o profesoară care empatiza cu acest elev, în sensul în care îi împărtășea punctul de vedere și opina că timpul liber al fiecăruia, fie că este elev, fie că este profesor, trebuie respectat.

Nu doresc să intru în această polemică, școala online și timpul liber al părților implicate (să nu uităm de părinți, căci sunt și ei prinși în această ecuație) reprezentând un subiect mult prea vast și mult prea sensibil.

Ce vreau să subliniez însă este faptul că, dincolo de a ne ajuta să ne înțelegem unii pe alții, profesori, elevi și părinți, această modalitate de a face școală pe internet pare să fi adâncit diferențele și nemulțumirile preexistente între părțile implicate.


Dincolo de a ne face pe toți mai sensibili la problemele pe care le înfruntă celălalt, această școală online nu face decât să ne îndepărteze și mai mult.


Părintele profesor

Copleșit de propriile probleme și de sentimentul că rămâne în urmă, elevul nu poate vedea mai departe de acestea și nu vede cum și profesorul, la rândul său, este copleșit de o programă făcută adesea de oameni care nu se lovesc efectiv de ea, este depășit de numărul de ore pe care trebuie să le petreacă în fața calculatorului pregătind lecțiile online și este total descurajat de lipsa de interes vădită a elevilor de la orele pentru care el s-a chinuit atât de mult să le facă interesante.


Elevul nu poate vedea cum profesorul se simte adesea „amputat“ de sistemul online.

Elevul nu poate vedea cum profesorul este, poate, și el părinte, împărțit între propriile ore pe care trebuie să le țină online și între cele ale copilului său, la care trebuie să asiste.

Și nici profesorul nu poate vedea cum elevul se chinuie să țină pasul cu toate materiile, să facă referate, să facă teme, să înțeleagă lucruri care, deși explicate pe online, sunt marcate de explicațiile din cadrul interacțiunii nemijlocite.

În școala online, uităm și unii, și alții că suntem toți oameni, fie că suntem elevi, fie că suntem profesori, fie că suntem părinți. Și că ar trebui să tragem toți la aceeași căruță, să ne ajutăm unii pe alții, să ne întindem o mână de ajutor și să fim mai înțelegători unii cu alții.

În acest context, nu pot decât să îmi doresc ca școala online să se termine mai repede și să se întoarcă școala fizică, aducând cu sine toate beneficiile sale, pornind de la interacțiunea nemijlocită dintre elevi și profesori.


Citește și:

Inspectoratul Școlar Județean Constanța va verifica activităţile didactice desfăşurate online


 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Interviu online cu voleibalistul Eric Petcu, de la CSM Constanța „Inițial, a fost doar o joacă, iar în timp a devenit o pasiune“

15 Feb 2024 1662

Proiectul de hotărâre, pe masa aleșilor locali constănțeni Două școli și o grădiniță din Constanța rămân fără terenuri (DOCUMENT)

13 Feb 2024 782

„O inimă bună a încetat să mai bată“ Unul dintre cei mai cunoscuți instructori auto din Constanța s-a stins din viață

12 Jan 2024 3846

VIDEO Vrei să devii polițist? Acum ai ocazia! Precizări importante legate de tatuaje. Interviu online cu agent șef adjunct de poliție Olimpia Ceară, purtătorul de cuvânt al IPJ Constanța

01 Nov 2023 2292

Se suplimentează banii pentru învățământul constănțean! Mai multe grădinițe vor fi reabilitate

27 May 2023 1038

Polițiștii constănțeni au desfășurat acțiuni de prevenire în mai multe școli din Constanța și Năvodari

09 Feb 2023 956

Ministerul Educației face precizări importante despre redeschiderea școlilor

05 Jan 2023 1827

Sprijin pentru viitoarele mămici! Școala Mamei și îngrijirea postpartum la ARMONIA Hospital

26 Nov 2022 1433

Pregătiri pentru online Școala Gimnazială din Hamcearca, județul Tulcea, dotată cu laptopuri și tablete. Primăria investește 26.000 de euro, față de 39.000, cât estimase (DOCUMENT)

12 Jul 2022 1524

Şcolile din capitala Ucrainei, Kiev se vor redeschide pe 1 septembrie

01 Jul 2022 933

Ministrul Educației, Sorin Cîmpeanu „Şcoala online impusă de pandemie a fost o catastrofă educaţională“

21 Apr 2022 1688

Sorin Cîmpeanu Odată cu încetarea stării de alertă, dispare obligativitatea măștii pentru elevi, iar universitățile nu mai pot organiza cursuri online

07 Mar 2022 3609

Timiș 53 de copii au fost retrași de părinți de la școală pentru a face ore online cu profesori din străinătate

09 Feb 2022 1335

Ministrul Educației. Câte clase învață în sistem online, la nivel național (DOCUMENT)

04 Feb 2022 1477

Fiul medicului Octavian Jurma are Covid. „Acest moment este inevitabil pentru orice familie cu elevi în casă"

25 Jan 2022 2414