Editorial Preluarea magistralelor CET trebuie să fie mai mult decât o bifă electorală pentru Decebal Făgădău

Fără doar şi poate, mandatul de primar al lui Decebal Făgădău este unul plin de provocări. Procese pe bandă rulantă, hotărâri judecătoreşti care au golit buzunarul municipalităţii, contracte păguboase care nu au putut fi denunţate înainte de termen, decizia în dosarul „Retrocedărilor” prin care, practic, instanţa îl obligă să se mişte şi să recupereze din prejudiciul produs în dauna municipiului, plângeri prealabile din partea unor investitori, dar şi trădări de nepermis de la oamenii pe care i-a considerat parte din echipa sa de la primărie.
 
Dacă predecesorul lui a propus fără a materializa în vreun fel un CET nou şi o gigacalorie mai ieftină, Decebal Făgădău a venit la început de mandat cu promisiunea că, timp de patru ani, preţul gigacaloriei pentru populaţie nu va depăşi 250 de lei. Matematica primarului a mai fluctuat, dar ca idee, prin aplicarea unitară a subvenţiei, preţul s-a păstrat.
 
După intrarea în insolvenţă a Electrocentrale Constanţa (CET), al cărei singur client a rămas în ultimii 30 de ani doar municipiul Constanţa, şi după mai multe întâlniri şi discuţii, inclusiv în jurul unui studiu de fezabilitate realizat de CET la propunerea unor colaboratori, Făgădău a anunţat că vrea să cumpere magistralele şi să le modernizeze. Cu fonduri europene şi guvernamentale, dacă s-o putea şi proiectul va fi declarat eligibil până la încheierea actualului exerciţiu financiar european. Nu s-a suflat o vorbă despre ce se întâmplă, dacă proiectul nu va fi declarat eligibil, în condiţiile în care primarul a avansat o sumă enormă pentru retehnologizarea reţelelor de distribuţie termică, aproximativ 65 de milioane de euro.
 
După ce, timp de două săptămâni, atât PNL, cât şi Făgădău s-au acuzat reciproc de sabotaj, umflându-şi muşchii pe spatele constănţenilor, proiectul a fost în cele din urmă aprobat. Deşi nu pare la prima vedere, acesta a fost cel mai simplu pas. Urmează calvarul pentru Decebal Făgădău, care are la dispoziţie 30 de zile să prezinte Consiliului Local Municipal planul de acţiuni privind modernizarea reţelei de transport agent termic, impactul bugetar şi sursele implicate. Pasul următor va fi înfiinţarea unei societăţi. Întreg procesul de preluare este un subiect extrem de tehnic care urmează să fie prezentat ulterior, în două scenarii, consilierilor locali.
 
Cu mai puţin de un an înainte de alegerile locale, cumpărarea de către municipalitate a reţelei de transport al energiei termice vine cu responsabilităţi şi obligaţii imense, pe care nu ştiu cât de bine le-a cântărit actualul primar al Constanţei, care îşi mai doreşte cu siguranţă un al doilea mandat.
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Știri Constanța Vremea rea a creat probleme, dar Termocentrale Constanța aduce vești bune!

26 Nov 2023 1153

Constanţa împrumută modelul municipiului Oradea De la 1 ianuarie, magistralele CET vor fi administrate temporar de RADET

20 Dec 2019 3240

Consilierii locali au votat. Primăria Constanța preia în 45 de zile magistralele CET pentru a le moderniza

23 Aug 2019 1952

Magistralele CET ar putea fi cumpărate de municipalitate Primarul Decebal Făgădău vrea ca oraşul să beneficieze de o societate proprie de producţie şi transport al energiei termice şi electrice

01 Aug 2019 4696

Decebal Făgădău va propune consilierilor locali cumpărarea magistralelor CET pentru a le moderniza

31 Jul 2019 1877

În Belgia a fost diminuat nivelul de alertă la gradul 3 din 4

25 Mar 2016 1947

Aproape trei sferturi din municipiu nu are apă rece până la miezul nopţii. Iată motivul. Vezi dacă eşti afectat

03 Apr 2014 2451

Atenţie se opreşte apa în mai multe zone din oraşul Constanţa!

31 Mar 2014 2389

RAJA opreşte apa în mai multe zone din municipiu

31 Mar 2014 2608

Joi, mai multe cartiere din Constanþa rãmân fãrã apã RAJA continuã lucrãrile de înlocuire a conductei magistrale

31 Mar 2014 2403

Atenţie se opreşte apa în mai multe zone din oraşul Constanţa!

30 Mar 2014 2208

Atenţie! Se opreşte apa în mai multe zone din oraşul Constanţa!

30 Mar 2014 2716