Editorial Printre viermi şi gândaci - Neregulile din sistemul de sănătate şi sănătatea pacienților

 

Săptămâna trecută, un nou scandal zguduia sistemul de sănătate şi aşa şubred al României. De data asta, în colimatoriul publicului a intrat Spitalul de Arşi din Capitală, unde un pacient internat în secţia de Terapie Intensivă era plin de viermi. Bărbatul a murit între timp. De altfel, ministrul Sănătăţii, Vlad Voiculescu, a precizat că situaţia de la această unitate este inacceptabilă şi că a luat în calcul varianta relocării. Imediat după prezentarea scenei de groază cu pacientul mâncat de viermi, scenă desprinsă parcă dintr-un film de groază, Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților a dezvăluit că astfel de cazuri au mai fost întâlnite și la alte spitale.
 
Cine este totuşi de vină pentru ceea ce se întâmplă în sistemul de sănătate al României? De ce pacienţii mor pe patul de spital? De ce cadrele medicale (nu toate) sunt nepăsătoarea faţă de suferinţa pacientului? De ce unităţile sanitare din România, inclusiv Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, colcăie de gândaci? De vină sunt managementul prost, ignoranța şi nepăsarea. Directorii de spitale dau vina pe autoritățile locale, centrale, pe pacienţi, pe aparţinătorii pacienţilor. Iar autorităţile, în special Ministerul Sănătăţii, se ocupă de anchete care durează luni în şir şi ale căror rezultate se lasă aşteptate. Corpul de Control al Ministerului Sănătăţii ar trebui să se ocupe, în primul rând, de calitatea actului medical, apoi de inventarul medicamentelor.
 
Cazul pacientului plin de viermi la ATI ne-a îngrozit! Dar pe lângă viermii care au putut fi văzuţi, restul microbilor nu pot fi văzuţi cu ochiul liber! Ce să mai spunem de infecţiile intraspitaliceşti? De ce nimeni nu a făcut o toaletă a plăgii pacientului plin de viermi? Oare secţia de ATI nu presupune a fi un mediu steril? Cum au apărut viermii în plaga pacientului? Cei de la Spitalul de Arşi dau vina pe o muscă! Dar ce căuta musca în secţia de Terapie Intensivă? Înseamnă că insecta s-a aşezat nu doar pe pacientul infectat, ci şi pe alți pacienți, pe alte suprafețe care trebuiau să fie sterile, care la rândul lor au devenit medii de transmitere pentru colonizarea altor pacienți și a personalului medical! Zilele trecute, cotidianul ZIUA de Constanţa a publicat mai multe poze făcute într-o sala de mese a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţe Constanţa, sală în care zeci de gândaci se plimbă nestingheriţi. Iar unde sunt gândaci este şi mizerie, unde este mizerie sunt şi infecţii care pot cauza moartea pacientului!
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Bărbat decedat după ce a ajuns la spital cu viermi ieşind din corp. Ce spune DSP Arad

20 Jun 2022 3302