Editorial

Editorial Prizonieri ai unui sistem bolnav. Cum îl însănătoşim?

Fotbalul românesc nu se va însănătoşi, la niciun nivel, până când nu va găsi sau până când nu va dori să găsească medicamentele care să-l scape de şmecheria, păcăleala şi trasul în piept. În fotbalul românesc găseşti cele mai tari „driblinguri“, care i-ar face invidioşi şi pe Messi, Neymar sau Ronaldinho, numai că multe dintre jonglerii nu se învaţă pe teren, ci se exersează în afara acestuia.
 
Având la bază un fond financiar extrem de fragil, fotbalul românesc este mâncat sistematic de această carie. Când e frig sau umezeală în casă, apare şi mucegaiul. Cu foarte mici excepţii, sportul-rege mioritic trăieşte din banii din drepturile de televizare şi din fonduri de la autorităţile locale. A doua variantă e întâlnită cu precădere la eşaloanele inferioare, iar când se închide robinetul, e jale, situaţie valabilă, din nefericire, nu numai în fotbal, ci în tot sportul românesc, iar cel mai bun exemplu, iarăşi din nefericire, e Constanţa, unde echipe din tot spectrul sportiv, dependente de banii de la buget, au pierit pe capete, când aceştia nu au mai fost, ducând cu ele în mormânt tradiţii şi rezultate deosebite.
 
Dar să revin. În fotbalul românesc, multe dintre contracte sunt făcute ca să nu fie respectate, fie că e vorba de jucători, fie de antrenori. Se găsesc chichiţe cu duiumul. Şi în Liga 1 avem numeroase exemple în care nu se plătesc salarii cu lunile. Insolvenţele, depunctările, falimentele şi colapsul sunt şi ele la ordinea zilei. În celelalte eşaloanele, ce să mai zic...
 
Chiar mă gândeam şi făceam o socoteală ce perioadă a prins antrenorul constănţean Petre Grigoraş în ultima vreme, la câte echipe s-a confruntat cu probleme! Iar, de curând, vorbeam cu un tehnician care îmi povestea cum i s-a strecurat, printre rânduri, în contract, o clauză ca, la o adică, să se poată întrerupe uşor colaborarea.
 
Mulţi dintre jucătorii şi antrenorii din România sunt prizonieri ai acestui sistem. Multe echipe s-au desfiinţat, masa de fotbalişti s-a mărit, iar numărul de formaţii a scăzut vertiginos, acest flagel atingând şi echipe de tradiţie, cu nume. Exemplul cel mai apropiat nouă este FC Farul. Se ştie cât au suferit jucătorii, antrenorii şi angajaţii de acolo, până când clubul şi-a dat duhul. În condiţiile actuale din fotbalul românesc, cel puţin la ligile inferioare, mulţi dintre fotbalişti, dar şi antrenorii, nu au încotro şi acceptă salarii mici, contracte pe perioade scurte ori înghit în sec cu lunile după banii stipulaţi în înţelegerile oficiale.
 
Sigur, criza e criză, iar în această situaţie, echipele se descurcă cum pot, însă de ce mereu trebuie să aibă de pătimit jucătorii, antrenorii şi angajaţii? Doar când vor interveni masiv banii privaţi, iar cadrul legislativ şi mentalităţile se vor schimba, eliminându-se toate coţcăriile, abia atunci situaţia va fi alta în fotbalul românesc. Ştim cu toţii însă că aceasta e o fantasmă, o himeră, un vis frumos, care are şanse mici să se îndeplinească.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Simona Halep, un record de 89 atingeri la jonglat cu balonul. Cine este idolul sportivei din copilărie

16 Jan 2019 420

„Messi nu putea să fie, că am fost eu!“ Gică Hagi îl aseamănă pe fiul său, Ianis, cu Johan Cruyff

19 Oct 2018 572

Runda inaugurală din Liga Campionilor ne da dreptul să sperăm la un sezon fantastic

25 Sep 2018 848

Messi și Cristiano Ronaldo, eliminați de la Campionatul Mondial. Portugalia, învinsă de Uruguay

30 Jun 2018 1066

Campionatul Mondial din Rusia Franța a eliminat Argentina în optimi, după un meci senzațional, cu șapte goluri!

30 Jun 2018 744

Selecţionata Argentinei, vicecampioana mondială, s-a calificat în optimile de finală ale Cupei Mondiale de fotbal din Rusia

26 Jun 2018 625

SSC Farul întâlneşte Sportul Chiscani Petre Grigoraş - „E greu să le ceri să devină într-un timp scurt super-profesionişti ca Messi“

16 Nov 2017 1895

Lionel Messi împlineşte astăzi 30 de ani

24 Jun 2017 3378

Cei mai proşti din curtea Europei. Respectul pentru noi zero barat!

31 May 2017 2285

Sancțiune aspră pentru Lionel Messi. Ce pedeapsă a primit starul argentinian

28 Mar 2017 1658

Cristiano Ronaldo a câștigat trofeul „Balonul de Aur 2016”

12 Dec 2016 1407

Ronaldo, Messi şi Griezmann, finaliştii pentru titlul de jucătorul anului

02 Dec 2016 1733

FIFA a anunţat lotul din care se va alege echipa ideală a anului

01 Dec 2016 1103

Lionel Messi și tatăl său, condamnați la 21 de luni de închisoare

06 Jul 2016 1784

Iustin, fiul fostului atacant Radu Doicaru, e marcator ca şi tatăl său „Are golul în sânge!” (galerie foto)

02 Jul 2016 6571