Editorial Problema trotinetelor în Constanța. Nu te întreabă IQ-ul și nici dacă ești băut

  • Dacă regulile de circulație au devenit opționale pentru șoferi, acum a venit rândul celor de pe  trotinete. Este o chestiune de timp până vor apărea victime pe străzile Constanței.
Cozi interminabile la semafoare, șoferi cu nervi întinși la maxim, benzi rezervate taxiurilor, folosite drept  acostament pentru mașini cu lumini de avarii pornite din motive mai mult sau mai puțin însemnate. Așa  arată traficul tomitan în sezonul estival. Pitoresc? N-aș spune... La toate cele enumerate mai devreme se  adaugă trotinetiști de toate vârstele care au sau nu habar de regulile elementare de circulație și care se avântă printre mașini și autobuze.

Nu demult, autoritățile locale din Constanța se lăudau că au amenajat zeci de kilometri de piste pentru biciclete și trotinete. N-au întârziat să apară și trotinetele care pot fi închiriate printr-o aplicație ușor de  instalat și de folosit de oricine posedă un smartphone. Ideea în sine este lăudabilă.

În sfârșit, începem să ne aliniem la normele europene în ceea ce privește transportul celor ce doresc să plece din punctul A în punctul B fără să fie condiționați de timp așteptând autobuzul prin stații și nici să cheme taxi pentru trasee scurte. Problema este alta – prea puțini folosesc trotinetele corespunzător.

Este de ajuns să ieși în trafic la ore de vârf, ca să întâlnești pe prima bandă un trotinetist care să ocolească oglinzile mașinilor parcate pe marginea drumului fără ca măcar să întoarcă privirea către șoferul care încearcă să-l depășească. Asta în timp ce pista se află la aproximativ 2 metri distanță și este goală.

Să fie vorba despre curaj sau inconștiență? Cei cărora nu le putem găsi nicio scuză sunt acei trotinetiști „de noapte” care consideră că strada le aparține în totalitate. Circulă în mijlocul intersecțiilor și întorc peste linie continuă. Dacă apare și vreun șofer grăbit, că nu ducem lipsă, deja vorbim despre risc ridicat de accidentare sau chiar de o tragedie.

Pentru alții, veniți la mare, de pe alte meleaguri, trotineta nu mai este privită ca pe un mijloc „smart” de transport, ci ca sursă de distracție – „Cât e, mă, să te dai cu o trotinetă?! Aa, bagă acolo pe telefon și hai să ne plimbăm!”. Cam așa începe plimbarea unora care s-au plictisit să consume bere prin parc și au chef de puțină adrenalină. Se suie câte doi pe trotinetă, deși din start acest lucru este interzis, și începe cursa.

La finish, trotinetele sunt lăsate fie pe carosabil, fie pe câte-un loc de parcare, în fața unei porți, ori, pur și simplu, sunt aruncate la întâmplare. Să nu vorbim că unii chiar le aruncă în lac, dar o partre dintre internauți nu par să fie indignați de astfel de gesturi – „Și în Franța se aruncă trotinete în lac și nu se mai scandalizează nimeni! Doar aici este crimă. Lasă, nu le mai plângeți de milă celor ce închiriază trotinete, fac destui bani”.

Practic, nu suntem educați să circulăm prin mijloace alternative. Odată, infrastructura încă nu ne permite – pistele sunt prezente numai în zona centrală, prin parcuri și zone de promenadă, inclusiv în stațiunea Mamaia, nu și pe străzi lăturalnice sau alte bulevarde. Pe de altă parte, trotinetiștii nu pot răspunde în cazul unui accident soldat cu victime sau cu pagube materiale – lipsă asigurare RCA – șoferul poate primi bani pentru reparații doar dacă merge în instanță, iar un astfel proces poate dura chiar și un an.

De asemenea, copiii se plimbă nestingheriți cu trotinetele pe carosabil de parcă s-ar afla pe aleile din parc.

Deși Codul Rutier are zeci de articole care reglementează circulația cu trotineta electrică, cei mai mulți nu le cunosc și, drept consecință, aplică propriile legi atunci când sunt în trafic.


În definitiv, toate aceste lucruri rămân în grija celor de la volan, care și așa trebuie să fie cu ochii-n patru, ca să evite guri de canalizare sau gropi din asfalt.

Atât se poate...
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Proiectul ce prevede deținerea de RCA pentru deţinătorii de trotinete şi biciclete electrice, depus la Senat

08 Jan 2024 636

Guvernul a făcut un anunț de ultim moment! Ce se va întâmpla cu trotinetele şi bicicletele electrice. Va fi obligatoriu!

29 Dec 2023 876

Norme rutiere actualizate. Trotinetele electrice, vizate. Iohannis a promulgat legea

13 Dec 2023 745

IPJ IașiBicicliștii și conducătorii de trotinete în atenția polițistilor rutieri

18 Aug 2023 405

Bicicliștii și conducătorii de trotinete în atenția polițistilor rutieri din Iași

18 Aug 2023 832

IPJ BuzăuBănuit de furt de trotinetă electrică depistat de polițiști

21 Jul 2023 625

IPJ BacăuRecomandări privind traficul rutier pe două roți

05 May 2023 585

UPDATE. Județul Constanța Accident rutier pe DN39 între Eforie Nord și Eforie Sud. Două trotinete electrice, implicate

01 May 2023 1871

RAJA Ultimele ore pentru înscrierea în concursul de pictură și desen „Apa este viață“

27 Feb 2023 1089

​RAJA Constanța Concursul Apa este viață – ediția 2023 se aproprie de final! Profită de ultimele 5 zile

24 Feb 2023 1228

Containere sosite din China în Portul Constanța! Ce au descoperit polițiștii de la Garda de Coastă

24 Feb 2023 1044

La ce trebuie să fiți atent când cumpărați o trotinetă electrică în 2022

31 Oct 2022 1433

IPJ Brăila Comunicat de presă - 23.08.2022

23 Aug 2022 769

Constanța Peste 150 de amenzi aplicate conducătorilor de biciclete și trotinete electrice în week-end

27 Jun 2022 1516

Constănțenii, nemulțumiți de trotinetele electrice abandonate în stradă (GALERIE FOTO și VIDEO)

15 May 2022 2664