Editorial Puterea de a nu renunţa. Regele Roger şi exemple de la Constanţa

M-a uns pe suflet triumful lui Roger Federer la Australian Open, primul turneu de Grand Slam al anului. Nu ascund că sunt fan al tenismenului elveţian, astfel că ce poate fi mai frumos decât victoria într-o finală de acest nivel contra marelui rival, Rafael Nadal? Dincolo de sentimente, cifre şi recorduri, toate de partea lui King Roger, acest succes al său la Melbourne oferă şi multe lecţii, atât de sport, cât şi de viaţă.
 
Savurând triumful lui Federer, m-am gândit şi la Constanţa noastră, trecându-mi prin faţa ochilor două exemple de urmat.
 
Legendă vie a tenisului mondial, Roger Federer a cucerit la Melbourne al 18-lea său titlu de Mare Şlem, deţinând recordul din acest punct de vedere în circuitul profesionist. Rafa Nadal şi Pete Sampras au câte 14 trofee, iar Roy Emerson şi Novak Djokovic au triumfat de câte 12 ori în aceste turnee. Atât victoria per ansamblu din acest an de la Australian Open, cât şi finala contra lui Nadal au fost fabuloase, având în vedere circumstanţele în care au fost obţinute.
 
Un Federer la 35 de ani, găsind resurse nebănuite şi motivaţia să câştige din nou un turneu de Grand Slam, în ciuda problemelor de sănătate tot mai numeroase din ultima perioadă, îmi oferă noi motive să afirm că, în sport, plăcerea de a juca, ambiţia şi răbdarea sunt cele care fac diferenţa şi bătătoresc drumul către succes. Mai ales în momentele dificile ale unei cariere, precum cea a legendei elveţiene, care s-a încoronat rege la Melbourne după ce, în 2016, a fost măcinat de accidentări (operaţie la genunchi, probleme la spate), fiind nevoit să ia o pauză de jumătate de an!
 
Cum spuneam, exemple de dăruire în sport oferă şi Constanţa, unde super-gimnasta Cătălina Ponor se încăpăţânează să sfideze vârsta. Deţinătoare a cinci medalii olimpice (trei de aur la Atena, în 2004, una de argint şi una de bronz, în 2012, la Londra), Cătălina a participat, trecând peste o accidentare, şi la întrecerea supremă de la Rio, la aproape 29 de ani, o vârstă la care alte gimnaste din România s-au retras de mult din activitate şi au alte preocupări. Iar asta nu e totul. Cătălina se pregăteşte acum şi pentru Campionatul European din acest an, convinsă că mai are un cuvânt de spus în sport!
 
Zilele trecute, am scris despre un tânăr rugbyst de la Tomitanii Constanţa, a cărui poveste m-a impresionat şi ea. E vorba despre Cosmin Glodeanu, 20 de ani, care a reînceput antrenamentele după aproape trei ani, timp în care o accidentare gravă la spate l-a ţinut departe de terenul de rugby. Cu ajutorul celor de la Tomitanii, care l-au readus pe sportiv la Constanţa şi s-au ocupat, în ultimul an, să-i asigure un program complex de recuperare medicală, pe lângă cazare şi masă, calvarul lui Cosmin s-a încheiat, iar tânărul a putut alerga 16 kilometri, la un antrenament, alături de colegii săi. Dorinţa de a juca rugby din nou a fost mai puternică decât problemele medicale şi scurgerea dureroasă a timpului. Mai poate spune cineva că sportul nu căleşte, din toate punctele de vedere?
 
 
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Legendarul Roger Federer a anunțat că pune capăt carierei de jucător de tenis

15 Sep 2022 1148

Tenismenul elveţian Roger Federer nu figurează în clasamentul ATP

11 Jul 2022 1012

Tenismenii Roger Federer și Serena Williams nu vor participa la ediția din 2022 a turneului de la Wimbledon

04 Jun 2022 1108

Roger Federer s-a impus în finala de la Basel

27 Oct 2019 1467

Roger Federer, favoritul numărul unu, s-a calificat în sferturile de finală ale turneului ATP de la Basel

24 Oct 2019 1598

Roger Federer a câștigat pentru a zecea oară turneul ATP de la Halle

23 Jun 2019 2148

În finala turneului ATP de la Basel, Marius Copil, învins de Roger Federer

28 Oct 2018 1486

Tenismenul Marius Copil, încurajat de Simona Halep înainte de cel mai important meci al carierei

28 Oct 2018 1610

Unul dintre cei mai cunoscuți tenismeni împlinește 37 de ani

08 Aug 2018 1640

Constănţeanul Ştefan Paloşi, alături de Roger Federer şi Rafael Nadal la Wimbledon

12 Jul 2018 2848

Liderul mondial! Simona Halep a revenit în ţară de la Singapore „A fost un moment deosebit, pe care nu-l voi uita niciodată“

30 Oct 2017 1782

Încheie anul pe locul întâi în lume Simona Halep a primit un inel cu diamante. A dezvăluit cu cine s-a „logodit“! (galerie foto)

30 Oct 2017 4753

Roger Federer a câştigat Australian Open

29 Jan 2017 2449

Roger Federer-Rafael Nadal, ora 10.30, în finala Australian Open

29 Jan 2017 2423

Fostul lider mondial Roger Federer, victorie după şase luni de absenţă

02 Jan 2017 2124