Editorial Războiul din Ucraina, combustibil pentru „fapte bune” românești



O pandemie, apoi un război. Sună a scenariu de film artistic, însă realitatea din ultimii doi ani ne-a arătat contrariul.

M-aș fi așteptat ca după o vreme în care omenirea a trecut prin niște încercări greu de imaginat, ca măcar spiritul civic să mai răsară printre răutăți gratuite și invidie cât cuprinde. N-a fost cazul, am văzut bunătatea din spatele tastaturilor în pandemie, iar acum o văd pe cea din viața reală în timpul unui război, care se desfășoară la granițele țării noastre.

Știm cu toți că ucrainenii au fugit și încă fug din calea bombelor. Unii cu ce au avut pe ei, alții mai „norocoși” s-au oprit să își facă un bagaj. Ideea este că, în final, toți sunt niște victime colaterale.

Dacă unii dintre ei dispun de fonduri (a se citi „au bani, dom’le! Ăștia ne cumpără pe toți”), asta nu înseamnă că nu se află în aceeași situație ca cei care n-au nici măcar un leu în buzunar. În viziunea unora, dacă au bani, ar fi trebuit să rămână acolo, să aștepte să fie răniți sau, mai bine, să moară. Mai bine mor ei decât „credincioșii” de ciudă.

Săptămâna trecută, chiar în pragul sărbătorilor de Paște, trei femei din Ucraina plângeau lângă mașinile parcate (regulamentar), acum zgâriate de o persoană binevoitoare, care a trecut cu o cheie și n-a „iertat” niciuna. Trebuie să menționez că este vorba despre niște autoturisme scumpe. Să fie, oare, invidia? Sau pur și simplu răutatea gratuită?

Aceleași persoane care sunt scârbite atunci când femeilor le sunt donate creme de față, produse de machiaj și parfumuri. „Cum adică, să le dai parfum? Ăștia au venit să ne ia nouă banii pentru prostiile astea?”. Ce nu înțeleg acești oameni este faptul că ele vin de la o viață normală care, da, culmea, include și-un parfum pe noptieră, și-o cremă de față și, să îndrăznesc să spun, un ruj?!

Am auzit inclusiv replica „Cum să le dai mâncare ăstora? Tu nu vezi ce unghii au?” Desigur! Dacă au manichiura făcută, merită să moară de foame. Bravo!
În opinia multora, dacă nu ai hainele rupte și ai avut posibilitatea să fugi cu mașina proprie din Ucraina, nu meriți să fii băgat în seamă. Ba mai mult, meriți să fii batjocorit.   


De la cazul dur criticat al ucrainencelor care și-au deschis în Constanța afacerea cu găluște, până la distrugerea bunurilor lor doar pentru că nu putem să ne vedem de treaba noastră, ne arată doar că în era accesului la informație, unii preferă să rămână în bezna și confortul răutăților.

Am mai spus-o și am să o mai spun: Atât s-a putut. 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Explorând drumul independenței. Perspectiva asupra plecării studenților de acasă

24 Apr 2024 293

Editorial Limita extremă a geloziei. Când disperarea devine fatală

21 Apr 2024 420

Apariție editorială de excepție la Muzeul Național de Istorie a României

20 Apr 2024 442

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 681

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 381

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 521

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 635

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 572

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 583

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 440

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 534

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 747

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 501

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 847

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 496