Editorial Respectul, pentru tine și pentru ceilalți. Nu-l neglija!


“Respectul de sine nu poate fi vânat. Nu poate fi cumpărat. Nu poate fi fabricat din relaţiile noastre cu cei din jur. Respectul de sine vine când suntem singuri, în momentele de linişte, în locurile ferite de agitaţie, când ne dăm seama că, ştiind diferenţa dintre bine şi rău, am făcut binele, că recunoscând frumuseţea, i-am oferit admiraţia noastră; cunoscând adevărul, l-am rostit“, spunea Whitney Griswold.
 
Una din trăsăturile fundamentale ale unei personalităţi este respectul.
Primul semn al respectului pe care îl ai pentru tine se citeşte pe corpul tău şi este greșit să ceri altora să te trateze mai bine decât te tratezi tu pe tine.
 
Dacă vrem să fim respectați, tratați cu politețe, suntem și noi datori să oferim același lucru. Orice om trebuie respectat ca valoare în sine.
 
Daca ești în compania unei persoane care ți-a câștigat respectul prin valorile sale morale, prin capacitatea sa profesională fie prin generozitatea sa… asta înseamnă că de fapt acea persoana ți-a devenit model, mentor și că merită să-i acorzi o atenție deosebită. Și sprijin dacă  vreodata situația o va impune.
 
A avea respect față de ceilalți înseamnă a asculta și a căuta soluții pentru gândurile, problemele, întrebările, bucuriile sau suferințele celor din jur, să le acorzi încredere și să le recunoști valoarea.
 
Respectul este foarte important pentru o conviețuire plăcuta și el se câștigă prin răbdare, politețe și înțelegere. 
 
Respectul reprezinta o valoare morală care se manifestă în multiple feluri. Respect înseamnă să ne manifestăm politicos și amabil în relație cu ceilalalți. De asemenea, respectul se observă și în modul în care vorbim, arătând înțelegere, corectitudine, punctualitate, apreciere și grijă pentru comportamentele și sentimentele interlocutorilor. Respectul se manifestă nu numai față de sine sau de ceilalți oameni, dar și față de comunitate. Respectul pentru comunitate se poate manifesta prin: cunoașterea realizărilor și promovarea tradițiilor comunitatii, purtarea cu mândrie a numelui și a portului popular.
 

Buna creștere sau bunul simț se recunoaște prin faptul că ești plin de respect în relațiile cu ceilalți. Respectă tot ceea ce te înconjoară și mai ales respectă valoarea izvorîtă din muntele virtuților, oriunde o vei întâlni.
 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 303

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 675

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 379

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 715

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 545

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 792

Universitatea Ovidius Constanța Lansarea volumului „Conciones Latinae Muldavo”, editat de acad. Gheorghe Chivu și prof. univ. dr. habil. Florentina Nicolae

20 Mar 2024 424

Cea mai recentă apariție editorială a lui Constantin Cheramidoglu „Arhive dobrogene”, un volum de documente care își propune să aducă la cunoaștere istoria Dobrogei

19 Mar 2024 674

Editorial Cui îi trebuie BAC-ul?!

17 Mar 2024 874

Editorial Rețelele de socializare, terenuri fertile pentru dezinformare și propagandă, în contextul viitoarelor alegeri

15 Mar 2024 606

Editorial Momentul cel mai frumos

13 Mar 2024 572

Editorial Pentru o minte bogată și o inimă deschisă. Importanța delectării în lectură

10 Mar 2024 622

Editorial Femeia, eterna poveste

08 Mar 2024 642

LIVE TEXT Constantin Cheramidoglu își lansează noul volum la Biblioteca Județeană Constanța (FOTO+VIDEO)

07 Mar 2024 602

Editorial. Simona Halep se poate întoarce pe teren „Binele și adevărul înving mereu” - sintagma de basm transpusă în realitate

06 Mar 2024 699