Editorial Riscurile unui magistratAm citit o carte acum ceva timp a cărei acțiune se petrecea în Japonia, iar protaonistul romanului ajunsese în grija mătușii sale care, fiind judecător, era nevoită să se mute foarte des, tocmai prin prisma profesiei sale.
 
Fără să intru în detalii cu privire la acțiunea din romanul respectiv, mi-a rămas în minte acest aspect – că profesia de magistrat aduce cu sine, în Japonia, obligația de a nu prinde rădăcini într-un anumit loc, de a avea domiciliul schimbat foarte des, de a merge mereu în locuri noi.
 
Și trebuie să recunosc că mi s-a părut o metodă foarte interesantă de prevenire a corupției în sistemul juridic, fenomen prezent în mai multe țări, firește, nu doar în România.
 
Cu siguranță, ar fi mult mai greu pentru un judecător sau procuror să fie abordat pentru a încerca să influențeze într-un mod sau altul cursul unui dosar, fie în faza anchetei, fie în faza judecării acestuia, atâta timp cât se află mereu într-un mediu nou, unde nimeni nu-l cunoaște, unde nimeni din domeniu nu știe ce fel de persoană este.
 
Și nu pot să nu mă întreb ce s-ar întâmpla dacă un sistem similar ar fi implementat și în România: anume, magistrații – fie judecători sau procurori – să fie nevoiți să se mute la fiecare doi, trei ani într-o nouă zonă a țării, într-un nou oraș sau orășel, să ăși ia familia cu ei și să nu poată prindă rădăcini nicăieri.
 
Desigur, sacrificiile pe care le-ar impune un astfel de sistem ar trebui îndesulător compensate prin salariul de magistrat și pensia aferentă.
 
Nu ar fi deloc o viață ușoară, dat poate ar da roade, iar corupția s-ar face simțită din ce în ce mai puțin în sistemul juridic, cetățenii începând astfel, la rândul lor, să aibă încredere în sistem.
 

În prezent, nu există nicio inițiativă legislativă în acest sens și nici nu știu dacă vreunul dintre factorii decidenți ar aprecia-o ca fiind oportună.
 
Rămâne însă de văzut ce ne rezervă viitorul.

 
Citește și
Editorial
Raportul pe justiție 2020 și „inscripțiile dușmănoase“ din Constanța comunistă!

 
 

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

S-au dictat și cheltuieli de judecată. Prefectura Constanța pierde definitiv procesul cu primarul municipiului Constanța și cu medicul psihiatru, Diana Cîrjaliu

10 Jun 2023 682

Cazul a ajuns în fața magistraților CJC a plătit 60.000 de euro pentru o mașină de teren. Ministerul Dezvoltării a cerut corecția achiziției

27 May 2023 1694

Primăria Constanța, dată în judecată pentru un litigiu privind achizițiile publice. Sunt vizați dezinfectanții pentru școli

27 May 2023 888

Codruț Dumitru Popoiu, șeful UP din Parchetul Tribunalului București, propus șef în Parchetul General

22 May 2023 808

Prefectura Constanța vrea să anuleze trei dispoziții emise de primarul comunei Corbu. Despre ce este vorba?

17 May 2023 792

Georgeta Tapangea a înregistrat un nou dosar la Tribunalul Constanța. Vrea să anuleze dispoziția primarului Chițac de expropriere a imobilelor proprietate privată de pe terenul din zona Brotăcei-Tic-Tac (DOCUMENTE)

13 May 2023 926

Foștii magistrați din Constanța Adina Florea și Silviu Ciocoiu, la proces cu Inspecția Judiciară

09 May 2023 1143

Fiul fostului consilier județean PNL, Baiazid Memiș cheamă din nou în judecată Consiliul Local și primarul municipiului Constanța

01 May 2023 904

DNA Constanța a cerut sesizarea Curții Europene de Justiție! Solicitare respinsă

25 Apr 2023 837

Răsturnare de situație în procesul în care Consiliul Local Constanța și-a anulat o proprie hotărâre! Au fost sesizați judecătorii Curții Supreme (ÎNCHEIERE)

21 Apr 2023 2108

Asociația Constanța Altfel a pierdut procesul Blocul din Portul Tomis nu va fi demolat!

14 Apr 2023 3856

Sute de vieți furate în coloniile de muncă! Pe drumul istoriei – cazul torționarului Alexandru Vişinescu (DOCUMENT)

14 Apr 2023 711

Sute de vieți furate în coloniile de muncă din Dobrogea! Cazul fostului comandant Ioan Ficior, de la Periprava! (DOCUMENT)

12 Apr 2023 1221

Procesul dintre fostul șef al Direcției de Asistență Socială din Primăria Constanța, Emil Mereuță și primarul Chițac s-a mutat la Înalta Curte de Casație și Justiție

12 Apr 2023 900

Consiliul Județean nu este de acord și s-a adresat instanțelor de judecată Ministerul Antreprenoriatului și Turismului vrea banii înapoi din proiectul de extindere a Delfinariului Constanța!

11 Apr 2023 1114