Editorial Riscurile unui magistrat



Am citit o carte acum ceva timp a cărei acțiune se petrecea în Japonia, iar protaonistul romanului ajunsese în grija mătușii sale care, fiind judecător, era nevoită să se mute foarte des, tocmai prin prisma profesiei sale.
 
Fără să intru în detalii cu privire la acțiunea din romanul respectiv, mi-a rămas în minte acest aspect – că profesia de magistrat aduce cu sine, în Japonia, obligația de a nu prinde rădăcini într-un anumit loc, de a avea domiciliul schimbat foarte des, de a merge mereu în locuri noi.
 
Și trebuie să recunosc că mi s-a părut o metodă foarte interesantă de prevenire a corupției în sistemul juridic, fenomen prezent în mai multe țări, firește, nu doar în România.
 
Cu siguranță, ar fi mult mai greu pentru un judecător sau procuror să fie abordat pentru a încerca să influențeze într-un mod sau altul cursul unui dosar, fie în faza anchetei, fie în faza judecării acestuia, atâta timp cât se află mereu într-un mediu nou, unde nimeni nu-l cunoaște, unde nimeni din domeniu nu știe ce fel de persoană este.
 
Și nu pot să nu mă întreb ce s-ar întâmpla dacă un sistem similar ar fi implementat și în România: anume, magistrații – fie judecători sau procurori – să fie nevoiți să se mute la fiecare doi, trei ani într-o nouă zonă a țării, într-un nou oraș sau orășel, să ăși ia familia cu ei și să nu poată prindă rădăcini nicăieri.
 
Desigur, sacrificiile pe care le-ar impune un astfel de sistem ar trebui îndesulător compensate prin salariul de magistrat și pensia aferentă.
 
Nu ar fi deloc o viață ușoară, dat poate ar da roade, iar corupția s-ar face simțită din ce în ce mai puțin în sistemul juridic, cetățenii începând astfel, la rândul lor, să aibă încredere în sistem.
 

În prezent, nu există nicio inițiativă legislativă în acest sens și nici nu știu dacă vreunul dintre factorii decidenți ar aprecia-o ca fiind oportună.
 
Rămâne însă de văzut ce ne rezervă viitorul.

 
Citește și
Editorial
Raportul pe justiție 2020 și „inscripțiile dușmănoase“ din Constanța comunistă!

 
 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Apel respins în procesul dintre Bestfoam SRL și Comisariatul Județean Constanța

18 Apr 2024 365

Curtea de Apel Constanța, protocol cu Inspectoratul Școlar Județean pentru educația juridică în școli! Elevii vor putea vizita instanțele de judecată

17 Apr 2024 505

Justiție Constanța Mega Instal Gaz Service SRL în conflict cu autoritățile locale din comuna Limanu. A fost stabilit un nou termen în dosar

16 Apr 2024 519

Justiție Constanța Termen stabilit în dosarul litigiului achizițiilor publice dintre Nav Maritim Consulting SRL și CNACN

16 Apr 2024 459

Greenpeace România cheamă în judecată ABADL și Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Marină "Grigore Antipa"

15 Apr 2024 567

Soarta imobilului de la Brotăcei Maratonul proceselor Georgetei Tapangea vs. Primăria Constanța continuă. Ce au decis magistrații la ultimul termen?

14 Apr 2024 997

Magistrații au suspendat procesul intentat de Secretariatului de Stat pentru Recunoașterea Meritelor Luptătorilor Împotriva Regimului Comunist unui revoluționar din Constanța

12 Apr 2024 407

Condamnare pentru Monica Macovei, fost ministru al Justiției! 6 luni de închisoare cu suspendare la Judecătoria Mangalia

12 Apr 2024 713

Fostul senator Gigi Chiru, din Constanța, achitat definitiv pentru ucidere din culpă

11 Apr 2024 748

Amânare în dosarul în care Prefectura Constanța a chemat în judecată firma Sofi Leader Invest SRL

10 Apr 2024 491

La toamnă se va lua o decizie în procesul dintre Prefectura Constanța și Stely Metal SRL

10 Apr 2024 390

Decizie în procesul dintre firma care administrează Cimitirul Municipal și Primăria Constanța

10 Apr 2024 529

Monica Macovei, fost ministru al Justiției, accident aproape de Mangalia! Mâine, termen în dosarul civil

08 Apr 2024 519

Primarul din Corbu și-a dat în judecată contracandidatul de la Alianța Dreapta Unită!

31 Mar 2024 521

Wave House SRL câștigă, pe fond, procesul deschis de Prefectura Constanța. Este vizată o autorizație de construire

31 Mar 2024 454