Editorial

Editorial Români curajoşi sau inconştienţi? Zeci de oameni, în pericol de înec în acest sezon estival

„De ce este România altfel?“, întreba istoricul Lucian Boia în cartea sa lansată în anul 2012. De ce? Poate pentru că suntem un popor de răzvrătiţi şi avem „rebeliunea“ în sânge. Am dat dovadă de ea în '89 şi dăm dovadă şi în prezent. Atunci au murit eroi, astăzi mor inconştienţi.
 
De ce nu putem respecta regulile? Steagul în culorile roşu şi galben semnifică prezenţa salvamarului. În funcţie de starea mării, a vântului sau a curenţilor, sunt adăugate steagul galben, care ne arată că marea este agitată, iar scăldatul este permis doar înotătorilor experimentaţi, sau steagul roşu, care interzice complet scăldatul.
 
De la an la an, apar tot mai multe cazuri de înec. Poate pentru că generaţiile trecute care au trăit o parte a vieţii în perioada comunistă ştiau să respecte regulile sau le era impus să le respecte. Nu există legi care să facă mai uşoară misiunea salvamarilor şi care „să sperie“ cetăţeanul. Nu există sancţiuni pentru doritorii de adrenalină care subestimează autoritatea salvamarilor şi intră în mare în ciuda avertizărilor.

Marea îşi cere tributul 

Marea, care a devenit la propriu neagră, a făcut 18 victime (până acum) în acest sezon, iar alte persoane au fost scoase la limită din apele învolburate.
 
Salvamarii au dus muncă de convingere cu oamenii aflaţi pe plajă, aşa cum un părinte îşi fereşte copilul de un lucru rău care se poate întâmpla. Inconştienţa acestor indivizi pune în pericol şi vieţile altora. Vă reamintesc de cazul de la Mangalia, unde o femeie şi-a pus în pericol copilul aventurându-se în valurile mării. Din fericire, nici ea, nici copilul nu au păţit nimic, şi asta datorită salvatorului Adrian Ciureanu, un tânăr de 30 de ani care şi-a sacrificat viaţa pentru ca ei să mai vină şi la anul la mare.
 
Pentru ca aceste evenimente nefericite să nu se repete, salvamarii cer ca plajele să fie închise atunci când este arborat steagul roşu. Rămâne de văzut câte vieţi va mai lua marea până când autorităţile vor lua măsuri în această privinţă.

Ti-a placut articolul?


Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Intervenţie de urgenţă a pompierilor. Căţel, în pericol de înec la Tulcea (galerie foto)

04 Nov 2018 940

UPDATE Imagini de la evenimentIntervenţie pe plaja Modern din Constanţa! Un bărbat, decedat (galerie foto+video)

16 Oct 2018 2878

UPDATE. Intervenție de urgență în stațiunea Mamaia, zona Pescărie. O persoană în pericol de înec (galerie foto + video)

10 Sep 2018 1443

UPDATE. Intervenție de urgență în stațiunea Saturn. O persoană în pericol de înec scoasă din mare. Intervine elicopterul SMURD (video)

08 Sep 2018 2159

Intervenție de urgență în stațiunea Mamaia, zona hotelului Victoria. O persoană, la un pas de înec

04 Sep 2018 1420

UPDATE. Intervenție de urgență la Costinești. O persoană în pericol de înec a fost adusă la mal. Victima este resuscitată. Un alt caz, pe plaja Saturn (video)

03 Sep 2018 3248

Persoană în pericol de înec pe plaja La Stuf din Vama Veche. A fost salvată în ultima clipă. În ce stare este victima

30 Aug 2018 718

UPDATE Alertă pe plaja din Mangalia. Elicopterul SMURD chemat în ajutorul unei persoane scoase din apă de salvamari. Bărbatul a murit (video)

28 Aug 2018 1755

Persoană în pericol de înec la Eforie Nord. Victima scoasă din mare de salvamari

28 Aug 2018 762

A murit ca un erou! Dan Dumitrache, asistent medical, decedat la Mangalia, pornește astăzi pe drumul fără întoarcere

21 Aug 2018 19481

UPDATE. S-a dat alarma la Eforie Nord. Ce se întâmplă în zona Vraja Mării

20 Aug 2018 7780

UPDATE. Alertă la Mangalia Două persoane sunt în pericol de înec

17 Aug 2018 795

Intervenție de urgență în stațiunea Mamaia. Bărbat în stare gravă, resuscitat de salvamari. Ambulanța chemată în ajutor (video)

04 Aug 2018 3367

Bărbat în stare de ebrietate, salvat în ultima clipă de la înec pe plaja din Eforie Sud

04 Aug 2018 1262

Persoană în pericol de înec la Techirghiol, pe plaja Șincai. Cadrele medicale, chemate în ajutor

04 Aug 2018 712