Editorial Să ne bucurăm, așadar...



 
  • Puțin timp ne desparte de momentul când absolvenții vor intona cu nostalgie „Gaudeamus igitur”, de clipele când tinerii noștri din clasele terminale își vor lua adio de la colegi și profesori, pășind într-o nouă etapă a vieții.

„Vita nostra brevis est/Brevi finietur./Venit mors velociter/Rapit nos atrociter/Nemini parcetur”, spune popularul cântec academic, vechi de mai bine de trei secole.

Viața e scurtă, adevărat, și se va termina mai curând decât sperăm, căci nimeni nu e cruțat, nimeni nu e nepieritor. Dar trecerea prin această lume poate fi luminoasă și plină de sens, dacă învățăm să integrăm ceea ce ne îndeamnă primul vers al străvechiului imn latinesc: să ne bucurăm.

Să facem din viață un parcurs senin, să ne oferim experiențe faine, sa facem „haz de necaz”, să ne înconjurăm de oameni frumoși, să vedem mereu partea plină a paharului, să nu mai luăm lucrurile prea personal, să nu mai dramatizăm tot ce ni se întâmplă – practic, să recadrăm puțin perspectiva.
 
Din păcate, am fost condiționați să credem că bucuria trebuie să fie legată de un rezultat, de un succes, de o reușită, de un motiv exterior. Nimeni nu ne-a învățat că, de fapt, poate fi o atitudine. Care să vină nu din afară, ci dintr-o conexiune mai bună cu noi înșine, din pacea interioară, din sentimentul de acceptare, mulţumire și  recunoștință față de viaţă – cu toate ale ei.

Bucuria poate deveni o stare care să ne însoțească mereu, un modus vivendi, o decizie pe care o luăm pentru noi, în fiecare clipă – aceea de a onora orice zi pe care o trăim, de a ne așeza atenția pe ceea ce e bine și funcționează și ne face plăcere.
 
Am trăit, ca specie, multe secole, concentrați doar pe lucrurile rele și amenințătoare din preajma noastră - era pe atunci doar o formă de protecție și supraviețuire. Din păcate, și în prezent, când trăim în cea mai sigură epocă a omenirii, mintea noastră face la fel: vede în jur doar ce e rău, ne sabotează cu gânduri predilect anxioase, fiind concentrată pe neajunsuri și lucruri care ne deranjează.
 
Tocmai de aceea este nevoie de o reconfigurare, de exercițiu, de cultivarea obiceiului de a ne observa gândurile și a le comuta, conștient, de la „ceea ce nu merge” la aspectele benefice din viața noastră, pentru care suntem recunoscători.


Bucuria poate deveni o practică pentru suflet și minte, o rutină prin care să ne oferim hrana zilnică, prin intermediul rugăciunii, meditației, faptelor bune, mișcării și respirației în aer liber, râsului, cultivării oamenilor deschiși și luminoși.
 

Să ne bucurăm, așadar...

Citește și:

Editorial Prea puțin în prezent, rătăcit între memorie și imaginație

 

Ti-a placut articolul?




Nume:

Email:

Comentariu*:

Articole asemanatoare

Editorial „Revenirea la origini“, o strategie care își arată din plin roadele la Farul Constanța în play-off

19 Apr 2024 358

„Poezii fără apus” Lansare de carte la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța

19 Apr 2024 318

Editorial Imaginea durerii – protest pentru dreptate după cazul Pascu de la 2 Mai

17 Apr 2024 424

La Universitatea „Ovidius” Constanța se va lansa volumul „Regionalizarea. Către un model de bună guvernanță a României”

14 Apr 2024 593

Editorial Părinții cu copii în rame!

12 Apr 2024 548

Editorial Încep înscrierile la clasa pregătitoare! Ce fac părinții să fie siguri că micuții vor urma cursurile școlii mult-visate

10 Apr 2024 564

Editorial Studenția și locul de muncă. Navigând într-o lume interconectată pentru succesul personal și profesional

05 Apr 2024 420

Editorial Păcăleala, un atribut al societății noastre

31 Mar 2024 513

Editorial Am intrat în Postul Paștelui! Se caută rețetă pentru suflet

29 Mar 2024 727

Editorial Timpul nu mai are răbdare cu oamenii

27 Mar 2024 473

Editorial Ziua în care Simona Halep s-a bucurat din nou pe terenul de tenis

24 Mar 2024 814

Constanța Scriitoarea Aurelia Lăpușan, despre lansarea volumului „Flori de busuioc” (GALERIE FOTO)

23 Mar 2024 466

Editorial Constanța, orașul sensurilor unice... fără sens

22 Mar 2024 827

LIVE TEXT+VIDEO Eveniment editorial la Biblioteca Județeană Constanța Volumul „Enciclopedie. Centenarul Războiului de Întregire și al Marii Uniri (2014-2020)” (FOTO)

22 Mar 2024 669

LIVE VIDEO+TEXT Romanul „Flori de busuioc” al Aureliei Lăpușan, lansat la Biblioteca Județeană „Ioan N. Roman” Constanța (GALERIE FOTO+VIDEO)

21 Mar 2024 928